Krok po kroku - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Moje dzieło (/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Krok po kroku (/showthread.php?tid=330) |
RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 17-07-2015 12:31 Pojawiają się drzewa, drogowskazy szlaków turystycznych też znajdują swoje miejsca ... Są też liściaste ... RE: Krok po kroku - wilczeecho - 17-07-2015 13:12 On no masz chłopie tempo. Niepokoi mnie tylko ten tor... Nie będzie to powodowało wykolejenia składów? RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 17-07-2015 15:45 (17-07-2015 13:12)wilczeecho napisał(a): On no masz chłopie tempo. Niepokoi mnie tylko ten tor... Nie będzie to powodowało wykolejenia składów? Niestety to kiepskie miejsce - brak umiejętności dobrej instalacji flexa - o moich z tego wnioskach możesz znaleźć odrębny wątek. Trochę to było poprawiane przy pomocy lutowania i szlifowania. Tabor w jedną (właściwą) stronę idzie w miarę OK. Niestety w drugą - szczególnie dłuższa lokomotywa sobie nie radzi. Nawet jak się nie wykolei to traci dobre zasilanie i staje. No cóż - przypominam że to moja pierwsza makieta. A co do tempa - to jest tak że staram się codziennie choć 5 minut podziałać (oczywiście czasem jest tak, że to się robią 3 godziny). Ponadto zauważyłem że są momenty w których 2 godziny pracy powodują że jest się o lata świetlne do przodu w wyglądzie a czasem potrzeba 10 godzin których na makiecie prawie nie widać. RE: Krok po kroku - Parada - 17-07-2015 17:35 Rozumiem, że o tym miejscu rozmawiacie? Dałoby się to naprawić tylko trzeba wyciąć kawałek prostego flexa i w to miejsce wstawić profilowanego po łuku. RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 17-07-2015 20:59 (17-07-2015 17:35)Parada napisał(a): Dałoby się to naprawić tylko trzeba wyciąć kawałek prostego flexa W sumie banalnie prosty pomysł a nie przyszedł mi do głowy. Popatrzeć muszę czy da się to zrobić bez dużych strat w wyniku przypadkowych potencjalnych zniszczeń otoczenia.... I może faktycznie da się poprawić ... RE: Krok po kroku - Bazyl - 19-07-2015 11:03 (17-07-2015 12:31)Zdrada69 napisał(a): Pojawiają się drzewa, drogowskazy szlaków turystycznych też znajdują swoje miejsca ... Przydałby się jeszcze znak, że jest przystanek autobusowy. RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 19-07-2015 21:04 (19-07-2015 11:03)Bazyl napisał(a): Przydałby się jeszcze znak, że jest przystanek autobusowy. Czy ktoś wie czy na przełomie lat 50 i 60tych w Niemczech przystanki autobusowe były oznaczane takim symbolem ? Próbuję znaleźć jakieś informacje na ten temat ale niestety nie znam niemieckiego ... RE: Krok po kroku - hugwa - 19-07-2015 21:47 We wschodnich było tak: http://tinyurl.com/p54k4rc RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 20-07-2015 12:24 Jeśli chodzi o scenerię - to powoli posuwam się do przodu... Zamontował się plac zabaw - tutaj zastanawiam się jeszcze czy piasek nie powinien być lekko porozsypywany dookoła piaskownicy oraz trawa wytarta do piachu na końcu zjeżdżalni i pod huśtawką ? Trochę zmieniłem wygląd zbocza wykopu przy torze. Wcześniej była posypka wiórkowa bo miał dochodzić tam las iglasty (praktycznie rządek drzew). Ostatecznie las został skrócony a tutaj wyrosła trawa, częściowo poprzetykana miejscami nieporośniętymi w których wychodzi ziemia i piasek. Mam też problem ze sposobem przeprowadzenia linii telegraficznej przy wiadukcie. Na ten moment poszło metodą "pod wiaduktem". Tak się robi czasami - tak jest w realu w przypadku wiaduktu, który był inspiracją dla tego na mojej makiecie. Niestety ze względy na geometrię wykopów słup "za wiaduktem" wyszedł strasznie karzełkowaty. Zastanawiam się czy: a) zastąpić go niżej osadzonym słupem pojedynczym - bez przypory od wewnętrznej łuku, która powinna być ze względu na naprężenia sieci i siły działające na słupy, jednocześnie tak to robiąc aby "widziały się" słup za wiaduktem z zestawem izolatorów zamocowanych pod wiaduktem. b) zrezygnować z przeprowadzenia linii