Minidiorama - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Moje dzieło (/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Minidiorama (/showthread.php?tid=669) |
RE: Minidiorama - Zdrada69 - 26-10-2021 06:31 (24-10-2021 10:18)Mario napisał(a): Brak czasu czy funduszy? Problemem jest czas i zaangażowanie w inne tematy. Nie mam jakoś obecnie serca do tego by usiąść do tematów modelarskich. Trochę wreszcie ruszyłem się do tematu dioramy portowej. Zostały ukończone wszystkie elementy które mają być brukami i chodnikami. Położone, pomalowane, przybrudzone. Efekt mógłby być lepszy - szczególnie na łączeniach ale taka technologia to dla mnie pierwszy raz... RE: Minidiorama - sebek1974 - 27-11-2021 22:01 Widze ze sa podstepy w prace nad diorama. Mysle ze jak postawisz budynki, tabor i te twoje modele aut na dioramie bedzie dobrze. Te nierownosci bruku nie beda tak widoczne. RE: Minidiorama - Zdrada69 - 28-11-2021 17:41 Powoli pojawiają się ogrodzenia Sklejony wiele lat temu budynek przemysłowy po małych korektach stał się siedzibą firmy Likwowin. Staram się znaleźć i upamiętnić przedwojenne przedsiębiorstwa jakie funkcjonowały w Poznaniu. Tym razem trafiło - na trochę przeniesionego w przestrzeni producenta alkoholi. Powstają inne detale: Zanim zacznę montować budynki chcę zamontować podstawowe elementy elektryki - do oświetlenia budynków. Dalsze prace - budynek przy wjeździe do portu (stary odlew żywiczny Artitec) i bramy wjazdowe do portu - jedna otwarta a druga zamknięta Można zacząć stawiać budynki - na początek zabudowa ulicy Szyperskiej Parę zbliżeń: RE: Minidiorama - Jago - 09-12-2021 13:39 (03-12-2021 21:38)Zdrada69 napisał(a): Parę zbliżeń: Coś wspaniałego RE: Minidiorama - Oskar - 09-12-2021 13:42 (01-12-2021 09:05)Zdrada69 napisał(a): Dalsze prace - budynek przy wjeździe do portu (stary odlew żywiczny Artitec) i bramy wjazdowe do portu - jedna otwarta a druga zamknięta Ten super mur jest z odlewu? Chyba nie z kartonu? RE: Minidiorama - Kosmaty - 09-12-2021 13:45 (03-12-2021 21:38)Zdrada69 napisał(a): Parę zbliżeń: Architektura jest powalająca Bardzo lubię takie klimaty RE: Minidiorama - Zdrada69 - 09-12-2021 17:19 (09-12-2021 13:42)Oskar napisał(a): Ten super mur jest z odlewu? Chyba nie z kartonu? Mur to plastik Auhagen'a - nominalnie skala N. (09-12-2021 13:45)Kosmaty napisał(a): Architektura jest powalająca Bardzo lubię takie klimaty Dzięki - jeszcze 3 budynki do zamontowania i trochę innych elementów ... RE: Minidiorama - Ernieco - 10-12-2021 12:17 Mam wrażenie podobieństwa do architektury amerykańskiej, oczywiści w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Bardzo mi się podoba. Czy jest jeszcze gdzieś do kupienia? RE: Minidiorama - Zdrada69 - 10-12-2021 17:25 (10-12-2021 12:17)Ernest napisał(a): Mam wrażenie podobieństwa do architektury amerykańskiej, oczywiści w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ten budynek to produkt KIBRI. W aktualnej ofercie: https://viessmann-modell.com/en/product-range/gauge-z/buildings/industry/2173/z-factory-hall?c=309 Na innym forum kolega zwrócił uwagę, że skrzydła bramy wjazdowej na teren portu są za krótkie - to prawda - takie miałem ale postanowiłem to poprawić bazując na kartonowym płocie z Archistories: Porównanie starej i nowej bramy: I efekt końcowy: Dalszy progres prac... Nad głównym wjazdem do portu szyld z jego ówczesną nazwą: Na podwórzu pranie się suszy (pewnie jeszcze jedna lub dwie figurki potrzebne w tym rejonie): Za radą kolegi z Holandii - chodniki pomalowane i zwaloryzowane raz jeszcze - tak by kolorem odcinały się od drogi - moim zdaniem bardzo dobra sugestia: Prawie domknięte dwie dawniej zrobione dioramy - pudełka z plexi osłaniające przed kurzem. Pozostaje jeszcze dodanie tła ... Po sugestii niemieckiego kolegi poprawiłem technikę wykonania suszącego się prania - użyte zostały zamiast papieru kawałki chusteczki higienicznej nasączone klejem. Wstępne ustawienie linii budynków usytuowanych wzdłuż nabrzeża: Osadzony pierwszy budynek: Dodane elementy wzmacniające i szyna do żurawi portowych. Drugi budynek posadowiony na stałe - jeszcze trzeba trochę pracy nad otoczeniem ale można już zobaczyć jak będą się prezentować konstrukcje jezdne żurawi portowych. RE: Minidiorama - Paragraf - 22-12-2021 