Pytanie o farby - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Techniki modelarskie. (/forumdisplay.php?fid=44) +---- Dział: Malowanie, patynowanie, klejenie (/forumdisplay.php?fid=45) +---- Wątek: Pytanie o farby (/showthread.php?tid=549) |
Pytanie o farby - Oskar - 26-12-2017 18:30 Koledzy potrzebuję pilnie informacji. Jakiej firmy użyć farby lub podkładu do pomalowania wydruku 3D, aby nie przebijało światło LED RE: Pytanie o farby - pado - 26-12-2017 18:52 Najpepiej od wewnątrz pomalować czymś czarnym matowym i to ze dwa razy lub trzy. Farba zewnętrza może być niewystarczająca. RE: Pytanie o farby - Zdrada69 - 26-12-2017 23:17 (26-12-2017 18:30)Oskar napisał(a): Koledzy potrzebuję pilnie informacji. Jakiej firmy użyć farby lub podkładu Ja dodałbym jeszcze jako sugestię aby do malowania zewnętrznego użyć podkładu czarnego lub ciemnoszarego (ja takiego używam w sprayu firmy Citadel - duża puszka). Oczywiście trzeba uwzględnić jaki kolor będzie ostateczny żeby potem w miarę sensownie móc pokryć farba docelową bez nakładania 10 warstw. RE: Pytanie o farby - Oskar - 27-12-2017 16:58 (26-12-2017 18:52)pado napisał(a): Najlepiej od wewnątrz pomalować czymś czarnym matowym i to ze dwa razy lub trzy. Farba zewnętrza może być niewystarczająca. (26-12-2017 23:17)Zdrada69 napisał(a): Ja dodałbym jeszcze jako sugestię aby do malowania zewnętrznego użyć podkładu czarnego lub ciemnoszarego (ja takiego używam w sprayu firmy Citadel - duża puszka). Oczywiście trzeba uwzględnić jaki kolor będzie ostateczny żeby potem w miarę sensownie móc pokryć farba docelową bez nakładania 10 warstw.Malowałem czarną farbą Humbrola. Pięknie widać smugi i prześwity od pędzelka po podświetleniu. Może jakby pomalować aerografem, będzie inaczej? Pytanie czy moja farba jest akurat odpowiednia jako podkład mający nie przepuszczać światła RE: Pytanie o farby - Misiek - 27-12-2017 17:15 Wyklej od środka czarną taśmą samoprzylepną-izolacyjną. albo owiń tym żarówkę, zostawiając tylko przód świecący (o ile to żarówka do oświetlenia czołowego a nie np.wnętrza wagonu osobowego. RE: Pytanie o farby - pado - 27-12-2017 17:45 Oskar jednokrotne malowanie nigdy nie pomaga. Minimum trzeba ze 2 lub 3 razy. A przy tym trzeba dobrze zmieszać farbę. RE: Pytanie o farby - Kaczor - 28-12-2017 08:13 Alternatywą będzie ten materiał ale jeszcze nie ta jakość co FUD: https://www.shapeways.com/materials/high-definition-acrylate RE: Pytanie o farby - pado - 28-12-2017 14:16 No właśnie chcę na nieggo posłać sprzęgi Zkowe....ale ciągle mi je wywalają |