telegraficznej pod wiaduktem i nie puścić jej górą - nad drogą - taki wariant występuje także w realu - może nawet częściej. Wtedy w dużej części linia szłaby dalej po koronie wykopu. No i wisienka na torcie - poprawiony i uzupełniony słup telegraficzny (mam nadzieję, że zorientujecie się co się zmieniło ) RE: Krok po kroku - Rysio - 21-07-2015 18:11 (20-07-2015 12:24)Zdrada69 napisał(a): No i wisienka na torcie - poprawiony i uzupełniony słup telegraficzny (mam nadzieję, że zorientujecie się co się zmieniło ) Przybyły betonowe podpory lub dwie skrzynki teletechniczne? Słabo widać wiec trudno określić. RE: Krok po kroku - Parada - 21-07-2015 18:35 Jest taki patent jak przepustowa konstrukcja z izolatorami, montowana pod sklepieniem wiaduktu. I wtedy słupy mogą stać tak jak stoją. Zero zbędnych kombinacji. RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 22-07-2015 07:38 (21-07-2015 18:11)Rysio napisał(a): Przybyły betonowe podpory lub dwie skrzynki teletechniczne? No to raczej miały być betonowe podpory. Jak się kliknie na fotkę to wychodzi powiększeniu i wtedy widać to myślę dobrze. Cały czas mam niestety problem z fajnym doborem farby w kolorze betonu - to co jest nie jest myślę w 100% dobre ale już tak raczej zostawię. (21-07-2015 18:35)Parada napisał(a): Jest taki patent jak przepustowa konstrukcja z izolatorami, montowana Teraz tak właśnie jest to pomyślane. i sama konstrukcja też jest zamontowana. Mnie ten słup karzełek niepokoi najbardziej . RE: Krok po kroku - Doktorek - 22-07-2015 09:02 (22-07-2015 07:38)Zdrada69 napisał(a): Cały czas mam niestety problem z fajnym doborem farby w kolorze betonu - to co jest nie jest myślę w 100% dobre ale już tak raczej zostawię. Najbardziej realny kolor betonu to Humbrol Mat 64. Daje też pole do popisu. Ciut białej, wychodzi świeży beton. Ciut czarnej i wychodzi podstarzały beton. Ale ja bym nie kombinował, oryginalnie kolor jest akurat. Świetnie się też nadaje do słupów betonowych. Taki patent stosuje OMKIA RE: Krok po kroku - Rysio - 22-07-2015 09:13 (22-07-2015 07:38)Zdrada69 napisał(a): No to raczej miały być betonowe podpory. Jak się kliknie na fotkę to wychodzi powiększeniu i wtedy widać to myślę dobrze... No nie obraź się, ale nawet przy powiększeniu wyglądają jak skrzynki teletechniczne. Nic na to nie poradzę, takie odczucie wzrokowe. RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 27-07-2015 11:20 (22-07-2015 09:13)Rysio napisał(a): No nie obraź się, ale nawet przy powiększeniu wyglądają jak skrzynki Rozumiem - masz chyba rację. W części może to też wynikać z tego, że od góry chyba trochę innym odcieniem pomalowane to zostało. Po poprawkach i dodatkowym "tuningu" (zwykły pisakowy cienkopis "czyni cuda") - myślę, że teraz nie budzi wątpliwości intencja co to ma być. Trochę szkoda, że nie miałem o 1/3 cieńszego tworzywa na wykonanie tych elementów - byłoby jeszcze lepiej. A tak po drugiej stronie - przy innym typie słupów Na pastwisku krowy ... A dzieci bawią się na placu zabaw ... RE: Krok po kroku - Big42 - 29-07-2015 09:44 (28-07-2015 21:12)Zdrada69 napisał(a): Na pastwisku krowy ... Jednym słowem sielanka i wakacje Co też widać na forum Ty chyba już jesteś po, bo po wpisach widać że jesteś na czuwającym RE: Krok po kroku - Rysio - 29-07-2015 10:13 (27-07-2015 11:20)Zdrada69 napisał(a): A tak po drugiej stronie - przy innym typie słupów Teraz jest ok. Wiadomo co do czego. RE: Krok po kroku - Zdrada69 - 30-07-2015 21:08 No to czas na smaczki w urządzaniu terenu: Na początek - trzeba dbać o higienę i czyste ręczniki/pościele: Na budowie i w ogrodzie - wre: Miło odpocząć po wycieczce (a jakby co to jest gdzie się uporać z potrzebą fizjologiczną: RE: Krok po kroku - misiek57 - 31-07-2015 09:53 (30-07-2015 21:08)Zdrada69 napisał(a): No to czas na smaczki w urządzaniu terenu: Ręczniki z papieru ? RE: Krok po kroku - Kosmaty - 31-07-2015 09:57 (30-07-2015 21:08)Zdrada69 napisał(a): Na budowie i w ogrodzie - wre: A sie chłopaki sprężają Za dużo piwa żłopią bo ta budowa trwa i trwa..... |