Polski eszelon - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Samochody, samoloty, statki i inne (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Wątek: Polski eszelon (/showthread.php?tid=508) |
RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 04-04-2018 21:21 (04-04-2018 19:00)pado napisał(a): Zapuść WASHA w kółka, aby zamalować niedomalowania w kącikach Powoli się szykuje fajny składzik Dzięki za sugestię. Co do składziku to myślę, że powoli mam dwa składy - obecny i z czasów LWP i pewnie oba na tyle długi że zastanawiam się czy poradzi pojedyncza lokomotywa. Ostatnio robiłem test (jak będę miał więcej czasu to załaduje filmik). Lokomotywa na dwóch dwuosiowych wózkach miała problem z 13 wagonowym składem talbotów na oryginalnych wózkach Marklina. Po prostej ciągnęła - jak skład byl na zakręcie to wzrost oporu zatrzymywał lokomotywę która się ślizgała na kolach. konieczna była podwójna trakcja. No i z czasów LWP są T-55 też już z numerami taktycznymi.. RE: Polski eszelon - pado - 06-04-2018 08:02 To teraz postaw je na wagony i cyknij fotki RE: Polski eszelon - Bubek - 06-05-2018 15:36 (06-04-2018 07:43)Zdrada69 napisał(a): No i z czasów LWP są T-55 też już z numerami taktycznymi.. Kurcze, tu też fotki wcięło RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 26-06-2018 07:47 Polskie nowe Jelcze już jakiś czas temu dotarły w formie wydruków. Zaprojektowane zostały w Hiszpanii przez kolegę o imieniu Pablo. Jego sklep na Shapeways: https://www.shapeways.com/shops/EvolutionDesignes Oraz katalog: https://www.dropbox.com/s/h3ryrdz17o0uu80/CATALAGO%20EVOLUTION%20DESIGNES%20MODELOS%203D.pdf?dl=0 Na razie po podkładzie i kolorze 2 sztuki 2 i 3 osiowa. W sumie jest 6 kombinacji po 3: skrzynia, plandeka i platforma (pod kontener). RE: Polski eszelon - Jacenty - 30-06-2018 18:09 Paweł, czy możesz podać dokładny link do tych dwóch modeli. Ten sklep jest jak hipermarket i trudno w nim szukać RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 30-06-2018 23:15 (30-06-2018 18:09)Jacenty napisał(a): Paweł, czy możesz podać dokładny link do tych dwóch modeli. Ten sklep jest jak hipermarket i trudno w nim szukać Prawdopodobnie te modele nie są w ogóle wystawione na Shapeways. Pablo wysłał mi gotowe wydruki robione chyba w Hiszpanii. Możesz do niego napisać na maila evolution.designes@gmail.com - powołaj się na mnie. Ja korespondencje prowadziłem po angielsku. Jeśli to problem daj znać - pomogę. RE: Polski eszelon - wilczeecho - 01-07-2018 11:37 (30-06-2018 23:15)Zdrada69 napisał(a):(30-06-2018 18:09)Jacenty napisał(a): Paweł, czy możesz podać dokładny link do tych dwóch modeli. Ten sklep jest jak hipermarket i trudno w nim szukać Hej Jeśli to nie tajemnica mógłbyś zdradzić koszt takiego modelu? RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 01-07-2018 17:53 84 EURO - 6 ciężarówek wraz z wysyłką RE: Polski eszelon - Jacenty - 26-08-2018 19:14 Dostałem od kolegi projekt Rosomaka w 1:120. W ramach odpoczynku od SM30 przeskalowałem go i dopieszczam przed wrzuceniem na Shapeways: Nie znam się na pojazdach militarnych więc jeśli macie jakieś sugestie do poprawy tego co widać na rysunku, to poproszę. RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 26-08-2018 19:44 Super z Rosomakiem. Praktycznie większość wozów bojowych w 1:220 jest w jednej części lub z odrębną wieżą - czasem przygotowana nie tylko do wklejenia ale aby sie obracała. Nie wiem czy ten rysunek to zestaw części odrębnych do wydruku czy do poskładania na etapie projektu ? RE: Polski eszelon - pado - 26-08-2018 19:56 Jaka ma być