Standard dla skali Z - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: FREMO (/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Standard dla skali Z (/showthread.php?tid=8) |
RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 26-01-2013 19:28 Długość dowolna. Chociaż 50cm to pewnie minimum żeby moduł nie wyglądał głupio RE: Standard dla skali Z - Doktorek - 26-01-2013 19:41 Uważam Kaczor, że zrobiłeś ładny kawałek roboty. W sensie pomysłu na wygląd naszych modułów. Będziesz coś jeszcze precyzował w tych rysunkach czy jest to już wersja ostateczna? RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 26-01-2013 20:26 Jestem otwarty na sugestie. Lepiej sie nie spieszyć i wszystko najpierw obgadać. RE: Standard dla skali Z - Misiek - 27-01-2013 00:55 Kaczor napisał(a):- zamiast dużego otworu, trudnego do wycięcia w domowych warunkach, jeden okrągły otwór na przewody (jak w sTTandardzie), i tak przeważnie kable łączące moduły idą pod spodem.Zasadniczo wielki otwór na przewody się przydaje, np. w momencie ustawiania makiety na stołach - skrzynki nie przygniatają kabelków = jakby lepsze poziomowanie makiety. Wystarczy zostawić otwór fi20mm - do wycięcia samemu. Ale z drugiej strony, centralny otwór na śrubę pozwala i tak skręcić makietę nawet jedną śrubą (odkrywcze! ) co przy niezbyt dopasowanych makietach się przydaje. Zwłaszcza, że w Z, nierówność miedzy modułami rzędy 0,5mm może chyba już nieźle namieszać. U N-as otwory łączące są dwa (fi8), co w połączeniu z śrubami fi6 pozwala jako tako czarować z poziomowaniem. W związku z tym zaproponowałbym jednak zmianę otworu fi4 na fi8 i łączenie tego śrubami fi6. Otwór fi4 i skręcanie tego śrubami też fi4 wymagałoby super precyzji w wykonaniu każdego modułu. A wierzcie mi, różnie z tym bywa. Ostatnio rozwiercaliśmy otwory z fi8 do fi11 bo jednak jakiś bubel się znalazł - po kilku latach używania modułów, wreszcie trafiło na taką kombinację ustawienia, że nie pasowało, mimo znormalizowanych otworów. Kaczor napisał(a):Taki profil wytnie sobie każdy kto ma piłę i wiertarkę...I otwornicę Kaczor napisał(a):- moduł dwutorowy tak jak w N-ormie miałby tę samą szerokość, podwójny otwór nie byłby chyba koniecznyUważam, że wystarczy jeden otwór, bo czemu służyć miałby dwa? Kaczor napisał(a):Długość dowolna. Chociaż 50cm to pewnie minimum żeby moduł nie wyglądał głupioKrótkie ogryzki mają to do siebie, że powodują więcej potencjalnych miejsc na nierówność połączenia międzymodułowego RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 27-01-2013 01:24 (27-01-2013 00:55)Misiek napisał(a): U N-as otwory łączące są dwa (fi8), co w połączeniu z śrubami fi6 pozwala jako tako czarować z poziomowaniem. W związku z tym zaproponowałbym jednak zmianę otworu fi4 na fi8 i łączenie tego śrubami fi6.Otwory narysowałem fi 8. po prostu wymiar na rysunku to promień nie średnica Zrobię "po ludzku" czy tam inżyniersku w kolejnej wersji. Dzięki za wskazówki. RE: Standard dla skali Z - KroppeK84 - 27-01-2013 02:21 jedynie duży płaski otwór [~2cmx10cm] tak jak na 1 rys wcześniej gdzieś tam w postach był a nie małe dziurki.. zawsze też lepiej chycić podczas przenoszenia i można masę kabli tam tędy upchać.. coś jeszcze miałem... a długość.. minimalnie można te 50cm ale jak są tory co mają całe 60cm, 10cm odcinać i na złom wywalać?.. ale jak to tam woli, a właśnie a jaki promień łuku R? bo samych prostych raczej nie będziem robić... RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 27-01-2013 09:40 Ok, uchwyt można zostawić Masz rację co do długości modułów, wielokrotność 30cm