Przedstawiamy tutaj nasze propozycje doboru szutru
i wyboru firmy produkującej w/w asortyment. Oraz
własne spostrzeżenia i uwagi. Na początek propozycja
nowego uczestnika zajmującego się szutrem.
Szuter
Mailem dobre doświadczenia z poniższą firmą.
Polakmodel
Zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem pomieszać kilku
wytwórców i takim koktajlem szutrować torowisko. Co Wy na to?
Polecam szutry ASOA. Niestety nie wiem czy są do Z'tki także. Ja używałem do H0 takich i ze skali TT. Mam tego 6 słoiczków w różnych kolorach i są rewelacyjne, ze względu na kształt drobiny.
Do Z'tki równie dobrze można stosować piasek lub nawet piasek kwarcowy. Barwić już na etapie klejenia lub po utwardzeniu malować i nanosić pudry.
Link do wymienianej przez KAMAPI firmy.
Warto przejrzeć całą stronę ze względu na
kilka ciekawostek które zawiera.
ASOA - szutry i inne
Mam takie szybkie pytanie. Jaki szuter powinienem użyć? Na pewno brązowy jednak jest go tyle
rodzajów firm i odcieni że zgłupieć można a też dobrze by był w standardzie na tyle na ile się da.
(07-01-2016 17:23)wilczeecho napisał(a): [ -> ]Mam takie szybkie pytanie. Jaki szuter powinienem użyć? Na pewno brązowy jednak jest go tyle
rodzajów firm i odcieni że zgłupieć można a też dobrze by był w standardzie na tyle na ile się da.
Zapraszam do przeczytania wątku.
Hmmm tak czytałem ten wątek ale bardziej mi chodzi o to jaki powinienem wybrać by wpisać się w Z'tkową normę
Polecany rdzawy szuter firmy
NOCH
A dlaczego rdzawy a nie szary?
(07-01-2016 22:05)Misiek napisał(a): [ -> ]A dlaczego rdzawy a nie szary?
Chyba dla tego, że Zdrada69 używał do swojej makiety
(07-01-2016 20:00)wilczeecho napisał(a): [ -> ]Hmmm tak czytałem ten wątek ale bardziej mi chodzi o to jaki powinienem wybrać by wpisać się w Z'tkową normę
Norma określa tylko wymiary modułu, elektrykę itp. Wykończenie zależy od modelarza, ważne żeby jak najbardziej przypominało rzeczywistość.