12:25 Coś pięknego Najbardziej urzeka mnie architektura w tej skali. Aż miło patrzeć RE: Minidiorama - Kosmaty - 29-12-2021 14:06 (10-12-2021 17:25)Zdrada69 napisał(a): ........jeszcze trzeba trochę pracy nad otoczeniem ale można już zobaczyć jak będą się prezentować konstrukcje jezdne żurawi portowych. Jeszcze nie zmontowane wszystko w całość, a już wygląda super. Jestem twoim wielkim fanem i z niecierpliwościom czekam na efekt końcowy RE: Minidiorama - Zdrada69 - 29-12-2021 23:12 (29-12-2021 14:06)Kosmaty napisał(a): Jeszcze nie zmontowane wszystko w całość, a już wygląda super. Jestem twoim wielkim fanem i z niecierpliwościom czekam na efekt końcowy Dzięki. Pracy jeszcze sporo ... Osadzony ostatni budynek przy wodzie (i na całej dioramie) - chłodnia Szyldy na budynku magazynowym dodane: Tak to wygląda od strony wody A tak od strony lądowej: RE: Minidiorama - sebek1974 - 01-01-2022 16:56 Bardzo ladna diorama. Tylko ten kto sam cos zbudowal wie ile czasu i kasy czeba poswiecic aby takie dzielo powstalo. Podziwiam... RE: Minidiorama - Zdrada69 - 02-01-2022 14:12 (01-01-2022 16:56)sebek1974 napisał(a): Bardzo ladna diorama. Tylko ten kto sam cos zbudowal wie ile czasu i kasy czeba poswiecic aby takie dzielo powstalo. Podziwiam... Czas na pierwszym miejscu... choć faktycznie kasy też trzeba Tymczasem powstały już wszystkie dźwigi. Na razie nie będę ich montował aby w trakcie dalszych prac nie uległy zepsuciu. Powoli czas zabrać się za sprzęt pływający po rzece. Trochę już gotowych elementów i półfabrykatów do dalszej pracy. Myślę, że nawet za dużo żeby dobrze to wyglądało na dioramie: RE: Minidiorama - Wiko - 03-01-2022 17:10 (01-01-2022 16:14)Zdrada69 napisał(a): Osadzony ostatni budynek przy wodzie (i na całej dioramie) - chłodnia Ale cudne Mistrzu jesteś wielki Kurcze, kiedy Ja coś takiego zrobię RE: Minidiorama - Zdrada69 - 03-01-2022 20:08 (03-01-2022 17:10)Wiko napisał(a): Ale cudne Mistrzu jesteś wielki Kurcze, kiedy Ja coś takiego zrobię Trzeba zacząć próbować i działać. Nie zawsze wszystko wychodzi i nie od razu ale bez ćwiczeń nie da rady nic zrobić ... Ja też nie ze wszystkiego jestem jeszcze zadowolony - myślę, że będę jeszcze pracował nad gruntem od strony wody przy torach bo nie podoba mi się ta "plackowata" patyna. Na razie jednak czas otwierać stocznię i działać ze sprzętem pływającym. Na początek na warsztat pójdą dwie z trzech - na pierwszy rzut oka niepozornych barek: Pierwsza ma mieć postać z zamkniętymi lukami - na początek z kartonu wręgi do osadzenia reszty: Potem pokrycie z pasków preszpanu: Teraz tylko dodanie drobnych elementów wyposażenia pokładu, dorobienie steru, malowanie i drobne postarzenie (choć tym razem obiekt prawie jak ze stoczni). Na barkach - jak to w porcie ma być życie więc zainspirowany rzeczywistym zdjęciem dodaję suszące się pranie i dwie kobiety: RE: Minidiorama - Wolf - 04-01-2022 12:29 (03-01-2022 20:08)Zdrada69 napisał(a): ....Na razie jednak czas otwierać stocznię i działać ze sprzętem pływającym. Na początek na warsztat pójdą dwie z trzech - na pierwszy rzut oka niepozornych barek:.... Wyrób firmy Artitec?? RE: Minidiorama - Zdrada69 - 04-01-2022 16:49 (04-01-2022 12:29)Wolf napisał(a):(03-01-2022 20:08)Zdrada69 napisał(a): ....Na razie jednak czas otwierać stocznię i działać ze sprzętem pływającym. Na początek na warsztat pójdą dwie z trzech - na pierwszy rzut oka niepozornych barek:.... To akurat jest wydruk 3D ze Shapeways: https://www.shapeways.com/product/YB7FYHHUT/harbour-barge-1-1-220?optionId=157339269&li=marketplace Druga barka zrobiona jest w stanie otwartym z ładunkiem węgla. Dostała wewnętrzne grodzie i balsowy kontur ładunku Malowanie, postarzanie, dodanie ładunku, steru i innych drobiazgów i mamy taki efekt końcowy: Ponieważ pozyskałem trochę inne zdjęcie witryny Kolektury - doszły jeszcze elementy wystroju dodatkowego: Pojawiły się także nazwy ulic: Szyperska, Piaskowa i Estkowskiego Barka innego typu - lekkie przeróbki i malowanie RE: Minidiorama - Zdrada69 - 06-01-2022 17:56 I barkowy duet - tak obok siebie będą stały w porcie: RE: Minidiorama - Paragraf - 12-01-2022 11:26 (12-01-2022 07:45)Zdrada69 napisał(a): Barka innego typu - lekkie przeróbki i malowanie Jak zawsze pełen profesjonalizm w Twoim wykonaniu |