![]() |
Makieta Ryśka_Zet - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Moje dzieło (/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Makieta Ryśka_Zet (/showthread.php?tid=434) Strony: 1 2 |
RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 05-02-2016 12:29 Rysiek, KIBRI to dokładnie ten model - tylko teraz masz go chyba jeszcze z pojazdami. To pozwala fajnie to zrobić z możliwością załadunku zarówno na wagony jak też na transport drogowy. Perony - może spróbować rozważyć perony ziemne jednokrawędziowe - może fotki Cię trochę zainspirują ... ![]() ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Peter - 08-02-2016 11:38 (05-02-2016 12:29)Zdrada69 napisał(a): Perony - może spróbować rozważyć perony ziemne jedno krawędziowe...... No! I posiłkować się profilami od hugwy ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 24-02-2016 11:36 Witam, tak Hugwa ma sporo ciekawych elementów do precyzyjnego układania - pewnie z nich w przyszłości skorzystam. Chciałem natomiast zapytać czy ktoś z forumowiczów zetknął się z przypadkiem wykolejania się wagonów na zwrotnicy angielskiej lub zwrotnicy łukowej. Co ciekawe zachodzi to tylko w jednym z 4 możliwych przypadków najazdu na zwrotnicę. Co więcej zauważyłem, że wyskakują z torów głównie wagony krótkie - a więc te o najmniejszej masie - jeśli w ogóle jest tu jakiś związek. Oglądałem zwrotnice pod lupą i nie stwierdziłem żadnych nieprawidłowości w budowie (np zadziory lub wykrzywiony element zwrotnicy). Być może wiąże się to ze zbyt mała elastycznością sprzęgów w wagonach. Ma ktoś jakiś pomysł jak znaleźć przyczynę tej "chyba usterki" Pozdrawiam RE: Makieta Ryśka_Zet - Doktorek - 25-02-2016 22:05 Ciężar wagonu może mieć znaczenie, ale niekoniecznie. Wykonaj prosty test, dociąż czymś wagon, przepuść przez zwrotnicę i daj znać jaki rezultat. RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 27-02-2016 17:41 Witam. Dzięki za sugestie. Dociążyłem lekkie wagony kawałkiem plasteliny - przejechały przez zwrotnice, nieco się kolebiąc jednak bez wypadnięcia z szyn. Jak widać masa ma pewne znaczenie, aczkolwiek problem wydaj się być złożony. Pozdrawiam Witam Problem z przejazdem przez zwrotnice, szczególnie typu angielskiego może wynikać również z małej skali i związanej z nią czułości na wszelkiego rodzaju niedoróbki. http://www.zscale.org/articles/turnout.html#crossovers Jednak nie jestem w stanie stwierdzić, co jest bezpośrednią przyczyną zdarzających się wykolejeń w moim przypadku. Wydaje się, że problem tkwi jednak w niedostatecznej dokładności wykonania elementów zwrotnicy, a co za tym idzie jej wymiana nie zawsze poskutkuje. Również szlifowanie może nastręczać pewne trudności - bo jakie narzędzie użyć aby nie uszkodzić sąsiadujących elementów. Te dremelowskie, jakie proponuje autor wydają się być mimo wszytko za duże. CZY KTOŚ PRÓBOWAŁ TAKICH MODERNIZACJI ZWROTNIC? RE: Makieta Ryśka_Zet - MisterZ - 20-07-2016 17:02 (27-02-2016 17:41)Rysiek_Zet napisał(a): ..... Te dremelowskie, jakie proponuje autor wydają się być mimo wszytko za duże........ Proponuję sprawdzić tę firmę ADAMMeD ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 12-08-2016 10:50 Witam po przerwie spowodowane problemami zdrowotnymi. Rozpocząłem zabudowę tunelu w narożniku makiety. oto kilka fotek. Mam jeszcze pytanie. Czy ktoś może polecić lokomotywę (elektrowóz lub spalinowa), która by miała stosunkowo dużą siłę ciągu- tak, aby przy większym składzie wagonów pasażerskich, nie ślizgać się na podjeździe. Marklin 88627 lub 88628 są stosunkowo ciężkie, mają na kołach obręcze o zwiększonej przyczepności i ciągną duże składy. Niestety są powolne - do skaldów towarowych. ![]() ![]() ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - lulek - 12-08-2016 22:09 (12-08-2016 10:50)Rysiek_Zet napisał(a): ...........Czy ktoś może polecić lokomotywę (elektrowóz lub spalinową), która by miała stosunkowo dużą Zajrzyj tu http://forum.trybunaly.eu/showthread.php?tid=304 ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 13-08-2016 08:45 Fajnie,że idziesz do przodu. Ja bym trochę podmaskował te podstawki od drzewek firmowych - np. trawką. Do rozważenia czy nie warto też dodać trochę więcej "zieleni średniej" - masz niską (trawa) i wysoką (drzewa) - warto dodać trochę więcej krzaków w stosunku do tego co już posadziłeś. Ale to oczywiście kwestia gustu... RE: Makieta Ryśka_Zet - KAMAPI - 16-06-2017 21:00 Rysiek, ale hektary! To będzie kawał kolejowego świata! Z niecierpliwością będę śledzić postępy. ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 16-08-2017 12:17 Witam po długiej przerwie spowodowanej chorobą. Postępy w makiecie idą na przód. Jest ona średnich rozmiarów 215x65 cm, raczej nie hektary. Pozdrowiam wszystkich forumowiczów ![]() ![]() ![]() RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 16-08-2017 13:43 (16-08-2017 12:17)Rysiek_Zet napisał(a): Witam po długiej przerwie spowodowanej chorobą. Postępy w makiecie idą na przód. Jest ona średnich rozmiarów 215x65 cm, raczej nie hektary. No to już możesz sobie pojeździć ! Bardzo ładnie prezentuje się zestaw elektryki od czoła makiety. Znawcy mówią, że nie warto przed skończeniem scenerii montować sieci trakcyjnej - szczególnie u czoła makiety - łatwo przy późniejszych pracach potem uszkodzić przypadkowo. Czekamy na dalsze relacje. RE: Makieta Ryśka_Zet - Buła - 16-08-2017 14:52 (16-08-2017 12:17)Rysiek_Zet napisał(a): Witam po długiej przerwie spowodowanej chorobą. Postępy w makiecie idą na przód. Jest ona średnich rozmiarów 215x65 cm, raczej nie hektary. Pozdrowiam wszystkich forumowiczów Witaj kolego, mam nadzieję, że ze zdrowiem już ok. ![]() Mam pytanie odnośnie samej makiet. Czy to jest Zetka? Nie wiem czemu, ale mam takie przemożne wrażenie, że to jest większa skala niż Zet. RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 16-08-2017 16:01 Witam. To skala Z. Można to rozpoznać po niektórych elementach konstrukcyjnych np. rozjazadach. Odnośnie montażu sieci trakcyjnej to najlepiej montować ją wraz z układaniem torów - wynika to ze sposobu montażu masztów w systeme Marklina, a tylko ta firma produkuje kompletną sieć trakcyjną dla Zetki. Z drugiej strony to prawda, że można ją uszkodzić montując pozostałe elementy makiety, ale coż trzeba po prostu uważać. Montaż trakcji na samym końcu może być jeszcze bardziej problematyczny. RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 09-02-2019 09:26 Witam ponownie Na razie stoję z budową makiety ze względów zdrowotnych i finansowych. Mam natomiast pytanie techniczne. Jak zwiększyć tarcie między kołami lokomotywy i torami - szczególnie na rampie podjazdowej - występuje problem z wciąganiem wagonów jeśli w składzie jest więcej niż 5-6. Koła lokomotywy ślizgają się po torach. Obudowy lokomotyw Marklina coraz cześciej są wytwarzane z plastiku, (wcześniej było sporo modeli o obudowie metalowej - nawet w zestawach startowych), przez co są lekkie i mają stosunkową niską siłę ciągu. Czy ktoś miał podobnym problemem i wie jak go rozwiązać. Może da się jakoś zwiekszyć chropowatość na szynie lub coś w tym stylu. Pozdrawiam RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 09-02-2019 17:14 (09-02-2019 09:26)Rysiek_Zet napisał(a): Witam ponownie W większych lokomotywach bywają gumki przyczepnościowe na kołach ale w Zetce nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Zwiększanie chropowatości torów oznacza niszczenie główni szyny i problemy z odbiorem prądu (brud, korozja) - zdecydowanie odradzam takie działanie. Być może opcją jest dociążenie lokomotywy - pewnie trochę miejsca się znajdzie. Oczywiście lepiej walczyć z przyczyną ale stromości podjazdu już pewnie nie przebudujesz. Pytanie też czy wagony nie należą do mocno ciężkich ? To cecha np. talbotów z których można spróbować usunąć jeden z ciężarków. RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 10-02-2019 11:23 Dzięki za odpowiedź. Lokomotywy w skali Z produkowane przez Marklina rzeczywiście nie mają gumowych obręczy na kołach, a szkoda. Takie rozwiązanie jest w lokomotywach Rokuhana. Podjazdu już nie przemodeluje z prostej przyczyny - nie mam miejsca na jego wydłużenie. Jest on oparty o konstrukcje Marklina, ale mimo to jest on zbyt stromy aby lokomotywy tego producenta wciągały większe składy - chociaż wydawałoby się, że powinno to współgrać. Wagony są raczej lekkie, te towarowe, nie wspomnę o pasażerskich - w tym przypadku jest jeszcze gorzej, bo rzeczywiście są stosunkowo ciężkie. Tak jak wspominałem lokomotywy są zbyt lekkie i pod tym względem jestem rozczarowany Marklinem - plastikowe obudowy to pójście na łatwiznę i komercja. Jakość produktów tej firmy w moim odczuciu spada. Chyba jest to wina wsyzegogarniającego nas marketingu, który jest zabójcą jakości. Dociążenie lokomotywy we własnym zakresie może to trochę poprawi sytuacje, ale raczej nie w takim zakresie jak potrzeba - zbyt mało miejsca w środku. Mimo wszystko dziękuje za porady. RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 10-02-2019 19:50 No ostatnie reakcje środowiska Zetki na nowości w 2019 roku są raczej przychylne mimo obaw, że skala będzie niedoinwestowana. W zakresie, o którym piszesz wprowadzają obudowy z tworzywa z zawartością chyba do 70% granulek metalu co sprawi, że plastikowa (technologicznie) obudowa stanie się cięższa. RE: Makieta Ryśka_Zet - Rysiek_Zet - 12-02-2019 19:14 Dzięki za odpowiedź. Skąd masz wieści o planach na 2019 - o tym niedoinwestowaniu zetki i tych obudowach wzbogaconych w granulki metalu- czy chodzi o Marklina? Dlaczego ta informacja nie pojawia się w opisach modeli lokomotyw - jest ona ważna pod względem marketingowym. Pozdrawiam RE: Makieta Ryśka_Zet - Zdrada69 - 12-02-2019 22:04 Ta informacja jest w katalogu nowości 2019 Marklina - opisana jako nowość techniczna na przedzie opisu dla Zetki. Na pewno z wykorzystaniem tej technologii będzie model drezyny na bazie Volkswagena. Było kilka słów na ten temat w wątku Nowości. |