Firmowe domki z plastiku. - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Budownictwo, infrastruktura i dodatki (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Budownictwo w 1:220 (/forumdisplay.php?fid=31) +---- Wątek: Firmowe domki z plastiku. (/showthread.php?tid=70) |
Firmowe domki z plastiku. - MisterZ - 02-11-2012 17:01 Polecam, dość bogatą jak na naszą skalę ofertę zabudowy firmy FALLER RE: Firmowe domki z plastiku. - Gibon2 - 05-11-2012 10:34 A mam chyba ze dwa. Całkiem całkiem. Z resztą to jest Faller, domki zawsze robili i robią dobrej jakości i w miarę szczegółowo. RE: Firmowe domki z plastiku. - Zdrada69 - 18-01-2015 10:32 Jak zauważyłem przydatnych informacji w tym wątku niewiele... Postaram się sukcesywnie tę lukę trochę wypełnić - może przyda się komuś poszukującemu ciekawych elementów na makietę. Zacznę od producenta zdecydowanie niszowego - ale model wielki (rozmiarem). Japońska firma DOYUSHA specjalizuje się w samolotach i samochodach ale ma w swojej ofercie model bawarskiego zamku Neuschwanstein w skali 1/220. Wykorzystanie modelu wymaga (jak na Zetkę) sporo przestrzeni na makiecie - długość ok. 45 cm, szerokość 15 cm, wysokość ok. 25 cm no i ... górskiego (oraz niemieckiego) klimatu. Mój złożony 10 lat temu - niestety w minimalnym tylko stopniu zwaloryzowany wygląda tak: Zastanawiam się czy kiedyś zostanie wykorzystany ... (jeśli tak to pewnie będzie trzeba nad nim trochę popracować). Warto też wrzucić w Googla i obejrzeć grafiki - niektóre wykonania budzą szacunek Trochę budownictwa ma w swojej ofercie podstawowy producent Zetki czyli Marklin. Wśród propozycji Marklina jest między innymi tradycyjna parowozownia wachlarzowa, hala do obsługi serwisowej elektrowozów, bloki mieszkalne, duży zakład przemysłowy (koksownia ?), perony z wiatami i duża hala dworcowa (jak we Wrocławiu) na 3 tory. Ja w swoim wykonaniu mam: wieżę ciśnień nr 8996 - wysokość ok. 8 cm : parowozownię z cegły jednostanowiskową nr 8981 - ok. 15 cm długości, 6 cm szerokości i 4,5 cm wysoka: zasiek węglowy z wieżą wodną nr 8982 - 17 cm długości i ok. 3 cm szerokości. Ten model to chyba pierwsza rzecz jaką "wydłubałem" w Zetce więc nie jest to "mistrzostwo świata". Ponadto dużo tu barierek i łańcuchów które są bardzo mocno przeskalowane. Inną kwestią jest też to, że nie wiem czy tego typu konstrukcje występowały w naszej części świata (raczej dotychczas nie natrafiłem na zdjęcia czegoś podobnego), co więcej wydaje mi się, że zbiornik na wodę i potencjalny sposób napełniania parowozu (rura opuszczana na łańcuchu) raczej pasowałyby w USA ... Przywołany wcześniej Faller w swojej ofercie ma kilka różnych dworców i przystanków kolejowych, wiaty i hale peronowe, nastawnię murowaną, parowozownię dwustanowiskową i zabudowę przydatną do wykonania wioski (domki) - umieszczonej raczej w nizinnej okolicy. Faller ma ponadto całą gamę produktów do wykonania mostów i wiaduktów + trochę figurek (krowy, owce, ludzie). Ja w swoich zasobach mam: Domki - dość proste do wykonania - cegły i mur pruski są samoprzylepną naklejką jaką nanosi się na ściany - nie wygląda to najgorzej: Przystanek kolejowy - niestety moim zdaniem trochę przeskalowany Dwustanowiskową parowozownię z ciekawymi smaczkami - jak powybijane niektóre szyby ale niestety ... jest ona chyba przeskalowana - długość 17 cm, szerokość 9 cm, wysokość 6 cm (co po przeliczenie daje ok 13 metrów w realu). Bazując na powyższych przykładach warto wyciągnąć taki wniosek, że podanie skali modelarskiej przez producenta to jeszcze nie gwarancja, że ta skala jest dobrze odwzorowana albo że dokonane uproszczenia są akceptowalne, a tym samym że będzie to dobry zakupu, z którego będziemy zadowoleni. Warto czasem przeanalizować (i przeliczyć) wymiary które często są podawane w katalogach lub na pudełku. Potem jest za późno i albo ... coś pozostanie w pudełku albo ... będzie straszyć nadmiernie na makiecie. Gdyby obok tej parowozowni postawić wieżę ciśnień Marklina to wyglądałoby to tak: RE: Firmowe domki z plastiku. - AmadeoX - 18-01-2015 22:26 (18-01-2015 10:32)Zdrada69 napisał(a): Mój złożony 10 lat temu - niestety w