Temat dnia. - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Ogółem (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Pogaduszki. (/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Temat dnia. (/showthread.php?tid=173) Strony: 1 2 |
Temat dnia. - flopek - 07-07-2013 16:48 Pytanie brzmi. Dlaczego jesteśmy wstanie zapłacić krocie za lokomotywy i wagony, a kręcimy nosem na inne dodatki po niższych cenach???? RE: Temat dnia. - misiek57 - 07-07-2013 17:02 (07-07-2013 16:48)flopek napisał(a): Pytanie brzmi. Dlaczego jesteśmy wstanie zapłacić krocie za lokomotywy Może dlatego, że dla niektórych są to dobra materialne i kolekcjonerskie. Czego osobiście nie jestem zwolennikiem, ale żyjemy w demokracji i każdy ma prawo rozporządzać swoimi finansami jak mu się podoba. RE: Temat dnia. - Fortek - 07-07-2013 17:32 Misiek57, oky! Ale dochodzi do paranoi. To jak niektórzy się zachowują nasuwa pytanie. O co właściwie chodzi? Czy w ocenie modelarzy produkty tańsze są gorszej jakości? Mniej prestiżowe? Tok myślenia – jak kupię droższe to jestem bardziej trendy? RE: Temat dnia. - Ernieco - 07-07-2013 18:23 (07-07-2013 17:32)Fortek napisał(a): Tok myślenia – jak kupię droższe to jestem bardziej trendy? Chyba trafiłeś w sedno. Osobiście zetknąłem się podczas zakupu dodatków do makiet. Podam przykład może na podstawie lamp. Goście kupują przy mnie produkt BRAWY , Viessmanna ( konkretnie takie lampki na peron ) i mają problem bo coś im nie pasują. Zagajam gadkę – Panowie w czy problem, może doradzę? - Chcemy kupić lampy do makiety i modułu, ale nie te klimaty. - A o OMKI i Klubie słyszeliście? Świetny produkt krajowy i tani. - Słyszeliśmy, ale ta cena jakaś podejrzanie niska pewnie kiepskie, a BRAWA to jest marka to nic że droga liczy się marka. Mnie zatkało, słysząc takie bzdury. Ich sprawa przecież nie będę tłumaczył i przekonywał. Spotkaliśmy się potem w Poznaniu. Koledzy jak zobaczyli po montowane lampy O... na makietach i modułach klęli głośno na swoją głupotę. Morał taki że nie wszystko markowe się świeci, za to kopciuszek często zostaje gwiazdą. RE: Temat dnia. - Kaczor - 07-07-2013 18:58 Temat wyszedł przy polskich kalkach do zetki gdzie nie ma konkurencji/zamienników ergo cena musi być wysoka. Najniższe ceny kolejowych dodatków są w najpopularniejszej hazero (gdzie np. cyfrowy zestaw startowy można kupić taniej niż niejedną lokomowtywę w zetce ) Co do marek podam przykład ze swojej branży - testujemy płyty główne telewizorów, m.in. na wykrycie pamięci USB. "Firmowy" pendrive Sandisk psuje się bardzo szybko, polski Goodram składany na miejscu (mimo że z chińskich komponentów) potrafi wytrzymać kilkanaście tysięcy odczytów RE: Temat dnia. - Rysio - 09-07-2013 08:59 (07-07-2013 17:32)Fortek napisał(a): Tok myślenia – jak kupię droższe to jestem bardziej trendy? Uważam, że tak jest! Mam kilku znajomych ze skali H0 którzy myślą właśnie w ten sposób. To jest panowie bitwa na marki firm. Im droższa tym lepiej się przechwalać. - Kupiłem to to czy tamto, dałem tyle... - Oooo ale czad. A ja kupiłem tej firmy, dałem więcej niż Ty. I tak w kółko moi drodzy. Momentami to nie wiem czy płakać czy się śmiać z takich zachowań. RE: Temat dnia. - AmadeoX - 17-07-2013 19:07 Podobne zachowania można zaobserwować na skalach TT i N. Podejrzewam że Zetki też nie ominą. Chociaż w naszej skali w zasadzie wszystko jest drogie i poza markowymi nic innego się niedostanie. RE: Temat dnia. - Misiek - 17-07-2013 19:25 A wiecie co mnie wkurza? Że nie można iść do sklepu i pomacać towaru przed zakupem. Kilka razy kupiłem babola, gluta ze sklepu internetowego, tylko dlatego, że obrazek był nie teges. Np. figurki w N, a obrazek z H0 