Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220

Pełna wersja: Stary Wagon czyli zrob to sam
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8
(06-04-2025 15:23)sebek1974 napisał(a): [ -> ]Kolejne lampy powstałyCool

Te biało czerwone trójkąty - to wydruk z komputera na papierze ?
(06-04-2025 15:23)sebek1974 napisał(a): [ -> ]...Kolejne lampy powstałyCool

Super, ale fajnie by było jakbyś podawał jakieś wymiary dla uczących się czy młodych. Takie fora mają za zadanie pomagać, podpowiadać i zachęcać do modelowania. Przynajmniej w teorii w praktyce bywa różnie. luz
(10-04-2025 10:58)Mario napisał(a): [ -> ]
(06-04-2025 15:23)sebek1974 napisał(a): [ -> ]...Kolejne lampy powstałyCool

Super, ale fajnie by było jakbyś podawał jakieś wymiary dla uczących się czy młodych. Takie fora mają za zadanie pomagać, podpowiadać i zachęcać do modelowania. Przynajmniej w teorii w praktyce bywa różnie. luz
Z wymiarami to jest prosta sprawa.Wymierz objekt który chcesz stworzyć, zmniejsz go, w naszym przypadku 220 razy, a wymiary cię same wyskakują. Ja swoje modele buduje na oko i to mnie zupełnie satysfakcjonuje. Nie ważne czy jesteś uczący się lub doświadczony modelarz, zawsze musisz pomniejszyć. Moja zasada jest taka: model ma być prosty, tani i prze de wszystkim cieszyć oko.Cool

(07-04-2025 05:56)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]
(06-04-2025 15:23)sebek1974 napisał(a): [ -> ]Kolejne lampy powstałyCool

Te biało czerwone trójkąty - to wydruk z komputera na papierze ?

Tak, dokładnie.
(10-04-2025 17:28)sebek1974 napisał(a): [ -> ]Z wymiarami to jest prosta sprawa. Wymierz obiekt który chcesz stworzyć, zmniejsz go, w naszym przypadku 220 razy, a wymiary cię same wyskakują. Ja swoje modele buduje na oko......

Chyba nie zawsze się da zbudować na oko. Undecided
(15-04-2025 11:08)Ketling napisał(a): [ -> ]Chyba nie zawsze się da zbudować na oko.

Da się jak masz dobre oko lol . A na poważnie czasami trzeba jeśli nie można inaczej.
To jest jednak wszystko na co kolegom stać? Chyba bez zemnie to forum dawno by upadło. Nikt mnie tutaj jakoś nie zachęca do działania i do pokazania ale tego jednak robię. Jedna rzecz która was interesuje to jakoś tylko wymiary moich modeli które raczej i tak nie możecie stworzyć. Niech mnie chociaż jeden z was pokazał na jakim zdjęciu że coś sam zbudował według moich relacji tutaj to chylę czoło. Druga rzecz to dziwna sprawa kiedy tu przez jakie pół roku jest cisza a potem wszyscy się odezwą tego samego dnia i znowu cisza przez pół roku. Chyba najwyższy czas aby się pożegnać. Ja dalej będę działać w modelarstwie bo to jednak moja pasja. Jeżyli ktoś chce śledzić moje działanie to zapraszam na forum modelarstwo.info.pl.
(01-05-2025 22:01)sebek1974 napisał(a): [ -> ]To jest jednak wszystko na co kolegom stać? Chyba bez zemnie to forum dawno by upadło. Nikt mnie tutaj jakoś nie zachęca do działania i do pokazania ale tego jednak robię. Jedna rzecz która was interesuje to jakoś tylko wymiary moich modeli które raczej i tak nie możecie stworzyć. Niech mnie chociaż jeden z was pokazał na jakim zdjęciu że coś sam zbudował według moich relacji tutaj to chylę czoło. Druga rzecz to dziwna sprawa kiedy tu przez jakie pół roku jest cisza a potem wszyscy się odezwą tego samego dnia i znowu cisza przez pół roku. Chyba najwyższy czas aby się pożegnać. Ja dalej będę działać w modelarstwie bo to jednak moja pasja. Jeżyli ktoś chce śledzić moje działanie to zapraszam na forum modelarstwo.info.pl.

