![]() |
SM30 - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Tabor (/forumdisplay.php?fid=3) +---- Dział: Lokomotywy (/forumdisplay.php?fid=70) +---- Wątek: SM30 (/showthread.php?tid=588) |
SM30 - Jacenty - 01-07-2018 19:44 Postanowiłem zmierzyć się z modelowaniem 3D pod wydruki. Szymon mnie ostrzega, że to może nie jeździć ![]() Wracając do pomysłu zmotoryzowania modelu - chodzi mi po głowie Rokuhan Shorty. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów ustrojstwa. Wiem tylko, że będzie wymagało rozmontowania i zrobienia własnej ramy by pasowała pod model. Może być ciężko bo komora silnika w środku ma tylko 6.5mm. ![]() RE: SM30 - pado - 01-07-2018 20:07 Nie wiem czy Misiek tego nie ma w domu u siebie. RE: SM30 - Misiek - 01-07-2018 20:50 Ma i się pozbędzie ;-) RE: SM30 - Jacenty - 01-07-2018 21:59 (01-07-2018 20:50)Misiek napisał(a): Ma i się pozbędzie ;-) A mógłbyś mi powiedzieć jaki jest:
Byłbym wdzięczny za informacje, bo to pozwoli oszacować szanse na użycie tego w moim modelu. Niestety nie mam pomysłu na żadnego innego loka by wziąć z niego napęd. RE: SM30 - Zdrada69 - 01-07-2018 22:34 MOże pomoże to co w załączniku. [attachment=1688] RE: SM30 - Jacenty - 03-08-2018 21:37 Shorty jako baza do napędu będzie pasować. Policzyłem wymiary. Muszę tylko zaprojektować podwozie z łożem silnika oraz atrapy wózków zgodnie z tym jak wygląda SM30. Na razie posyłąm do druku prototyp. W nim wszystkie detale zaprojektowałem do drukowania. Dałem również drukowany dach. Docelowo jednak rozważam dach z blaszek. Poniżej render tego co puściłem do druku u kolegi na drukarce Formlabs Form2 (druk w żywicy). ![]() A gdyby ktoś pytał kiedy będzie gotowe, to myślę, że przy tym ile mam czasu na hobby, model będzie gotowy na gwiazdkę, najpóźniej na moje urodziny pod koniec stycznia ![]() Wydruki testowe w ramach dostrajania wydruku. ![]() ![]() Tu niestety były podgryzienia od dołu z powodu zbyt małej liczny podpór. Z kolegą eksperymentujemy. Całe szczęście płacę raz za finalny model. Eksperymenty to moja i jego nauka ![]() RE: SM30 - Oskar - 08-08-2018 17:38 Zapowiada się nieźle. ![]() RE: SM30 - Gibon2 - 08-08-2018 17:44 (07-08-2018 20:37)Jacenty napisał(a): Wydruki testowe w ramach dostrajania wydruku....... Z jaką rozdzielczością jest wykonany wydruk? RE: SM30 - Jacenty - 09-08-2018 06:25 Na razie testujemy 0.05 RE: SM30 - Bubek - 10-08-2018 10:30 (09-08-2018 06:25)Jacenty napisał(a): Na razie testujemy 0.05 Trzymam kciuki za testy, żeby się powiodły ![]() RE: SM30 - pado - 12-08-2018 23:30 No i jak z wydrukami u Mateusza? RE: SM30 - Jacenty - 15-08-2018 09:20 (12-08-2018 23:30)pado napisał(a): No i jak z wydrukami u Mateusza? Jestem teraz na działce ale według informacji od Mateusza, wydruki już się wysyłają do mnie. RE: SM30 - pado - 16-08-2018 00:11 Super. Widziałem fotki na modelarstwo info. Czekam na relację ze składania ![]() RE: SM30 - Jacenty - 16-08-2018 20:33 (16-08-2018 00:11)pado napisał(a): Super. Widziałem fotki na modelarstwo info. Czekam na relację ze składania Do złożenia jeszcze długa droga. To jest buda lokomotywy. Docelowo musi jeszcze powstać pełne podwozie z łożem pod silnik z Rokuhan Shorty. Wózki z Rokuhan Shorty oraz średnica kół pasuje bardzo ładnie pod SM30. Przede mną jeszcze sporo pracy ale mam wewnętrzną motywację ![]() RE: SM30 - Jacenty - 06-09-2018 19:49 Przyszła przesyłka. Mosiądz wydaje mi się najfajnieszy. Professional plastic jest do kitu. Mosiądz jest fajny z racji swojej wagi. Niestety widać dobrze w jakiej orientacji model był drukowany. W przypadku mosiądzu nie można jej zmienić. Mosiądz ma też jedną wadę skurcz. Będę musiał więc model ciut przeskalować by miał z czego się zmniejszać. Przy okazji mam wrażenie, że skurcz nie jest równomierny i inny wyszedł w szerokości, a inny w długości. