Koledzy,
Zauważyłem że ten post będzie do pewnego stopnia specjalny.
To mój post nr 500 na tym forum.
Fajnie tutaj być - doceniam super atmosferę - bardzo pozytywną. Może to cecha małych elitarnych (?) grup o niszowych zainteresowaniach. Ja sam dowiedziałem się kilku rzeczy od Was, znalazłem się w roli Moderatora, w której nigdy nie myślałem, że mi się zdarzy występować. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was swoim pisaniem a jeśli kogoś pozytywnie do czegoś zmotywowałem lub pomogłem - to cała przyjemność po mojej stronie...
Pomyślałem sobie, że przydałoby się mieć też jakiś pasażerski wagon... Tak by ładnie pasował do przyszłej Bipy najlepiej w oliwkowozielonym malowaniu. No chodziło to już za mną od pewnego czasu, przeglądałem potencjalnych dawców, przeglądałem aukcje... W efekcie wziąłem się do roboty i nabyłem 2 sztuki: wagon 1 klasy DB oraz wagon tzw. Silbering z którego ma powstać bonanza.
![[Obrazek: IMG_4018.jpg]](http://s14.postimage.org/yv5hpcwyl/IMG_4018.jpg)
oraz
Poanalizowałem ogólny wygląd wagonów PKP, porozkładałem modele na tyle na ile się da. Swoją drogą czy ktoś doszedł do tego czy możliwe jest bezbolesne zdjęcie wózków z czteroosiowych wagonów i potem poskładanie tego na powrót ?
Przeróbki niezbędne są jeśli chodzi o dach - niemieckie są zbyt zaokrąglone na końcach i powinny wyglądać bardziej inaczej. Z tym problemem rozprawiłem się za pomocą szpachlówki a potem szlifowania. W praktyce po pierwszym nałożeniu i podszlifowaniu kładłem jeszcze miejscami drugi raz szpachlówkę aby zlikwidować nierówności. Na koniec oczywiście malowanie:
Dawca dla bonanzy ma niestety niewłaściwe czoło z tzw. ża

ją. Tutaj trzeba wypiłować i wstawić nowe drzwi (nietypowe jak na wagony PKP bo tylko z jednym skrzydłem i dużym oknem). Drzwi powstały z resztek wkładów okiennych z jakiegoś modelu budynku Kibri lub Vollmera:
Model przygotowany do malowania - bez okien i dachu i z zamaskowanymi wózkami, po malowaniu podkładem i ostateczną farbą:
Potem poskładanie, pomalowanie drobiazgów:
Żeby nie było wątpliwości co do rozmiarów:
Aby dokończyć dzieła będzie trzeba jeszcze pokombinować kalki z napisami. Model idealne nie są - trochę poniosło mnie z tą Jedynką - ma 10 przedziałów i powinna być Dwójką ale Marklin nie ma (chyba?) w ofercie wagonu do przeróbki z 9 przedziałami. No ale myślę, że będa kiedyś kolejne jako dwójki a może też kuszetka. Bonanza - pewnie też pojawią się dalsze - tamtym chyba wypiłuję jeszcze te trójkąty przy schodach przy drzwiach wejściowych - bonanzy nie mają tam takich "osłon" (tak jak mają ryflaki).
Na stronie Kalkomanie.com pojawiły się kalki do węglarek dla Zetki:
http://www.kalkomanie.com/kalkomanie-1/1...ct_id=1003