(30-04-2015 14:41)Rysiek_Zet napisał(a): Witam
Jestem początkującym modelarzem - bardzo początkującym.
Odnośnie narzędzi, to pewnie przyda się wyżynarka.
Czy możecie polecić jakiś konkretny model takiego urządzenia, które wam się sprawdziło i byliście zadowoleni.
Witaj na Forum.
Wyrzynarka się przyda - choć zależy co chcesz robić i ile cięcia drewna przewidujesz... podstawowe cięcia warto czasem załatwić w Castoramie czy innym takim sklepie. Oczywiście przy kształtach skomplikowanych - wyrzynarka jest bardzo pomocna.
Ja osobiście korzystam z BOSCHA - takiego dość podstawowego i jest OK. Jak masz mało miejsca i boisz się bałaganu, to niektóre modele pozwalają podłączyć odkurzacz i wciągać wióry w trakcie cięcia. Nie robiłem tego nigdy ale może być pomocne.
Zwróciłbym uwagę też na dobór brzeszczotów. W zależności od tego co spodziewasz się przecinać musisz je odpowiednio wybrać - są takie do drewna ale też do metalu, aluminium czy też PCV (z reguły każdy służy do kilku podobnych materiałów) - różnią się rodzajem zębów, twardością materiałów. Trzeba też sprawdzić czy końcówka brzeszczota (w miejscu mocowanie) pasuje do danej wyrzynarki - wydaje mi się, że widziałem dwa różne typy mocowania. Jeśli chcesz wycinać "ciasne" skręty to potrzebować będziesz też bardzo wąskiego brzeszczota - bo szerokim nie jest łatwo zakręcić w trakcie cięcia.