wydaje się logiczna. Co do minimalnego promienia łuku to jak wiadomo im większy tym lepszy ale (przeliczając z normy N i TT) minimum to 500mm dla szlaku jednotorowego i 600mm dla dwutorowego. Gotowe łuki Marklina będą więc za małe i należy robić je z flexów. RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 27-01-2013 13:42 Tak moze być? RE: Standard dla skali Z - Wektor - 27-01-2013 14:07 (27-01-2013 13:42)Kaczor napisał(a): Tak moze być? Jest cacy, już pobieram rysunki. Choć mam jedno pytanko. Do Miśka, czy te wszystkie wtyczki i złączki to będą według takich samych norm jak w N TT i H0? RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 27-01-2013 14:31 Nie wiem jak inne wielkości ale w TT używamy prostych połączeń "bananowych". RE: Standard dla skali Z - Bubek - 27-01-2013 20:06 Może ktoś ma jakąś fotkę takich połączeń. Tak żeby naocznie zobaczyć połączenia modułów RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 27-01-2013 20:47 Schemat połączenia: [attachment=553] Przykład gniazd: [attachment=554] Przykład wtyków: [attachment=555] RE: Standard dla skali Z - Misiek - 27-01-2013 20:52 Historyczne zdjęcie: przejście sTTandardu na bananki http://www.pbase.com/misiek_m/image/96232849 -> to to pierwsze zdjęcie załączone poniżej Lepiej jest stosować kombinację męski+żeński, zgodnie z drugim obrazkiem - zdecydowanie ułatwia to połączenie modułów, nie trzeba wozić kabli luzem itd. Rach-ciach, wetknięte i gotowe, można to robić nawet nie zaglądając pod moduły. Pół Europy to stosuje drugie pół nie bawi się kolejką. I jeszcze trzeci obrazek ze sprytnym zabezpieczeniem transportowym bananków Aha: bananki to standard 4mm. Dowolny wytwórca, jednak większość użytkowników poleca te droższe. Są dwa rodzaje - z kablem lutowanym bądź dokręcanym śrubką. Wariant skręcany w połączeniu z niską ceną jest beeee Oskar napisał(a):Swoją drogą Misiek w opcjach dodawania masz wstaw do postalepsze rozwiązanie niż załączniki.Jakoś przyzwyczaiłem się do starej szkoły umieszczania załączników [attachment=556][attachment=557][attachment=558] RE: Standard dla skali Z - DB300 - 02-02-2013 15:31 Witam, chciałbym bardzo zbudować moduł w skali 1:220, ale nie wiem jak. Proszę o pomoc jakiś fachowy opis w tym wątku utworzonym na moją prośbę przez Admina. Budowa modułu - opis RE: Standard dla skali Z - Misiek - 02-02-2013 15:40 Zajrzyj TU =>> http://www.norma.fremo.pl/viewforum.php?f=3 3 części Przewodnika Budowy Modułów (PBM) Ogólne założenia budowy skrzynki dla Z można z tego wyciągnąć [attachment=566] Z innej beczki, tknęło mnie jak czytałem jakąś normę dla wąskiej N. Czy opracowane profile Z są zgodne z normą NEM 122? ...nie liczyłem, nie mam dzisiaj do tego głowy [attachment=568] RE: Standard dla skali Z - Kaczor - 02-02-2013 16:08 jakby zrezygnować z 2mm "fałszywej podsypki" byłoby OK RE: Standard dla skali Z - Misiek - 02-02-2013 16:56 Myślę, że warto zrobić od razu wg NEM RE: Standard dla skali Z - Misiek - 04-02-2013 09:42 Na podstawie NEM 122 zmajstrowałem takie coś - do porównania z poprzednimi wersjami. Pod kątem torów Code 60 bo Maerklinowskie to jakaś porażka. Co ciekawe, jak policzyyłem NEM 122 dla N-aszych modułów to się coś nie zgaza [attachment=582] [attachment=584] RE: Standard dla skali Z - Bubek - 04-02-2013 10:24 Kurde balans Sory ludzie! Mała prośba. Oznaczajcie wymiary w centymetrach albo w milimetrach. Nie każdy jest lotny i wie co to za miara. Misiek, jeśli dobrze czytam ze zrozumienie to rysunek jest dla skali 1:220? RE: Standard dla skali Z - Misiek - 04-02-2013 10:48 Tak, dla Z, w milimetrach. |