Jak w tytule. Właśnie odkryłem rewelacje.:wow: Program graficzny do
projektowania w 2D i 3D makiet i dioram.
Co najważniejsze również
w naszej skali. Program jest darmowy.
[
attachment=404]
Namiary na oficjalną stronę
http://www.scarm.info/index.php?l=pl#libs
Oraz na bloga twórcy tego programu. Jest niestety bez j. Polskiego,
ale z Google damy radę.
BLOG
Na nim jest sporo przydatnych informacji
Program naprawdę świetny, po liczbie pobrań widać,
że trafiłeś kolego w przysłowiową 10-tkę.
U nas program jest znany od 2011 roku.
Twórcą jest Milen Peev z Bułgarii.
Wątły gdzie trafiłeś na ten program?
Bubek napisał(a): Wątły gdzie trafiłeś na ten program?
Na forum TT.
Pierwsza informacja pojawiła się 3 Kwiecień 2011.
A ja dopiero teraz wypatrzyłem
Programik rewelka
Po Polsku z świetną bazą instruktażową.
Nadal rozwijany i możliwość projektowania w 1:220 z takimi
firmami jak Markllin, Microtrains, Peco-Z-60, Rokuhan.
eee.. czemu są 2 wątki tego samego?..
ja ten program to już z rok używam, bardzo fajny i nawet po polsku, duża baza torowisk od Hzero po Z
, możliwoś podejżenia w 3D, w nowej wersji można już projektować tzn domki, ulice itp, w sumie mnie to nie potrzebne
prosty a zarazem genialny, polecam.
http://www.scarm.info/index_pl.html
O... widzę że twój post został przeniesiony
I chyba nawet wiem dlaczego.
KroppeK84 napisał(a):eee.. czemu są 2 wątki tego samego?..
Jest tylko jeden, nie przeczytałeś dokładnie tytułów wątków.
1.Rewelacyjny program do projektowania. - czyli dotyczy tylko i wyłącznie tego programu.
2.Inne programy projektujące. - dotyczy innych programów. Wpisujemy w tym wątku
inneprogramy które znamy.
Ponadto masz zmniejszone zdjęcie, podejrzewam że przekroczyłeś limit wielkości.
Chodzio o oszczędności miejsca na serwerze.
Tutaj jest podane ile wolno.
Rozmiar fotek ostatni post Admina
Programik super :wow: , a ja się mordowałem z jakimś gównem.
a no tak, zaczołech jakoś od 2tematu i odrazu odpisałem a potem dopiero wlazłem do pierwszego i zonk
, a co do fotek to wiedziałem że coś miałem zrobić
(05-12-2012 13:18)AmadeoX napisał(a): [ -> ]Programik super :wow: , a ja się mordowałem z jakimś gównem.
Ja się zawiodłem na SCARM.
Spodziewałem się dalszego rozwoju programu pod
kontem dostępności poszczególnych sampli. Typu; budynki, drzewa, wagony, woda
lokomotywy, wagony, ludziki itp. A tu nic :@ Są tylko gotowce całości makiety.
Może program jest rewelacyjny pod kontem układania torowisk, ale brakuje mu większej
funkcjonalności, dającej możliwość ustawiana i wstawiania samemu poszczególnych
elementów.
(02-03-2013 17:21)Wektor napisał(a): [ -> ]Ja się zawiodłem na SCARM. Spodziewałem się dalszego rozwoju programu pod kontem dostępności poszczególnych sampli. Typu; budynki, drzewa, wagony, woda lokomotywy, wagony, ludziki itp. A tu nic :@
Kolego nic za darmo.
Mniemam, że za sample obiektów trzeba już bulić
(05-03-2013 18:47)Rysio napisał(a): [ -> ]Kolego nic za darmo. Mniemam, że za sample obiektów trzeba już bulić
Mam inne zdanie. Jeśli wprowadza się darmowy program i trąbi się o tym
wszem i wobec. Należy konsekwentnie trzymać się wytycznych.
W pierwocinach powstającego dzieła nie było mowy o płatnych samplach.