RE: Temat dnia. - Kaczor - 18-07-2013 07:41 Niestety to nie Niemcy gdzie w każdym miasteczku jest sklep z modelami kolejowymi To samo jest ze wszystkim - kupion trawka czy tłuczeń ma przeważnie inny kolor niż na zdjęciach... RE: Temat dnia. - Wektor - 18-07-2013 15:05 (17-07-2013 19:25)Misiek napisał(a): Kilka razy kupiłem babola, gluta ze sklepu internetowego, tylko dlatego, że obrazek był nie teges. Np. figurki w N, a obrazek z H0 Ale miśku to jest norma. Prawie wszystkie firmy tak robią. Patrzysz na fotę, no super, jakie szczegóły itp. itd. Kupujesz, i tak jak napisałeś dostajemy knota. Producenci i sprzedawcy ułatwiają sobie życie. Po co fotografować daną rzecz w kilku skalach skoro można strzelić zdjęcie tylko raz. RE: Temat dnia. - flopek - 22-07-2013 09:23 (18-07-2013 15:05)Wektor napisał(a): Producenci i sprzedawcy ułatwiają sobie życie. Po co fotografować Na zdrowy rozum nie powinno to mieć większego znaczenia. Jeśli coś jest porządnie wykonane nie ma znaczenia w jakiej skali będzie zdjęcie. Różnica powinna polegać tylko na wielkości i minimalnych niuansach związanych ze szczegółami poszczególnych detali. RE: Temat dnia. - MisterZ - 28-07-2013 16:59 (22-07-2013 09:23)flopek napisał(a): Na zdrowy rozum nie powinno to mieć większego znaczenia. Ma znaczenie ponieważ, sklepy internetowe w ten sposób nabijają klienta w butelkę. Fotka w H0 fałszuje rzeczywisty wygląd produktu np. w N czego przykładem jest pierwsze zdjęcie Miśka wykonane w domu. RE: Temat dnia. - Kaczor - 28-07-2013 20:22 (22-07-2013 09:23)flopek napisał(a): Jeśli coś jest porządnie wykonane niema znaczenia w jakiej skali będzie zdjęcie.Czyli mogę zrobić fotkę lokomotywy w wielkości G sprzedając zetkę? RE: Temat dnia. - flopek - 29-07-2013 16:24 (28-07-2013 20:22)Kaczor napisał(a): Czyli mogę zrobić fotkę lokomotywy w wielkości G sprzedając zetkę? Miałem na myśli asortyment który przy zmianie skali nie traci na szczegółach lub są one mało istotne RE: Temat dnia. - Georg - 29-07-2013 16:52 (29-07-2013 16:24)flopek napisał(a): Miałem na myśli asortyment który przy zmianie skali nie traci na szczegółach lub są one mało istotne Mało jest takich elementów. Powiedzmy ze zabudowa, drzewa i wasze Polskie lampy, które powaliły mnie na kolana, szczeka opadła. Oglądałem u siebie Niemczech w Lipsku prezentowane OMKIA przez Schlesien-modelle. Wszystkie szczegóły zachowane w trzech skalach Ci to mogą spokojnie robić zdjęcia w H0 i opisywać jako TT lub N czego nie mogą nasi producenci w Niemczech. RE: Temat dnia. - sympatyk - 01-08-2013 13:22 Miło że ktoś za Odry chwali Polskie produkty. RE: Temat dnia. - Georg - 02-08-2013 17:29 (01-08-2013 13:22)sympatyk napisał(a): Milo ze ktoś za Odry chwali Polskie produkty. Jak jest coś dobre to się chwali i nie ma dla mnie znaczenia skąd pochodzi RE: Temat dnia. - Bubek - 07-08-2013 15:15 (02-08-2013 17:29)Georg napisał(a): Jak jest coś dobre to się chwali i niema dla mnie znaczenia Masz racje, ocena produktu winna być zawsze obiektywna niezależnie od osobistych sympatii czy animozji do określonej firmy lub kraju. RE: Temat dnia. - Doktorek - 08-08-2013 19:13 (07-07-2013 16:48)flopek napisał(a): Pytanie brzmi. Dlaczego jesteśmy wstanie zapłacić krocie za lokomotywy Szanowni koledzy, może powrócimy do powyższego pytania i tematu. RE: Temat dnia. - Junior - 10-08-2013 12:31 (08-08-2013 19:13)Doktorek napisał(a): Szanowni koledzy, może powrócimy do powyższego pytania i tematu. Myślę, że jest objaw swoistego snobizmu występującego wśród co zamożniejszych modelarzy. Dodatkowo błędne mniemanie, że zakup drogiego modelu podniesie ich prestiż w oczach kolegów. A chyba nie oto chodzi w modelarstwie, prawda? |