Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rokuhan - elektrowozy
Autor Wiadomość
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.561
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 26
Post: #1
Rokuhan - elektrowozy
Pierwsze elektrowozy europejskie produkcji japońskiego Rokuhana - BR 181


[Obrazek: rokuhan.jpg] [Obrazek: rokuhan1.jpg]
21-01-2016 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AmadeoX Offline
Znany
**

Liczba postów: 99
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Rokuhan - elektrowozy
No nareszcie się zdecydowali na Europę. Bardzo mi brakowało tej firmy w tematach europejskich.
Firma jest bardzo dokładna i precyzyjna. Będzie uczta dla oka.
29-06-2016 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Rysiek_Zet Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 32
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 2
Post: #3
RE: Rokuhan - elektrowozy
Witam
Dziękuje za informacje
Jaki jest numer katalogowy produktu.
Czy może być zasilany z trakcji poprzez pantograf. O ile mi wiadomo to dotychczasowe modele elektrowozów Rokuhana nie miały takiej możliwości
16-08-2017 18:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.561
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 26
Post: #4
RE: Rokuhan - elektrowozy
Nowy wynalazek Rokuhana - krótkie podwozia. Wygląda to bardzo zabawkowo ale może się przydać do tworzenia własnych modeli ...

http://www.rokuhan.com/english/news/2017...kuhan.html

Ponoć podwozia mają być sprzedawane osobno.
24-10-2017 06:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pado Offline
Moderator
****

Liczba postów: 633
Dołączył: Jan 2017
Reputacja: 12
Post: #5
RE: Rokuhan - elektrowozy
Sprzęgi mi na Nkowe wyglądają....a wymiarów i tak nie widać :/
24-10-2017 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 375
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Rokuhan - elektrowozy
Popatrz na inne dzieła skośne Rokuhana. Też mają takie sprzęgi.

http://N.fremo.pl
24-10-2017 16:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pado Offline
Moderator
****

Liczba postów: 633
Dołączył: Jan 2017
Reputacja: 12
Post: #7
RE: Rokuhan - elektrowozy
Tak.... nawet niezwróciłem na to uwagi Smile
24-10-2017 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.561
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 26
Post: #8
RE: Rokuhan - elektrowozy
Długość podwozia z silnikiem - 40,1mm
Rozstaw wózków (pomiędzy środkami) - 16,8 mm
odległość między osiami w wózku 9,6 mm
szerokość 10,8 mm
wysokość od główki szyny do góry silnika 15 mm

Wymiary wg informacji z amerykańskiego forum.
I rysunki tych mikrusów Rokuhan Shorty. Wg amerykańskich kolegów właśnie dostali pierwsze sztuki. Sprawują się nieźle i pewnie zostaną wykorzystane do modeli krótkich lokomotyw manewrowych. U nas na pierwszy rzut oka można myśleć chyba najbardziej o SM/SP/30


.pdf  Drawing_Shorty Motor Chassis.pdf (Rozmiar: 29 KB / Pobrań: 86)

co ciekawe jeździć potrafi to coś po łukach R45 i Rokuhan coś takiego także wypuścił.
24-10-2017 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 375
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #9
RE: Rokuhan - elektrowozy
Dostali, dostali. Sklepy tez dostały
ja też dostałem ;-)
tzn jestem w trakcie dostawania

http://N.fremo.pl
23-02-2018 19:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pado Offline
Moderator
****

Liczba postów: 633
Dołączył: Jan 2017
Reputacja: 12
Post: #10
RE: Rokuhan - elektrowozy
(23-02-2018 06:45)Zdrada69 napisał(a):  U nas na pierwszy rzut oka można myśleć chyba najbardziej o SM/SP/30
co ciekawe jeździć potrafi to coś po łukach R45 i Rokuhan coś takiego także wypuścił.

Nie podejdzie nijak... blok silnika ma szerokość 1435 mm co daje jakoś ok 6,5mm. Rokuchan ma szerokość prawie 11 mm więc nijak nie spasuje.
23-02-2018 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 375
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #11
RE: Rokuhan - elektrowozy
Z obrazków zrozumiałem, że to ma napęd tylko na jeden wózek,
Tak więc spokojnie można zwiększyć rozstaw wózków.

Kaczor, pomierz pod kątem Rumuna TTe - może sie nada.
Wiwisekcja napędu Rokuhan

1. Napęd zapakowany w blistra. Teoretycznie może przyjechac z japonii w kopercie bąbelkowej
   

2. Rzut ogólny (wymiary podane powyżej, nie sprawdzałem)
   

3. Od dołu. Widać jeden wózek napędzany, drugi luźny - ma większy kąt obrotu. Ten napędowy ma podłączone kabelki, co widać na następnym zdjęciu
   

4. Trzewia bestii Big Grin silnik 6mm, dwa rachityczne ciężarki w środku (trzeci na zewnątrz). kabelki idące bezpośrednio z "blaszek zbierających do silnika. Żadnych cewek, kondensatorów, oporników.
Co ciekawe, wózek toczny tez ma pobór prądu.
   

http://N.fremo.pl
23-02-2018 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pado Offline
Moderator
****

Liczba postów: 633
Dołączył: Jan 2017
Reputacja: 12
Post: #12
RE: Rokuhan - elektrowozy
No to jak to ma napęd z silnik 6 mm to za wiele nie pociągnie niestety :/ A na pudełku pisze jaki maksymalny prąd ??
12-03-2018 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 375
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #13
RE: Rokuhan - elektrowozy
99% opisów jest "drutem kolczastym". Jak jest jakiś japoński OCR dla Androida, to może rozczyta

http://N.fremo.pl
12-03-2018 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kaczor Offline
Moderator
****

Liczba postów: 488
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 12
Post: #14
RE: Rokuhan - elektrowozy
(23-02-2018 21:44)Misiek napisał(a):  Kaczor, pomierz pod kątem Rumuna TTe - może sie nada.
Z grubsza (po wyjęciu skrajnego kółka) można by próbować zrobić Lyd2 (FAUR L30H).

PS. Kupiłeś z myślą o Nm?
13-03-2018 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 375
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #15
RE: Rokuhan - elektrowozy
Wydaje mi się, że można bezpiecznie rozciąć tutaj i przedłużyć
Chyba, że przedział silnikowy i tak nie pasi wymiarem

p.s. kupiłem do TTe, Z, albo dlatego, że kosztowało 15 dolców


Załączone pliki Obrazki
   

http://N.fremo.pl
13-03-2018 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS