![]() |
Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Budownictwo, infrastruktura i dodatki (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Budownictwo w 1:220 (/forumdisplay.php?fid=31) +---- Wątek: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko (/showthread.php?tid=136) |
RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - marekw111 - 24-02-2013 21:05 Trochę cierpliwości panowie,sam po sobie wiem że zbudowanie czegoś od podstaw wymaga czasu,szkoda,bo fotki z relacji tworzenia są jak najbardziej wskazane,unikamy błędów,dostajemy rady co i jak. Chyba że jestem w błędzie,skończy się na pisaniu, kolego do dzieła,fotki proszę. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - sympatyk - 25-02-2013 11:10 (24-02-2013 21:05)marekw111 napisał(a): fotki z relacji tworzenia są jak najbardziej wskazane,unikamy błędów,dostajemy rady co i jak. Dokładnie! Fotki są materiałem dowodowym wykonywania czynności przestępczych zwanych modelarstwem ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Gibon2 - 25-04-2013 10:13 (13-02-2013 21:35)ptasznik1 napisał(a): Jak wcześniej pisałem aby relacja trwała potrzebne są zdjęcia, ana razie brak mi aparatu jak wróci będzie ciąg dalszy.JW Kuźwa ![]() Czekam i czekam na Twoją relację, a tu nic ![]() więc myślałem - koleś z doświadczeniem pokaże to i owo - to się czegoś nauczę. ![]() ![]() Mistrzuniu ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Big42 - 25-04-2013 10:20 (25-04-2013 10:13)Gibon2 napisał(a): MistrzuniuDobre ![]() ![]() Osobiści, myślę że ptasznik porzucił temat i nic odkrywczego poza kolejnymi tłumaczeniami się tutaj nie pojawi. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Rysio - 29-04-2013 18:21 (25-04-2013 10:20)Big42 napisał(a): Osobiści, myślę że ptasznik porzucił temat i nic odkrywczego Nie bądź taki sceptyk. ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Kaczor - 29-04-2013 20:15 Modelarstwo to sztuka czekania ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Rysio - 09-05-2013 17:17 (29-04-2013 20:15)Kaczor napisał(a): Modelarstwo to sztuka czekania Gorzej jak się czeka za przeproszeniem do usranej śmierci. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - ptasznik1 - 25-05-2013 17:32 Witam ![]() ![]() Są już zdjęcia, opis będzie wieczorem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Rysio - 25-05-2013 18:37 Się doczekałem ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Gibon2 - 25-05-2013 18:40 (25-05-2013 17:32)ptasznik1 napisał(a): Witam ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Oskar - 25-05-2013 22:10 ptasznik1 napisał(a):opis będzie wieczorem. Coś kolego jesteś strasznie niesłowny ![]() Na opis pewnie będziemy czekać kolejny miesiąc. RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - ptasznik1 - 25-05-2013 22:42 Oskar napisał(a):Coś kolego jesteś strasznie niesłowny Kolego, cierpliwość jest domeną królów : ![]() ![]() ----------------------------------------------------------------------- Witam. Po długiej nie bytności wreszcie coś drgnęło. Zgodnie z tym co napisałem wcześniej mały opis do zamieszczonych zdjęć:
nr 1 ściany frontowa i od podwórka : ściana frontowa brama zaokrąglona , cienkie paski wykonane z papieru do drukarek tworzące gzymsy , dwie grubości naklejone na siebie w skali TT szerokości jeden ok 2 mm i naklejony na wierzch 1 mm gzymsy oddzielają również kondygnacje . Rozmieszczenie okien i ewentualnie drzwi na balkony każdy musi dobrać indywidualnie (ilość i wielkość )Druga ściana analogiczna do frontowej tylko wycinamy kilka małych okienek na stryszek (2 - 3). Nr 2 : ściany szczytowe :dwa identyczne elementy ( w jednej można wyciąć male okienko na strych nie wklejamy w nie imitacji szyb ) Po przygotowaniu wszystkich elementów można sklejc budynek pamiętaci