Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Tabor (/forumdisplay.php?fid=3) +---- Dział: Wagony (/forumdisplay.php?fid=71) +---- Wątek: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER (/showthread.php?tid=562) |
Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - pado - 15-02-2018 23:36 Ostatnio w oko wpadł mi produkt Marklina-węglarka 4 osiowa o numerze katalogowym 8650. [attachment=1539] po analizie modelu oraz dzięki informacji z atlasu wagonów towarowych Pawła Terczyńskiego, okazuje się że to wersja wagonu która kiedyś powstała testowo w Polsce w 2 egzemlarzach, a to co jeździ w barwach prywaciarzy to ten sam projekt wagonu po lekkich modyfikacjach... Niestety model Marklina ma zły rozstaw wózka co powoduje że wygląda karykaturalnie. Okazuje się że wystarczy gniazda troszkę rozsunąć o ok 2 mm każde i już jest właściwie przystąpiłem do odklejenia podłogi (blaszka metalowa) Potem ponacinałem plastikową podłogę wkoło gniazda wózka. [attachment=1540] całość wyciołem i obrobiłem pilnikiem i skalpelem. Na blaszce naniosłem środki gniazd wózka. Zbudowałem z LEGO (5x1) kopytko na którym oparłem wagon do góry nogami i wkleiłem gniazda [attachment=1541] Mając nowe sprzęgi typu USA z wydruku 3D, zmieniłem jeden z nich dla testów? [attachment=1542] po złożeniu całość prezentuje się tak jak powinna. Przynajmniej wg mnie. [attachment=1543] Dla porównania wagony... od góry: -seryjny Marklin 1:220 - przerobiony Marklin 1:220 - seryjny Fleischman w 1:160 [attachment=1544] Czas pomyśleć o kalkach i całym składzie w barwach PTK i DBSchenker i PCC RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - Jacenty - 16-02-2018 12:51 Rozumiem, że efekt aby sprzęg nie wystawał po przesunięciu wózka, osiągnąłeś stosując te swoje własne sprzęgi? Zastanawiałeś się może nad zrobieniem własnego wózka tego typu z mocowaniem sprzęgu jak to zrobiłeś pod 401z? RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - pado - 16-02-2018 13:00 Jacku nie myślałem nad tym i co więcej, nie planuje tego robić w najbliższej przyszłości. Szkoda mi czasu i kasy na prototypowanie czegoś co jest i działa wyśmienicie. Prędzej zaprojektuje sprzęg Marklina ktòry będzie skrócony o 1-2 mm lub więcej....ale uważam że jego wymiana na amerykańskie tylko poprawi wizerunek modelu RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - Jacenty - 16-02-2018 14:44 (16-02-2018 13:00)pado napisał(a): ale uważam że jego wymiana na amerykańskie tylko poprawi wizerunek modelu Pisząc o wymianie na amerykański to masz na myśli ten twój zaprojektowany sprzęg czy mówisz o sprzęgu micro trains? Czy dobrze zrozumiałem rozmawiając kiedyś o Twoim sprzęgu, że on się nie spina samoczynnie z drugim sprzęgiem? RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - pado - 17-02-2018 00:56 Pisząc o amerykańskim mam na myśli zarówno te z Micro Trains jak i swoje z wydruku 3D Jeśli zaś chodzi o moje sprzęgi to tak.... moje się nie spinają bo całe jarzmo/głowica sprzęgu jest z jednego elementu Nie planuje tym manewrować po bocznicach póki co Póki co to kolejne 2 weglarki zostały przekute na normalny rozstaw wózka, a do tego dostały właściwy kolorek pod nasze 404W [attachment=1545] Modele już mają czarną ramę i są pokryte bezbarwnym lakierem w oczekiwaniu na kalki. Mam nadzieję że wszystko wyschnie i będzie można je dotknąć... Fotki jutro jak będzie światło normalne RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - pado - 18-02-2018 21:42 Modele sa w większym stopniu zaawansowania Udało się je postawić na koła, i dodatkowo w 2 wózkach zamontować czarne sprzęgi typu USA, aby sprawdzić jak to się prezentuje w realu i na torze 195 mm. [attachment=1572] [attachment=1573] niestety uważam że odległość między tymi wagonami jest jeszcze za duża...Dlatego przerobiłem projekt sprzęgów na 3D i posłałem go ponownie do przedruku. Widok wagonów jednak mnie bardzo cieszy [attachment=1574] a po przypięciu do SP47 jeszcze bardziej [attachment=1575] RE: Węglarka 404W - wagony PTK, PCC i DB SCHENKER - pado - 04-03-2018 14:21 Walka z moimi węglarkami trwa. W czwartek dotarły do mnie kolejne dwie sztuki Kolejna 8650 oraz nowa forma Marklina wersja 80826 Niestety ta nowa ma też przestawione wózki z uwagi na długi sprzęg seryjny. Ja jednak nie akceptuje ani rozstawu wózka, ani kształtu sprzęgu. Dlatego przed przemalowaniem wagony przechodzą operację przestawienia gniazd czopa skrętu, a potem zmiane sprzęgu na mój drukowany [attachment=1598] Zanim jednak podszedłem do zmiany czopów zrobiłem testy rozstawu wagonów na torach w kilku wariantach - Oryginalny układ sprzęg i seryjnie cofnięty wózek [attachment=1599] - niebieski wagon w oryginalnym rozstawem wózka, a brązowy już ze zmienionym ustawieniem czopa [attachment=1601] - moja modyfikacja zmiany rozstawu czopów wózka w obu wagonach, sprzęg oryginalny [attachment=1602] - wagony ze zmienionym czopem wózka i z moimi wydrukowanymi sprzęgami. [attachment=1603] |