Standard dla skali Z - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: FREMO (/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Standard dla skali Z (/showthread.php?tid=8) |
RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 25-11-2012 00:30 (05-11-2012 16:40)KroppeK84 napisał(a): torowisko... Marklin, Peco, MicroTrains i Rokuhan.. cztery hyba główne firmy zajmujące się torowiskiem Z [dostępnym dla polaka], i teraz tak.. albo przyjąć jedną podstawową [np w N to Peco (code55)] lub dopuścić każdy rodzaj.Moim zdaniem tory typu Rokuhan i MicroTrains nadają się do szybkiej zabawy na dywanie a nie budowy makiety, ciężko byłoby zamaskować plastikową podsypkę Dla przeciętnego Polaka pozostaje monopolista bo Peco i inne trzeba sprowadzać... RE: Standard dla skali Z - Doktorek - 03-12-2012 19:13 Te inne trzeba sprawdzić i to jak najszybciej. Puki mają jeszcze niskie ceny i dopiero próbują się przebić na rynek. RE: Standard dla skali Z - misiek57 - 23-01-2013 19:41 Buszując w sieci natrafiłem na rysunek. W załączniku jest w większym formacie. Rysunek pod spodem według wytycznych Admina [attachment=534] [attachment=535] RE: Standard dla skali Z - KroppeK84 - 23-01-2013 22:31 dobre, dobre, bardzo dobre i oto chodziło, jestem za i zarąbiście by było jak by na jednej stolarni zamawiać i rozsyłać po ludziach kto co i wiela potrzebuje to nie było by problemu z skręcaniem że komuś się wiertło posunęło itp... ale ten profil idealny... RE: Standard dla skali Z - Misiek - 24-01-2013 08:24 Konkret A jak z długością pojedynczego modułu? Co do stolarni to tradycyjnie polecam Nemo N-asze profile są w 99% od niego. RE: Standard dla skali Z - KroppeK84 - 24-01-2013 09:09 co do długości to jak komu pasuje, ale z tego co pamiętam to były odcinki po 60cm toru to może taka by była minimalna długość modułu?.. a max ~80-90cm?... RE: Standard dla skali Z - Misiek - 24-01-2013 09:33 60cm długości toru wydaje się dobrym rozwiązaniem. Moduł niewielki, więcej się zmieści w domu lub w bagażniku samochodu RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 24-01-2013 13:34 Jeszcze dla dwutoru przydałby się profil. RE: Standard dla skali Z - KroppeK84 - 24-01-2013 14:01 co do dwutoru to dumałem co by nie przesuwać głównej osi z pojedynczego toru a dołożyć w odpowiedniej odległości od strony widza i wyszło by tak że jak nawet ktoś nie zrobi modułu zejściowego z 2 na 1 to i tak będzie można dalej podłączać się i główny szlak zawsze będzie utrzymany, co spowoduje że ktoś nie zabrał lub jeszcze nie zrobił modułu zejściowego [tym bardziej że w Z niema zwrotki typu Y] ale jak już ma nawet dwutor może się łączyć dzięki czemu zawsze więcej i dalej :] miałem zrobić rys ale nie mam tera czasu może wieczorkiem RE: Standard dla skali Z - misiek57 - 24-01-2013 17:17 Bardzo dobry pomysł. RE: Standard dla skali Z - Misiek - 24-01-2013 19:24 W kwestii dwutoru to najlepiej zrobić go w osi modułu. Z przejściówką Y można pokombinować przy jej budowaniu, a podłączenie dwutoru na jeden tor bez tej przejściówki wygląda... nieprofesjonalnie ;-) Przejściówka Y wcale nie musi być na rozjeździe Y - można zrobić na "normalnym". Przykład - jeden z naszych modułów, segmenty zewnętrzne są uniwersalne, od kilku imprez służą całkiem gdzie indziej właśnie jako przejściówka z 1 na 2 tory Przy okazji - nierówność ścianek jest celowa. Kombinując z grubością ścianki równą połowie odległości między osiami torów udało się trafić jednotorem wyjściowym w oś profilu, echhh, ale napisałem [attachment=536] RE: Standard dla skali Z - Wektor - 25-01-2013 13:15 Misiek! Mniejszego obrazka nie miałeś? [attachment=539] Kuśwa lupę trza przyłożyć Daj no coś w wielkości zalecanej przez admina. RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 25-01-2013 13:54 Moim zdaniem oś dwutoru powinna być w osi skrzynki. Swojego czasu w sTTandardzie też tak kombinowano ale na zloTTach takie połączenia dwutor-jednotor się nie zdarzały. Do tego celu po prostu robi się odpowiedni moduł przejściowy. Takie "schodki" okropnie wyglądają. RE: Standard dla skali Z - Misiek - 25-01-2013 14:30 Wektor napisał(a):Misiek! Mniejszego obrazka nie miałeś?Cśśś! To mój pierwszy, dziewiczy obrazek na forum Kaczor napisał(a):Swojego czasu w sTTandardzie też tak kombinowano ale na zloTTach takie połączenia dwutor-jednotor się nie zdarzały.Oj, zdarzało, zdarzało Ale może to bylo na "zamkniętych" [attachment=544] [attachment=543] RE: Standard dla skali Z - Oskar - 25-01-2013 17:33 Otto rozumiem. Już nie trzeba Wektorowi lupy do d... Ale jestem złośliwa małpa. Swoją drogą Misiek w opcjach dodawania masz wstaw do posta lepsze rozwiązanie niż załączniki. Kaczor, z tą osią prawdę powiedziawszy tak powinno być. Sama logika narzuca rozwiązanie. RE: Standard dla skali Z - Gibon2 - 25-01-2013 17:50 Koledzy mam propozycję. Może jak się który zna na rysowaniu machnąłby rysuneczki które byśmy traktowali jako normatyw do naszych modułów RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 26-01-2013 16:02 Moje propozycje bazujące na rysunku FREMO. Zmiany: - zamiast dużego otworu, trudnego do wycięcia w domowych warunkach, jeden okrągły otwór na przewody (jak w sTTandardzie), i tak przeważnie kable łączące moduły idą pod spodem. Taki profil wytnie sobie każdy kto ma piłę i wiertarkę... - większe otwory na śruby - warstwa wygłuszająca 2mm (takiej grubości korek łatwo zdobyć) - jako standardowe uznałem tory Marklina (code 60) jako najpopularniejsze i najbardziej dostępne - moduł dwutorowy tak jak w N-ormie miałby tę samą szerokość, podwójny otwór nie byłby chyba konieczny Moim zdaniem nasz profil powinien być nieco szerszy (30cm, te 2cm to w końcu dodatkowe 4 metry w 1:220) ale niech zostanie tak jak jest to będzie kompatybilny z Niemieckim wynalazkiem. Rysunki (na razie z grubsza): Nie ma "oficjalnej" normy FREMO dla Z takiej jak w innych wielościach więc kompatybilność to rzecz względna. Jak ktoś się uprze to może zrobić moduł przejściowy do dowolnego innego systemu. Czekam na uwagi RE: Standard dla skali Z - Bubek - 26-01-2013 17:40 Dla mnie gites. Kiepski ze mnie znawca rysunku. Więc zadam głupie pytanie. Wymiary są w milimetrach czy centymetrach RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 26-01-2013 17:56 Milimetrach RE: Standard dla skali Z - Big42 - 26-01-2013 18:41 (26-01-2013 16:02)Kaczor napisał(a): Moim zdaniem nasz profil powinien być nieco szerszy (30cm, te 2cm to w końcu A jaka długość jednego modułu? |