o zachowaniu kontu prostych Zdjęcia 3 4 5 6 pokazują gotowa bryle mojej kamienicy . Na jednej ze scian szczytowych można wykonać imitacje odpadnientego tynku i imitacje cegieł (starym nie piszącym długopisem wygniatamy imitacje cegieł malujemy kolor i fugi następnie przygotowujemy kartkę do ksero z wyciętym otworem i naklejamy na wcześniej przygotowana ścianę z imitacja cegieł ) Wiem ze starym modelarzom taki wykład wyda się smieszny ale to co napisałem jest głownie skierowane do kolegów którzy dopiero rozpoczynają swoja przygodę z modelarstwem ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Rysio - 26-05-2013 09:50 Kolego Ptasznik1, wszystko fajnie. Foty ciekawe, opis wstawiony, ale tak chaotyczny.....że sens gdzieś niknie w tekście z błędami. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Wektor - 26-05-2013 09:58 (26-05-2013 09:50)Rysio napisał(a): sens gdzieś niknie w tekście z błędami.No właśnie te błędy. ![]() auto poprawy. Wystarczy tylko kliknąć to co jest podkreślone czerwonym wężykiem. Miał być temat, a robi się poprawka Polszczyzny. (25-05-2013 22:42)ptasznik1 napisał(a): male okienko na strych nie wklejamy w nie imitacji szyb ) Po przygotowaniu wszystkich elementów można sklejc budynek pamiętaci o zachowaniu kontu prostych Zdjęcia 3 4 5 6 pokazują gotowa bryle mojej kamienicy . Na jednej ze scian szczytowych można wykonać imitacje odpadnientego tynku i imitacje cegieł (starym nie piszącym długopisem wygniatamy imitacje cegieł malujemy kolor i fugi następnie przygotowujemy kartkę do ksero z wyciętym otworem i naklejamy na wcześniej przygotowana ścianę z imitacja cegieł ) Wiem ze starym modelarzom taki wykład wyda się smieszny ale to co napisałem jest głownie skierowane do kolegów którzy dopiero rozpoczynają swoja przygodę z modelarstwem Niby takie pierdoły, a strasznie szpecą tekst. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - ptasznik1 - 26-05-2013 14:13 (26-05-2013 09:58)Wektor napisał(a): Niby takie pierdoły, a strasznie szpecą tekst. Przepraszam za błędy ale nie wiem czy coś nie przegapiłem bać mój komputer coś pochrzanił. Postaram się na przyszłość poprawić. Jeszcze raz przepraszam JW ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Wektor - 26-05-2013 15:43 (26-05-2013 14:13)ptasznik1 napisał(a): nie wiem czy coś nie przegapiłem bać mój komputer coś pochrzanił. Komputer tutaj nie zawinił. Winę ponosi zawsze ten kto go używa. Co widać powyżej. Pilnuj kolego wężyków ![]() ![]() Zostawmy już pisownię i zajmijmy się tematem. Jaka jest grubość kartonu ścian? RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Gibon2 - 26-05-2013 15:50 Ptasznik! Wrzuciłeś jakieś dwa rysunki z których nic nie wiadomo ![]() Żadnych wymiarów, długość, wysokość, szerokość czy grubość kartonu. Dla mnie kicha. ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - Bubek - 26-05-2013 16:10 (26-05-2013 15:50)Gibon2 napisał(a): Żadnych wymiarów, długość, wysokość, szerokość Popieram kolegę Gibona. ![]() ![]() ![]() Przepraszam, większość z nas ma mało doświadczenia więc chcielibyśmy się czegoś nauczyć i podpatrzeć to i owo. Taki wykład i prezentacja nie służy niczemu. Po cholerę mi (nam ) coś takiego. Ja wiem miałeś dobre chęci, chciałeś coś pokazać, pomóc, ale nie tędy droga. Potrzeba konkretów ![]() ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - AndreaZ - 26-05-2013 16:16 Też jestem zawiedziony. Myślałem, że jakąś lekcję poglądową wyniosę z tego wątku. ![]() ![]() RE: Budynek - kamienica dwupiętrowa i nie tylko - ptasznik1 - 26-05-2013 18:13 Witam . Moja kamienica jest w skali TT wiec dla tego nie podałem żadnych wymiarów a poza tym każdy możne sam sobie dobrać według własnego uznania ,długość szerokość jak i wysokość , w mojej kamienicy zastosowałem kartonu o grubości 2,5 mm JW |