(08-03-2020 07:59)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Przy tym układzie pozostaje jednak nadal problem "jednorazowości" wjazdu na ten odcinek w środku.........
Pokaż też co Ci wychodzi w druku 3D ciekawego.
Pytanie też o to jakimi pociągami chcesz jeździć co do długości.............
Fajnie jakbyś zamieścił na rysunku krótki opis ..........................
Tak zdaję sobie sprawę w sprawie tej "jednorazowości" ale w ten sposób chciałem uzyskać możliwość obrotu lokomotywy o 180 stopni bez obrotnicy (jedna z lokomotyw nie ma możliwości pchania wagonów) Masz może inny sposób na rozwiązanie problemu obrócenia lokomotywy lub też na usunięcie problemu z "jednorazowością"?
W kwestii długości torów na dolnej stacji to mam na chwilę obecną najdłuższy zestaw pociągu osobowego długości 40 cm i zakładam, że taki będzie najdłuższy (mieści się na dolnej stacji).
z uwagi na ograniczenie makiety (i tak przekroczyłem 120 cm) nie będzie na makiecie długich pociągów - maksymalnie właśnie 40 cm.
W kwestii stacji to na dole będzie nazwijmy to normalna stacja natomiast na górze będzie przystanek bez budynku stacyjnego (element do przeanalizowania jak już ułożę wszystkie obiekty na styropianie i będzie czas na drobne korekty położenia torów).
Dorzucam jeszcze trochę surowych nie malowanych obiektów wydrukowanych w 3D.
Wydruk w PLA - warstwa o grubości 0,1 mm
Pewnie lepsza byłaby "żywica", ale i na tradycyjnej drukarce można uzyskać całkiem ciekawe wyniki.
Są to elementy które zapewne pojawią się na makiecie:
1. Fabryka - wydrukowane delikatnie w większej skali niż powinno być - lepiej pasuje do układu torowego i ciężarówki.
2. Silosy,
3. Zbiorniki - staną nad tunelami na pagórku,
4. Kontenery na śmieci - zapewne staną przy fabryce,
5. Stacja Trafo
6. Ładunek beczek - zostanie wykorzystany w wersji na wagonie oraz rozcięty jako uzupełnienie drobiazgów rozłożonych na makiecie.
7. Magazyn
8. Wieża Ciśnień - prawdopodobnie jeszcze raz do wydrukowania bo trzeba troszeczkę powiększyć skalę.
itp.
Jeszcze cały czas pracuję nad obiektami, bo pomimo, iż są one jako gotowe modele dostępne w sieci to wymagają dobrania skali i parametrów wydruku.
Zastanawiam się jeszcze na układzie makiety w wymiarze 120 x 60 ( z uwagi na to że mogę dostać taką formatkę płyty sklejki bez przycinania).
Dołączam schemat układu wraz z opisem oraz 3D.
Mam problem z w wypadku dojazdu lokomotywy do obrotnicy z stacji (dużo manewrów + zajmowanie głównego toru wyjazdowego ze stacji) jeśli pociąg osobowy stanie do toru z peronem i trzeba obrócić lokomotywę by ruszył w drugą stronę.
Macie może pomysł jak to ogarnąć ?
Zależy mi na utrzymaniu układu torowego w okolicy magazynów bo jest ten układ ciekawy z uwagi na manewry jakie tam można prowadzić.