Świeżak jestem, dopiero do was zawitałem choć nie moja skala. I już zaskoczenie. Twój post od razu mnie ruszył. Nie rozumiem cię. Obraziłeś się jak małe dziecko, które zabiera zabawki z piaskownicy i ucieka. Czy to aż takie ważne, kto wchodzi i kiedy? Co zrobił, a czego nie zrobił? Widzę, że dopadło cię forum wszystkowiedzących i zarozumialców. Udających pseudo modelarzy w większości gawędziarzy. Ja dopiero co stamtąd uciekłem miałem już dość tych nadętych buccy, których w większości znam osobiście. Tępaków, którzy uważają, że wszystko wiedzą. Widzę, że jesteś z tych, którym trzeba stale włazić w d… i chwalić na okrągło, jakie to cuda zrobi. Czego się tam spodziewasz? Stałych achów i ochów? Zastanów się, ilu jest zetkowców na tym forum. Tam to dopiero będziesz gadał sam ze sobą. No chyba że ci pasuje? Cóż to już twój problem.
Leon,
Po pierwsze - witaj na forum. Nie bądź zdziwiony, że nieczęsto tu się coś dzieje - tak już to jest że skala niszowa, uczestników forum niewielu i aktywności mało, choć czasami przychodzi fala i dzieje się więcej.

Myślę, że to lekka przesada z krytyką Sebka - to czasem jest/może być trochę frustrujące jak niewiele jest komentarzy i rzeczowej dyskusji. I nie chodzi tu o "ochy i achy" - choć to co prezentuje Sebek zawsze jest "klasowe" i pokazuje kawał dobrego modelarstwa w niewielkiej skali Z. Także takiego robionego z ręki i "czegoś z niczego". No i ma on bardzo dobrą rękę do fotografowania tego co robi. Ogląda się dioramy i tabor naprawdę z przyjemnością.

Zapraszam do przejrzenia starych wątków - jest trochę ciekawych rzeczy. Ja sam kiedyś dużo pokazywałem ale ostatnio jakoś dopadła mnie wysoka aktywność zawodowa w połączeniu z koncentracją na innych hobby i do modeli słabo mnie ciągnie - a rozgrzebanych rzeczy trochę jest - pewnie w którymś momencie wrócę do do tego.
(30-05-2025 17:29)Leon napisał(a): [ -> ]
(01-05-2025 22:01)sebek1974 napisał(a): [ -> ]To jest jednak wszystko na co kolegom stać? Chyba bez zemnie to forum dawno by upadło. Nikt mnie tutaj jakoś nie zachęca do działania i do pokazania ale tego jednak robię. Jedna rzecz która was interesuje to jakoś tylko wymiary moich modeli które raczej i tak nie możecie stworzyć. Niech mnie chociaż jeden z was pokazał na jakim zdjęciu że coś sam zbudował według moich relacji tutaj to chylę czoło. Druga rzecz to dziwna sprawa kiedy tu przez jakie pół roku jest cisza a potem wszyscy się odezwą tego samego dnia i znowu cisza przez pół roku. Chyba najwyższy czas aby się pożegnać. Ja dalej będę działać w modelarstwie bo to jednak moja pasja. Jeżyli ktoś chce śledzić moje działanie to zapraszam na forum modelarstwo.info.pl.

Świeżak jestem, dopiero do was zawitałem choć nie moja skala. I już zaskoczenie. Twój post od razu mnie ruszył. Nie rozumiem cię. Obraziłeś się jak małe dziecko, które zabiera zabawki z piaskownicy i ucieka. Czy to aż takie ważne, kto wchodzi i kiedy? Co zrobił, a czego nie zrobił? Widzę, że dopadło cię forum wszystkowiedzących i zarozumialców. Udających pseudo modelarzy w większości gawędziarzy. Ja dopiero co stamtąd uciekłem miałem już dość tych nadętych buccy, których w większości znam osobiście. Tępaków, którzy uważają, że wszystko wiedzą. Widzę, że jesteś z tych, którym trzeba stale włazić w d… i chwalić na okrągło, jakie to cuda zrobi. Czego się tam spodziewasz? Stałych achów i ochów? Zastanów się, ilu jest zetkowców na tym forum. Tam to dopiero będziesz gadał sam ze sobą. No chyba że ci pasuje? Cóż to już twój problem.
Nie rozumiesz mię?
Nie obraziłem się jak małe dziecko, ani zabrałem swoje zabawki z piaskownicy. Ja się już od dłuższego czasu w piaskownicy nie bawię a moje zabawki to modele które sobie sam kupiłem lub zbudowałem. Nie wiem dlaczego kolega uciekał z forum modelarstwo.info ale domyślam się ze się kolegowi po prostu nie powiodło. Lepiej nie najechać na kolegów z tamtego forum bo oni mają swoje zdanie i też potrafią doradzić.A jeżeli koledze nie udało się cóż stworżyc w skali HO i TT no tym bardziej w skali Z. Żadne achy i ochy nie są mię potrzebne tylko po prostu uczenitstwo na forum, to znaczy ze oglądam pracy innych uczestników, nie tylko w skali Z i doceniam ich pracę. Na tym forum polega.
PS. jakoś mię się na modelarstwo.info powodzi.Cool
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8
Przekierowanie