Informacja dla wszystkich modelarzy prowadzących zajęcia z małoletnimi w modelarni oraz warsztaty.
Aby was nie spotkała niemiła niespodzianka, musicie posiadać dokument o niekaralności. Przepis obowiązuje od 15 lutego 2024 r. Dotyczy osób, które mają wykonywać określone czynności wobec małoletnich np. zajęcia w modelarni, warsztaty modelarskie a odbywające się bez nadzoru pedagoga. W związku z tym podlegają oni weryfikacji o niekaralności.
Uprzedziłeś mnie

Też miałem dać taką informację

No nic nowego. Myślałem że wszyscy zainteresowani mają wiedzę w temacie.
Swoją drogą szkoda że przepisu nie wprowadzono o wiele wcześniej.
Nie było by patologi typu instruktor molestuje dziewczynki na warsztatach.

(17-10-2024 10:45)Paragraf napisał(a): [ -> ]Aby was nie spotkała niemiła niespodzianka, musicie posiadać dokument o niekaralności. Przepis obowiązuje od 15 lutego 2024 r. Dotyczy osób, które mają wykonywać określone czynności wobec małoletnich np. zajęcia w modelarni, warsztaty modelarskie a odbywające się bez nadzoru pedagoga. W związku z tym podlegają oni weryfikacji o niekaralności.
Łołł..... pierwsze słyszę

Niespodzianka ale w pełni zrozumiała.
Słyszałem że trzeba też mieć uprawnienia instruktora lub być nauczycielem szkolnym.
(27-12-2024 18:38)Mario napisał(a): [ -> ]Słyszałem że trzeba też mieć uprawnienia instruktora lub być nauczycielem szkolnym.
Zgodnie i w świetle prawa tak powinno być.

(27-12-2024 18:38)Mario napisał(a): [ -> ]Słyszałem że trzeba też mieć uprawnienia instruktora lub być nauczycielem szkolnym.
Gdzie można zrobić czy nabyć uprawnienia instruktora? Albo ile trzeba dać żeby mieć

Z tego, co wiem obecnie uprawnioną organizacją do nadawania tytułu i certyfikatu instruktora jest Europejskie Stowarzyszenie Modelarzy.
(15-04-2025 10:01)AmadeoX napisał(a): [ -> ]Z tego, co wiem obecnie uprawnioną organizacją do nadawania tytułu i certyfikatu instruktora jest Europejskie Stowarzyszenie Modelarzy.
Chwila a nie LOK

W/w zajmuje się przede wszystkim modelami samolotów sterowanych Radiowo i prawdopodobnie dużych pojazdów mechanicznych.
Zresztą temat rzeka. To były lata 50. kiedy tworzono jakieś zalążki przepisów i wpisów do ówczesnego statutu.
Modelarstwo było jednym z marginalnych wpisów obejmujących między innymi modele politechniczne.
(15-04-2025 09:58)Ketling napisał(a): [ -> ]Gdzie można zrobić czy nabyć uprawnienia instruktora? Albo ile trzeba dać żeby mieć
Nie jest prosto. Trzeba spełniać wszystkie wymagania, aby taki dokument otrzymać. A jest ich kilka.