Myślę jednak, że wspaniałe słowa o dostępności dla wszystkich można
odesłać do lamusa. Gości wyczuł nosem kasę i po krzyku.
(14-04-2013 17:27)Doktorek napisał(a): [ -> ]Gości wyczuł nosem kasę i po krzyku.
Jak każdy kto chce zarabiać pieniądze za swoje dzieło.
No cóż moja zabawa ze SCARMem postępuje. Nie mam innych doświadczeń z innymi programami, poza próbą przebrnięcia przez darmową próbkę czegoś płatnego (amerykańskiego) co było znacznie bardziej skomplikowane i to nie kasa zdecydowała że działam sobie teraz i planuję w SCARMie. Planowanie układu torów - dla mnie bardzo OK. Nie wymaga dużej filozofii i wielkiej nauki. Reszta - trochę trudniejsza ale bez większych problemów podstawowe semafory i drzewka też się wstawia. Trochę bardziej skomplikowane tematy - wymagają pogrzebania w Internecie ale jest kilka fajnych tutoriali po angielski na YouTubie + blog twórcy programu. Ktoś wcześniej pisał o wodzie - jeden z tutoriali pokazuje jak to zrobić - nawet z uwzględnieniem ukształtowania terenu. Można go znaleźć tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=rcPmO4z8Qts
Jak ktoś chce popatrzeć jak mi wyszedł plan - zapraszam na wątek poświęcony planowaniu - tam moje plany są. Postaram się teraz dorzucić jeszcze jak wygląda to z resztą elementów które teraz już mam (choć to jeszcze nie jest zamknięty temat)
Sumując - ja osobiście polecam zainteresowanie się i wykorzystanie tego narzędzia jeśli ktoś ma potrzebę.
Na koniec pytanie - do tych co się SCARMem bawili - czy udało wam się wprowadzić na projekt makiety drogi i poprowadzić je po terenie ?
Chętnie się dowiem jak to zrobić.
(23-01-2015 11:10)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Na koniec pytanie - do tych co się SCARMem bawili - czy udało wam się wprowadzić na projekt makiety drogi i poprowadzić je po terenie ?
Ja też! Zwłaszcza, że w wolnym czasie, trochę grzebię w tym programie, ale za diabła nie mogę znaleźć elementów drogi.
Nie wiem czy czegoś niedowidzę, czy trzeba jakąś inną bazę wgrywać.?
(30-01-2015 15:12)Wątły napisał(a): [ -> ] (23-01-2015 11:10)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Na koniec pytanie - do tych co się SCARMem bawili - czy udało wam się wprowadzić na projekt makiety drogi i poprowadzić je po terenie ?
Ja też! Zwłaszcza, że w wolnym czasie, trochę grzebię w tym programie, ale za diabła nie mogę znaleźć elementów drogi.
Nie wiem czy czegoś niedowidzę, czy trzeba jakąś inną bazę wgrywać.?
Elementy drogi nie są trudne do znalezienia:
W lewym menu (biblioteka torów) są na samym dole dwie ostatnie pozycje:
Objects
Figures
Figury pozwalają rysować różne kształty, można je wykorzystać do tworzenia budynków, budowania ukształtowania pionowego terenu.
W Objects jest podmenu, które zawiera:
zestawy sygnałów (semafory) dla kilku różnych kolei
kompasy (nie wiem jak to chodzi)
Lampy
Drzewa (różne wielkości i podział na liściaste i iglaste)
Symbole
i wreszcie
DROGI (Roads)
W tym menu znajdziesz zarówno segmenty jak i drogę typu Flex, możesz ustawiać różne oznakowanie poziome (pasy) etc.
Hm..... wydawało mi się że wczoraj wpisałem tutaj post, a dziś go brak
(11-04-2015 12:00)Wątły napisał(a): [ -> ]Hm..... wydawało mi się że wczoraj wpisałem tutaj post, a dziś go brak
Zgadza się, był ale go wcięło razem z postem Zdrady69 po próbach z aktualizacją forum.
Sorki
Jeśli był merytoryczny, to jak najbardziej wskazane ponowne wpisanie.