Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Moje dzieło (/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Diorama/gablotka/moduł + LEGO (/showthread.php?tid=496) |
RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Zdrada69 - 09-01-2017 06:00 (09-01-2017 00:34)pado napisał(a): Po świątecznych wyjazdach wreszcie dotarłem do domu. Zabrałem się więc za cd rzeki i powoli leję kolejną warstwę wody w korycie. Więc aby nie marnować czasu, postanowiłem że ożywię troszkę swoją dioramę. Postanowiłem zakupić ludziki i wkleić je na dioramę oraz postawić jedno lub dwa auta na dioramie które będą świecić. Póki co trwają prace nad oświetlenie. Mercedes i BMW z zestawu Marklina mają szansę zabłysnąć oto pierwsze próby z BMW.... Wow Wiedziałem, że nie wytrzymasz i zaczniesz ładować jakiś rodzaj elektryki do autek ... RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 09-01-2017 08:53 Tak to prawda. To jest silniejsze odemnie Zresztą jestem ciekaw jak to wyjdzie. Efekty zaprezentuje już niebawem. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Rico - 09-01-2017 11:03 (09-01-2017 08:53)pado napisał(a): Tak to prawda. To jest silniejsze odemnie Pytanko w kwestii oświetlania autek. Czy to jest jakiś patent, tajemnica czy możesz na przykład w innym wątku poświęcić czas i pokazać, opisać, zdradzić kulisy oświetlenia samodzielnie takich drobiazgów? Chętnie bym podpatrzył i samemu nauczył się jak zrobić takie cudeńka na swoją makietę. Myślę że inni też będą zainteresowani skoro jest na forum taki temat jak samochody w Zetce. Mam nadzieję, że na tym forum nie ma tabu na przekazywanie wiedzy tak jak na jednym, znanym wszystkim forum. Gdzie zostałem jakiś czas temu potraktowany jak g.... i pozostawiony bez odpowiedzi. Zniechęcony i zawiedziony zrezygnowałem na jakiś czas. Spodziewałem się profesjonalnego wprowadzenia w świat modelarstwa, ale okazało się że oprócz kłótni, dogryzania czy wyśmiewania niczego się człowiek nie nauczy. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Doktorek - 09-01-2017 11:18 (09-01-2017 11:03)Rico napisał(a): ......Mam nadzieję, że na tym forum nie ma tabu na przekazywanie wiedzy tak jak..... Poruszyłeś dość istotną kwestię i coś w tym zapewne jest. Jedna grze na naszym forum trzymamy się z dala od wszelkich dywagacji na tematy innych forum. Nie nasza bajka. Co do kolegi pado? Myślę że chętnie udzieli wszelkiego instruktarzu, znany jest bowiem z otwartości i chęci służenia fachową radom. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 09-01-2017 11:53 Pokażę i opiszę krok po kroku jak to robię. Muszę tylko przełączyć się na inny aparat bo ten w telefonie niestety średnio sobie daje radę :/ Żona wróciła z wyjazdu z dziećmi i przywiozła aparat więc łatwiej będzie. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Marcin - 09-01-2017 21:27 (09-01-2017 11:53)pado napisał(a): Pokażę i opiszę krok po kroku jak to robię. Muszę tylko przełączyć się na inny aparat bo ten w telefonie niestety średnio sobie daje radę Super czekam z niecierpliwością. Mam kilka autek do oświetlenia, które chce postawić na makiecie. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 09-01-2017 22:42 Od siebie póki co mogę dodać tylko że dziś zawitała do mnie ekipa spacerowiczów. Zrobili przystanek przy ognisku. Pan w samochodzie zatrzymał się na poboczu. Nie wiem po co. Może ma awarię samochodu, albo chce pooglądać pociągi na nieistniejącym moście jeszcze RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Kosmaty - 10-01-2017 19:14 (09-01-2017 22:42)pado napisał(a): .......Zrobili przystanek przy ognisku. Pan w samochodzie zatrzymał się na poboczu. Nie wiem po co. Pewnie idzie odcedzić kartofelki RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - AmadeoX - 10-01-2017 19:17 (09-01-2017 22:42)pado napisał(a): Od siebie póki co mogę dodać tylko że dziś zawitała do mnie ekipa spacerowiczów..... Mają lato to mogą spacerować RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 12-01-2017 11:11 No ze spacerkiem bedzie ciężko. Niebawem zaczniemy montowanie torów na