minimalnym tylko stopniu zwaloryzowany wygląda tak: Zamek wygląda jak z bajki. Ale, aż się prosi o większą waloryzację. RE: Firmowe domki z plastiku. - Zygzyg - 18-01-2015 22:37 Parowozownia jest na 100% przeskalowana co wyraźnie widać na fotkach z wagonem i wieżą ciśnień. RE: Firmowe domki z plastiku. - Zdrada69 - 18-01-2015 22:48 (18-01-2015 22:26)AmadeoX napisał(a): Zamek wygląda jak z bajki. Ale, aż się prosi o większą waloryzację. Jeśli będzie miał pójść na makietę to ewidentnie nad nim popracuję. RE: Firmowe domki z plastiku. - Wektor - 19-01-2015 00:00 Parowozownia dwustanowiskowa wygląda bardziej na N-kę niż Zetkę. RE: Firmowe domki z plastiku. - Zdrada69 - 19-01-2015 11:35 (19-01-2015 00:00)Wektor napisał(a): Parowozownia dwustanowiskowa wygląda bardziej na N-kę niż Zetkę. Podsumowując temat parowozowni dwustanowiskowej Fallera - nie polecamy zakupu i instalacji na makiecie - chociaż patrząc na ich stronę internetową to chyba już wycofali z produkcji - jest inna - mniejsza - ale to niech sobie każdy sam oceni czy mu pasuje. A ta moja którą mam - cóż - grzech młodości. Czas na kolejną firmę produkującą elementy budownictwa dla Zetki jaką jest Vollmer. Strona producenta: http://www.vollmer-online.de/ Jeśli chcesz mieć na makiecie pożar domu, dymiący dom strachów - to właśnie ten producent (takich modeli akurat ja nie mam). Jeśli zamierzasz zbudować niewielką miejscowość, miasteczko w klimacie spadzistych dachów, muru pruskiego - to jak najbardziej właściwy adres. Budynki bazują częściowo na tych samych formach ale przygotowane są w kilku wariantach. Budynek straży pożarnej Stodoła Dom "Z glicynią" Dom "Z tarasem" Dom "Z podcieniem" Biuro podróży Dom "Z dużymi oknami" Dom "Z wieżyczką" Dom "Z podcieniami II" Dom "Z muru pruskiego" Całość dopełnia piękna stacja kolejowa Miejscowość można też uzupełnić o kościół i kaplicę a stację kolejową o dodatkowe perony. Dla miłośników klimatu industrialnego jest też Fabryka Praktyczna rada do wykorzystania przy pracy z domkami z plastiku. Jeśli chcecie umieścić w nich oświetlenie to: - przed ostatecznym montażem domku na makiecie warto zrobić próbę i posprawdzać, czy światło przez domek "nie prześwituje" ? Generalnie przyczyny takiego stanu mogą być dwie: - szpary na klejeniu elementów - w rogach, przy oknach, łączeniach dachów - ja w takim przypadku od środka budynku aplikuję od środka zwykłą szpachlówkę modelarską, która zakleja szczelina. Jeśli trzeba to miejsce należy po raz kolejny od zewnątrz przemalować. - zbyt cienkie ściany domu w kolorze, który nie zapobiega przedostawaniu się światła. W takiej sytuacji, jeśli domek już jest posklejany ja maluję go czarną farbą od środka - czasem jest to utrudnione, bywają wręcz miejsca do których nie da się dojść pędzlem. Dlatego warto boczne ściany i dach przed posklejaniem potraktować od środka czarną farbą: lub zrobić wkładki papierowe, kartonowe które spowodują, że nie będzie prześwitywało. Bywają domki, które taki wkład mają gotowy do wycięcia i włożenia. RE: Firmowe domki z plastiku. - Pat - 09-05-2015 10:22 (19-01-2015 11:35)Zdrada69 napisał(a): Czas na kolejną firmę produkującą elementy budownictwa dla Zetki jaką jest Vollmer. Mają też fajny palący się domek. RE: Firmowe domki z plastiku. - Jago - 10-05-2015 17:03 (09-05-2015 10:22)Pat napisał(a): Mają też fajny palący się domek. To raczej jakiś straszny domek bardziej się nadaje do bajki niż na makietę, RE: Firmowe domki z plastiku. - Pat - 17-05-2015 22:42 (10-05-2015 17:03)Jago napisał(a): To raczej jakiś straszny domek bardziej się nadaje do bajki niż na makietę, No fakt, nie przyjrzałem się dobrze RE: Firmowe domki z plastiku. - Jago - 17-05-2015 22:49 Mnie urzekła ta fabryczka i już jest u mła RE: Firmowe domki z plastiku. - Oskar - 17-05-2015 22:52 (17-05-2015 22:49)Jago napisał(a): Mnie urzekła ta fabryczka.. Ładna bestia, pogratulować RE: Firmowe domki z plastiku. - Zdrada69 - 22-05-2015 14:12 (17-05-2015 22:49)Jago napisał(a): Mnie urzekła ta fabryczka Kto produkuje ? RE: Firmowe domki z plastiku. - Jago - 23-05-2015 13:00 (22-05-2015 14:12)Zdrada69 napisał(a): Kto produkuje ? Faller |