17-02-2018, 22:58
27-02-2018, 19:31
W oczekiwaniu na wydrukowane budynki rysuję kolejne W drodze m.in. lokomotywownia (ściany będą ze Strong & Flexible Plastic, okna z FXD)
i knajpa przydworcowa, najbardziej pracochłonny model, składa się 5 elementów: podstawa z SFP, ściany z FUD i kolumienki z FXD, zobaczymy co z tego wyjdzie...
i knajpa przydworcowa, najbardziej pracochłonny model, składa się 5 elementów: podstawa z SFP, ściany z FUD i kolumienki z FXD, zobaczymy co z tego wyjdzie...
27-02-2018, 20:18
No będzie czad
04-03-2018, 14:56
Shapeways z kilkudniowym opóźnieniem w końcu wysłało część budynków.
Dziś dałem do druku model dworca normalnotorowego:
Dziś dałem do druku model dworca normalnotorowego:
04-03-2018, 15:58
Wow szok piękny obiekt. O cenę nawet nid pytam jakie to ma wymiary X☆Y☆Z ?
Tak czy siak czekam na realne modele
Tak czy siak czekam na realne modele
04-03-2018, 16:02
A ja zapytam o cenę.
04-03-2018, 16:40
Wymiary ok 14 x 7 x 5cm
Cena... Powiedzmy że 500+ Drogo, ale specjalnie nie robiłem dziurawych dachów żeby nie musieć dorabiać blachy na nich, pogrubiłem też ściany.
Po doświadczeniach z poprzednim budynkiem uprościłem trochę detale bo i tak nie widać ich potem na wydruku.
Zdjęcie oryginału z lat 40. Dworzec Zichenau, niemieckie sanitariuszki w drodze na front.
Cena... Powiedzmy że 500+ Drogo, ale specjalnie nie robiłem dziurawych dachów żeby nie musieć dorabiać blachy na nich, pogrubiłem też ściany.
Po doświadczeniach z poprzednim budynkiem uprościłem trochę detale bo i tak nie widać ich potem na wydruku.
Zdjęcie oryginału z lat 40. Dworzec Zichenau, niemieckie sanitariuszki w drodze na front.
04-03-2018, 19:03
No jestem ciekaw jak to wyjdzie w realu cenka niezła... ale tego się spodziewałem widząc cenę swojego budynku z czasów PRLu
04-03-2018, 23:10
05-03-2018, 08:34
Dzięki wam chłopaki za pomoc. Pawłowi i Szymonowi za tabor, Sylwestrowi z OMAK za modele lamp
05-03-2018, 09:43
Nie dziękuj tylko fotki pokazuj tego co tam masz....nawet w wersji surowej to też cieszy oko....przynajmniej moje
06-03-2018, 18:32
Na razie surowe wydruki. W weekend się nimi zajmę...
Dworzec wąskotorowy ma "zapadnięty" dach, naprawi się to podklejając płytki polistyrenowe.
Inne mniejsze budynki przydworcowe.
Lokomotywownia - bardzo lubię ten materiał. Można nim rzucać o ścianę i nic się nie połamie Niestety stopień dokładności pozwala oddawać raczej betonowe konstrukcje. Model jest spory - 20cm szerokości.
Knajpa - elementy balustrady dojdą jutro kolejną paczką.
I na koniec fontanna
Dworzec wąskotorowy ma "zapadnięty" dach, naprawi się to podklejając płytki polistyrenowe.
Inne mniejsze budynki przydworcowe.
Lokomotywownia - bardzo lubię ten materiał. Można nim rzucać o ścianę i nic się nie połamie Niestety stopień dokładności pozwala oddawać raczej betonowe konstrukcje. Model jest spory - 20cm szerokości.
Knajpa - elementy balustrady dojdą jutro kolejną paczką.
I na koniec fontanna
06-03-2018, 20:26
Wygląda bardzo fajnie. A który to materiał do "rzucania o ścianę" ?
06-03-2018, 20:35
White Strong & Flexible. Podstawa knajpy jest zrobiona na próbę z WS&F Premium (dwa razy droższy ale ma mniejszy raster).
06-03-2018, 21:57
No nieźl to wygląda. Szkoda Dachu... ale jakbym wiedział że tak przewidujesz go wydrukować to bym w ciemno obstawiał że sie zapadnie Tak czy siak gratuluje kolejnego kroku Czekamy na następne
Z tego WS&F sam teraz drukuję podporę pod wiadukt. Jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie Czym to chcesz malować ??
Z tego WS&F sam teraz drukuję podporę pod wiadukt. Jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie Czym to chcesz malować ??
06-03-2018, 22:58
(06-03-2018 21:57)pado napisał(a): [ -> ]Czym to chcesz malować ??WS&F maluje się dobrze wszystkim a do FUD / FXD najlepsze są akryle (albo chociaż akrylowy podkład). Farby olejne potrafią dziwnie się zachowywać w połączeniu z tym oleum czy tam woskiem.
09-03-2018, 17:08
Domeczki bajka Gratulacje
09-03-2018, 17:17
Koledzy mam pytanie. Czy domki z wydruku 3D i inne wydruki (powierzchnię)
należy jakoś przygotować prze malowaniem?
Swoją drogą z racji, powszechnego wydruku elementów na tym forum, przydałby się
jakiś wątek, co i jak robić w sensie przygotowania, ewentualnej obróbki i malowania.
należy jakoś przygotować prze malowaniem?
Swoją drogą z racji, powszechnego wydruku elementów na tym forum, przydałby się
jakiś wątek, co i jak robić w sensie przygotowania, ewentualnej obróbki i malowania.
09-03-2018, 18:37
O malowaniu piszemy tu:
http://forum.trybunaly.eu/showthread.php...14#pid8314
Dziś przyszedł dworzec i brakujące kolumienki do knajpy.
http://forum.trybunaly.eu/showthread.php...14#pid8314
Dziś przyszedł dworzec i brakujące kolumienki do knajpy.
09-03-2018, 18:41
Ładnie to wszystko wygląda. Myślę, że na makiecie to w ogóle będzie super !