nasypie. W tym celu odebrałem dziś kopytka do centrowania toru na krawędzi dioramy [attachment=1219] RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - MisterZ - 12-01-2017 11:25 (12-01-2017 11:11)pado napisał(a): No ze spacerkiem bedzie ciężko. Niebawem zaczniemy montowanie torów na nasypie. Widzę że gnasz do przodu jak lokomotywa expresowa. Wcale się nie zdziwię jak w sobotę zaprezentujesz gotowy moduł RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 12-01-2017 14:14 (12-01-2017 11:25)MisterZ napisał(a): Widzę że gnasz do przodu jak lokomotywa expresowa. Wcale się nie zdziwię Nie ma takiej szansy... czasu mało ;/ Ale spokojnie. Kleję już konstrukcje pod kolejną mega skrzynkę o tych samych wymiarach. No i kopytka działają jak należy Podpora mostu. Jedna z 4. Roboty idą dalej do przodu...rasowanie mostu... Jak wiadomo zieleniarska idzie do przodu RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Jago - 28-01-2017 14:29 (12-01-2017 14:14)pado napisał(a): Jak wiadomo zieleniarska idzie do przodu Kurcze masz tempo RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 29-01-2017 23:34 Jakie tempo. To wielkość tego modułu tak pomaga. Niebawem mam nadzieję że go ukończę jak zdobędę barierki. W międzyczasie składa się już kolejna "skrzynka" Fotki niebawem... Dotarły barierki trawione. Składamy i malujemy. Niebawem prezentacja finalna. No to mogę powiedzieć że moduł/diorama nr gotowe [attachment=1349] [attachment=1350] [attachment=1351] [attachment=1352] Przystępujemy do prac nad modułem nr 2 Z racji tej że mam ochotę na kolejną mini dioramkę do mojej oświetlonej gabloty z IKEA... http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80241543/ wpadłem na pomysł aby zrobić kawałek toru szlakowego. No i stwierdziłem żeby nie było tak łyso może uda się wydrukować w 3D semafor i go poskładać w całość łacznie z oświetleniem Na foto bardzo wstępna faza projektu [attachment=1347] RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Rysio - 07-04-2017 10:18 (05-04-2017 23:42)pado napisał(a): Z racji tej że mam ochotę na kolejną mini dioramkę do mojej oświetlonej gabloty z IKEA... Dla mnie bomba RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - MisterZ - 07-04-2017 10:33 (29-01-2017 23:34)pado napisał(a): No to mogę powiedzieć że moduł/diorama nr gotowe Pięknie się prezentują, zwłaszcza w świetle słonecznym. Jakiej firmy drzewka zastosowałeś? RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 08-04-2017 14:54 (07-04-2017 10:18)Rysio napisał(a): Dla mnie bomba Rysio- bomba to bedzie jak to zadziała Na razie marne skutki... ale temat jest rozwojowy i zakładam że szybko osiągnę w tej materii sukces Na foto semafor w N i w Z. Na Nkowym widać zarys wydrukowanych daszków. Niestety część z nich popękała w podróży do Krakowa. [attachment=1356] [attachment=1355] (07-04-2017 10:33)MisterZ napisał(a): Pięknie się prezentują, zwłaszcza w świetle słonecznym. Dziękuje za miłe słowo Drzewka sa od Kolegi z Krakowa - Freona http://freon-modelarstwo.pl/ Uważam że wyrób jest rewelacyjny. RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Bubek - 12-04-2017 16:15 No brak mi słów Polski semaforek w naszej skali i do tego drukowany? Mistrzu jesteś wielki RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - pado - 12-04-2017 17:48 (12-04-2017 16:15)Bubek napisał(a): No brak mi słów Polski semaforek w naszej skali i do tego drukowany? E tam od razu mistrzu. Poprostu realizuję swoje pomysły jakie mi przychodzą do głowy. Semafor niebawem będzie osiągalnu tylko muszę popracować nad jego technologią składania. Chwilowo brak czasu i weny. Semafor Nkowy już świeci czerwonym światłem. Będzie chwila czasu to zrobię lepszą fotkę. [attachment=1367] Teraz pracuje nad nowym modułem dioramą. Będzie to kombinacja pod dwie skale. Na razie opracowuje system połączenia szyn od Nki i od Zki. Myślę jeszcze nad drugim rozwiązaniem...jak się uda to zaprezentuje za jakiś czas. [attachment=1366] RE: Diorama/gablotka/moduł + LEGO - Jago - 12-04-2017 22:41 Jakiej wielkości ledy i z czego zrobiłeś luminofory? |