Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Techniki modelarskie. (/forumdisplay.php?fid=44) +---- Dział: Zieleń na makiecie podsypka i inne. (/forumdisplay.php?fid=46) +---- Wątek: Trawa i drzewka w rozmiarze Z (/showthread.php?tid=543) |
Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Jacenty - 11-12-2017 23:25 Czy możecie polecić jakieś drzewka i trawę w rozmiarze Z? Czy jakaś firma coś takiego produkuje? Te N-kowe iglaki to dobre dla amerykańców na sekwoje, w Z trzeba by je przycinać. Gorzej z trawą, bo trawa n-kowa to jak na zarośniętej po uda łące. Chętnie poznam Wasze pomysły na trawę i drzewa. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Zdrada69 - 12-12-2017 00:13 Co do trawek to ja używam 1mm Polaka i 2 mm chyba Nocha. Zeby nie bylo jednostajnie to mieszam odcienie i po sadzeniu 1mm dosiewam punktowo 2mm. Drzewa - pytanie podstawowe o liczbę jaką chcesz zasadzić oraz budżet. Co do wielkości to sugeruję zawsze wrzucić sobie opis drzewa - nawet z Wikipedii i następnie przeliczyć tę wysokość - wtedy czasem okazuje się, że drzewa za wielkie nie są. Producenci - najwyższa jakość i półka to moim zdaniem MBR - ale drogie - warto wykorzystać ew. na pojedyncze wolnostojące egzemplarze. Freon - niezłe sosny, Kobza - sosen nie polecam ale duże liściaste oparte o komosę - bardzo ładne. Trochę fotek drzewek na forum jest tylko musisz odnaleźć odpowiedni wątek. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Pt47 - 27-09-2020 10:09 (11-12-2017 23:25)Jacenty napisał(a): Czy możecie polecić jakieś drzewka i trawę w rozmiarze Z? Czy jakaś firma coś takiego produkuje? Te N-kowe iglaki to dobre dla amerykańców na sekwoje, w Z trzeba by je przycinać. Gorzej z trawą, bo trawa n-kowa to jak na zarośniętej po uda łące. Chętnie poznam Wasze pomysły na trawę i drzewa. Pojawiła się na rynku jakaś nowa firma od zieleniny Anita Decor. Ale za nic nie mogłem się doczytać w jakiej skali robią. Sprzedają wysyłkowo i są obecni na różnych targach. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - kalkulator - 27-09-2020 10:26 (27-09-2020 10:09)Pt47 napisał(a): Pojawiła się na rynku jakaś nowa firma od zieleniny................. Siedziba firmy ponoć w Niemczech. Brak sklepu stacjonarnego. Obecni na każdych targach tylko w zachodniej części Europy. Zamówienia mailowo, podajemy co nas interesuje oraz skalę. Według deklaracji producenta, drzewka są gotowe w ciągu pięciu dni roboczych. Potem standard, info o wykonaniu zamówienia, przelew na konto i czekamy grzecznie na paczkę. Kolega jest bardzo zadowolony, drzewka porównywalnie mogą być ciut lepsze od MBR i FREONA. Ale to już indywidualne i wizualne odczucia posiadacza rzeczonej zielenizny. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Oskar - 27-09-2020 13:30 (27-09-2020 10:09)Pt47 napisał(a): Pojawiła się na rynku jakaś nowa firma od zieleniny Anita Decor. Ale za nic nie mogłem się doczytać w jakiej skali robią. Na moje oko to małe żółte rączki Nie, żebym miał coś przeciwko temu RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Misiek - 27-09-2020 14:33 Może kolega pokaże zdjęcia? Bo znając to co oferują Chińczycy, jakoś trudno mi uwierzyć w jakość lepszą od MBR czy Freona. Może to jednak własna robota nie-chińska. No chyba, że Chińczycy zatrudnieni w firmie znajdującej się na terenie UE ;-) RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - kalkulator - 27-09-2020 18:01 (27-09-2020 14:33)Misiek napisał(a): Może kolega pokaże zdjęcia? Zamiast fotek, których nie posiadam, przytoczę słowa z mojego poprzedniego postu. Odzwierciedlające subiektywne i indywidualne odczucia kolegi " Kolega jest bardzo zadowolony, drzewka porównywalnie mogą być ciut lepsze od MBR i FREONA. Ale to już indywidualne i wizualne odczucia posiadacza rzeczonej zielenizny" RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Misiek - 28-09-2020 07:10 Przeczytałem i zrozumiałem, dlatego chcę się jeszcze naocznie przekonać. Zdjęcia na stronie wyglądają nawet zachęcająco, są tam gdzieś jeszcze podane ceny? Bo język jakiś barbarzyński. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Jago - 30-09-2020 12:55 (28-09-2020 07:10)Misiek napisał(a): Przeczytałem i zrozumiałem, dlatego chcę się jeszcze naocznie przekonać. Cenowo wypada tak https://www.anitadecor.nl/c-661838/zelf-bomen-maken/ Plus: Minimalne zamówienie 25,00 € Koszty wysyłki za granicę są wyższe w zależności od kraju i wagi zamówienia Koszt wysyłki w Holandii to 8 euro, inne kraje na terenie UE to 11 euro RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Doktorek - 30-09-2020 13:02 (28-09-2020 07:10)Misiek napisał(a): .......Bo język jakiś barbarzyński. Może się mylę, ale odnoszę wrażenie jakby z angielskiego tłumaczono na jakiś azjatycki i ponownie w drugą stronę. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - misiek57 - 08-11-2020 13:11 (30-09-2020 13:02)Doktorek napisał(a): Może się mylę, ale odnoszę wrażenie jakby z angielskiego tłumaczono na jakiś azjatycki i ponownie w drugą stronę. Też mam takie skojarzenie (11-12-2017 23:25)Jacenty napisał(a): Czy możecie polecić jakieś drzewka i trawę w rozmiarze Z?............ Polecam Ci skorzystanie z samouczka przygotowanego przez naszego kolegę forumowego Zdrady69. Przystępnie i pomysłowo można stworzyć własny drzewostan ponosząc bardzo małe koszta finansowe. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Zdrada69 - 05-06-2022 08:07 Producent zieleni i głównie materiałów do jej wykonania. Jest trochę pozycji określanych jako Nano: https://www.rts-greenkeeper.de/ RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Gibon2 - 29-09-2022 10:52 (05-06-2022 08:07)Zdrada69 napisał(a): Producent zieleni i głównie materiałów do jej wykonania. Jest trochę pozycji określanych jako Nano: Tyle powstaje nowości w zakresie zieleniny, że pomału nie ogarniam. Nie wiadomo co wybrać? Fakt faktem, że piękne i wszystko przygarnąłbym, gdyby była kasa. RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Wolf - 09-10-2022 16:51 Ciekawe czy trawę z kwiatkami można dostać w 1:220? RE: Trawa i drzewka w rozmiarze Z - Fortek - 28-06-2023 11:36 (09-10-2022 16:51)Wolf napisał(a): Ciekawe czy trawę z kwiatkami można dostać w 1:220? Ktoś tam robi, ale nie wiem czy w Polsce. Tak mi się o uszy obiło. |