średnica lufy? Jak mała to bym zrobił dziurę pod druta/szpilkę od igły RE: Polski eszelon - Jacenty - 26-08-2018 20:50 To co kolega mi podesłał to był zestaw części. Muszę go złożyć do kupy i zrobić z tego całość. Wieżyczkę spróbuję zrobić obrotową. Właz dam oddzielnie by można było go wkleić jako zamkniętego lub otwartego. Zweryfikuję gdzieś rzeczywiste wymiary lufy aby rozważyć użycie szpilki, przynajmniej w węższej części lufy. Zastanawiałem się nad ruchomymi kołami ale to może w przyszłości bo to w większości statyczne modele RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 26-08-2018 21:19 Na kręcące się kółka bym się nie szarpał... RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 29-08-2018 23:14 W LWP były Robury 4x4 więc na eszelon z dawniejszych czasów taki towar się przyda. Poczeka jeszcze na kalki z numerami rejestracyjnymi na tylna klapę... RE: Polski eszelon - Jacenty - 30-08-2018 21:07 Lufa ucięta, końcówka do zrobienia z rurki miedzianej fi 0.5mm (pewno nie trzyma wymiarów rzeczywistych bo kaliber działka to 30mm i nie wyobrażam sobie, że lufa dla tego kalibru może mieć 10 cm ale być może się mylę) Kto podpowie co z tymi elementami zrobić? Mam je połączyć jakiś jeden element ala wypraska modelu do sklejania? Bo jeżeli wrzucę je na Shapeways luzem to nie wiem czy to się wydrukuje poprawnie. Bieżników kół nie robię - nie chce mi się i zapewne jakby to Szymon powiedział i tak nikt tego nie zauważy. RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 30-08-2018 21:31 Czy dobrze rozumiem, że część A to "podstawa lufy" - ta część od strony wieży ? Jeśli tak to powinna stanowić integralną część wieży a tam gdzie ma wejść rurka powinna być przygotowana dziurka (zresztą może już tak jest tylko nie widać dobrze). Ta dziurka jest ważna żeby dobrze osadzić lufę a nawiercenie będzie problematyczne. Klapy od włazów dałbym od razu jako zamknięte na wieżę i nie robił jako odrębnych elementów. Bieżnik - moim zdaniem bardziej widać niż elementy które miał na myśli Szymon - większość modeli na Shapeways pojazdów militarnych w 1:220 ma bieżnik - tym bardziej że w naturze jest on dość gruby. Oczywiście nie upieram się... Co do połączenia wieży i korpusu - niech wypowie się Szymon - warto tez sprawdzić cenowo czy lepiej dwa elementy odrębne czy jeden - połączony pręcikiem. Jak fajnie wyjdzie to zawsze można dorobić inne wersje (z wyrzutniami chyba granatów ?) na wieży oraz sanitarną .... RE: Polski eszelon - pado - 31-08-2018 07:13 Podstawa lufy i włazy powinny być itegralne z wieżą. Oba elementy (podwozie i wieża) powinny być razem w modelu do wydruku połączone poprzeczką min 1x1mm. Chodzi o to że odpadną koszty przygotowania pliku i maszyny do wydruku. Zawsze to pare Euro na +. Opony i bieżnik hmmmm też bym sobie darował. Jak diży on jest w realu-50/60mm. Myślę że samo prążkowanie wydruku załatwi sprawę. Do tego czarny kolor i tak wszystko zgubi RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 31-08-2018 16:54 W realu opona (i Rosomak) wygląda tak jak na linkach ale jak powiedizałem - nie upieram się. https://www.google.com/search?q=rosomak&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjywfeP2pbdAhVRiKYKHeB2C4cQ_AUICigB&biw=1920&bih=915#imgrc=Y1FHLm4qZzIsZM: https://www.google.com/search?q=rosomak&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjywfeP2pbdAhVRiKYKHeB2C4cQ_AUICigB&biw=1920&bih=915#imgrc=lPfkE0sMw9j5MM: RE: Polski eszelon - pado - 31-08-2018 20:39 ałbym spokój z bieżnikiem RE: Polski eszelon - Zdrada69 - 03-09-2018 08:47 Tym razem Jelcze do zestawu współczesnego: |