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: SM30 - Zdrada69 - 06-09-2018 20:08 Chyba pierwszy raz jest takie porównanie trzech materiałów. Professional plastic to rozumiem jest ten marmurkowy - faktycznie bardziej na breloczek niż na model. Ciekawi mnie jak wyszły cenowo te modele - szczególnie z mosiądzu bo nie mam żadnego doświadczenia z różnicami cenowymi tych materiałów. Mosiądz jak sądzę ma jeszcze jedna zaletę względem FXD?FUD - nie jest kruchy - być może nawet jak spadnie na ziemię to przetrwa. Wadą - tak patrząc na zdjęcia będzie to, że nie jest nic lepszy jeśli chodzi o warstwowanie a pewnie obróbka szlifierska będzie trudniejsza i dłuższa. RE: SM30 - Jacenty - 06-09-2018 20:29 Professional plastic to ten marmurkowy, wydrukowałem go w opcji print it anyway. Ten materiał nie nadaje się do naszej skali. Professional plastic wyszedł ~24$, mosiądz ~38$, a FUD ~12$. Już widzę, że w przypadku mosiądzu najlepiej byłoby zrezygnować z detali na rzecz wykonania ich z trawionek. Niestety doświadczenie z SM30 w 2 częściach (wydruk SLA od Mateusza Jaskuły) pokazało, że nie każdy (np nia ja) ma na tyle sprawne manualnie dłonie by skleić 2 tak drobne części i nie uchrzanić modelu. Ciekawym rozwiązaniem aby model nie był za lekki to obudowa z FUD a podwozie z mosiądzu. Będę eksperymentował jeszcze. FUD wygląda nienajgorzej. Niestety nie do końca wiem jak zrobić by przestał być przezroczysty. Nie mam myjki. Najpierw go odmoczyłem w izopropanolu 99%, potem go myłem ludwikiem za pomocą pędzla i płukałam bardzo ciepłą wodą. Zaczął tracić przezroczystość ale nadal dużo fragmentów jest półprzezroczysta. Pytanie czy to ma znaczenie jeśli będę chciał pociągnąć model podkładem? RE: SM30 - Zdrada69 - 06-09-2018 20:42 Podwozia, wózki z mosiądzu - to może faktycznie być kierunek jeśli nie ma dawcy napędu. Z mojego doświadczenia przezroczystość nie jest problemem bo i dlaczego ? Po pomalowaniu podkładem - problem znika. Jeśli w środku ma coś być świecącego - to maluj także środek - ciemnym podkładem. Ja ostatnio używam CITADEL - dla figurkowców ale sprawdza się u u nas - w dużych puszkach - starcza na długo, kryje dobrze i jest dostępny w wielu kolorach - od białego do czarnego. Ja osobiście w zależności od ostatecznego koloru korzystam z białego, jasno- i ciemno- szarego ale są też inne. Zaletą jest też - szybkie wysychanie (kilka minut i kolejna warstwa) i duża tolerancja na nadmierne pryśnięcie - najczęściej się porządnie rozpływa i nie robi zacieków (no chyba że ktoś ostro przegnie). RE: SM30 - Jacenty - 06-09-2018 21:19 Pod ręką, a dokładnie na działce, mam MR Surface 1200. FUD robi dobre wrażenie, zobaczymy co wyjdzie po położeniu podkładu. Jednak mosiądz mnie zwalił z nóg. Ten ciężar, ta solidność. Normalnie biżuteria ![]() RE: SM30 - pado - 07-09-2018 18:36 Wydruki wyglądają ciekawie. Gratuluję porównania. Zastanawia mnie jak sie będzie napęd sprawował pod tą masą ![]() |