Wczoraj siedząc podczas wieczornej toalety z tabletem zacząłem przeglądać temat firm produkujących kolejki. Sporo znalazło się firm rodzinnych ale głównie US i szwaby. Ciekawi mnie czy są lub były jakieś polskie firmy produkujące na sprzedaż kolejki w jakiejkolwiek skali?
(10-05-2014 20:35)ZetkaFun napisał(a): [ -> ]Sporo znalazło się firm rodzinnych ale głównie US i szwaby. Ciekawi mnie czy są lub były jakieś polskie firmy produkujące na sprzedaż kolejki w jakiejkolwiek skali?
Niestety racja. Polacy są upodleni jeśli chodzi o klimaty poza kawałkiem kiełbasy. Jak się ogląda relacje z imprez zachodnich i nie tylko kolejek widać np. pełno emerytów z hobby. A jak tu uprawiać np. takie modelarskie hobby i chcieć trzymać poziom jaki oferuje pokazana wyżej polska firma jak cena loko to jest cena średniego laptopa lub przeciętna pensja... A na makiecie parę takich jest potrzebnych.... niestety przyczyna jest prosta.... ludzi nie stać na jedzenie a co dopiero na taki ekskluziw...
A poza tym pomyślcie czy coś takiego na naszym podwórku byłoby możliwe??? Zaraz ktoś by podeptał, przypieprzył się, albo wezwał straż.... no niestety ludzi gnuśne to i nic nie rozumieją się zdaje....
Jest w Polsce dość mocna grupa zapaleńców kolejki ogrodowej.Panowie z Poznania, Piotrkowa, Zielonej Góry i jeszcze kilku innych
miast zbierają się do kupy i rozstawiają na placach swojej zbiory,dzieciaki mają frajdę bo mogą osobiście się przewieźć. Tak że nie
jest tak tragicznie jak to opisujesz. Ich tabor jest jeszcze droższy niż nasze małe skale.