Kalki - zrób to sam - Wersja do druku +- Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 (https://forum.trybunaly.eu) +-- Dział: Główny (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Techniki modelarskie. (/forumdisplay.php?fid=44) +---- Dział: Malowanie, patynowanie, klejenie (/forumdisplay.php?fid=45) +---- Wątek: Kalki - zrób to sam (/showthread.php?tid=742) |
Kalki - zrób to sam - Rysio - 18-07-2020 10:26 Kto może, niech wrzuca info, jak zrobić samemu i dla własnych potrzeb kalki. Mile widziane praktyczne i sprawdzone aspekty tematu. Pierwsza wrzutka RE: Kalki - zrób to sam - TGV - 18-07-2020 10:53 Rysio, dzięki za praktyczny temacik, na pewno się przyda RE: Kalki - zrób to sam - DB300 - 18-07-2020 11:04 Co prawda nie dotyczy kalek kolejowych, ale podstawy te same Druga wrzutka RE: Kalki - zrób to sam - Jago - 18-07-2020 11:23 Takie małe info odnośnie spraw technicznych: Kalki z białym kolorem, najlepiej drukować na drukarkach laserowych ALPS-OKI, mają one możliwość drukowania tego koloru. Dla zwykłych drukarek atramentowych należy kupić: BARE-METAL FOIL EXPERT-CHOICE DECAL INK JET DECAL PAPER Ma na niej pisać "specially designed for ink jet printers", dostępne białe i bezbarwne. Do tego dla zabezpieczenia nadruku trzeba kupić Microscale Liquid Decal Film. RE: Kalki - zrób to sam - Egon - 18-07-2020 11:49 A,B,C wykonania - jak przygotować własny projekt, - jak wstawić bitmapę, - jak zaprojektować maski. Trzecia wyrzutka RE: Kalki - zrób to sam - AndreaZ - 18-07-2020 12:08 Jak się te wszystkie informacje, zawarte w wątku, poskłada do kupy. Zapewne wyjdzie coś sensownego i niejeden z nas pokusi się o wykonanie samemu kalek od początku do końca Czwarta wrzutka RE: Kalki - zrób to sam - flopek - 18-07-2020 12:14 To Ja też doda swoje trzy grosze Namiary na papier do kalek. Piąta wrzutka RE: Kalki - zrób to sam - Doktorek - 22-07-2020 10:01 Nie mam nic przeciwko samodzielnemu projektowaniu kalek. Nauki i praktyki w programach graficznych nigdy nie za mało. Jednakże wydruk to już inna para kaloszy. Polecałbym jednak skorzystać z doświadczenia firm parających się tym tematem. Nie musimy się wtedy mierzyć z problemami braku odpowiedniego papieru czy drukarki RE: Kalki - zrób to sam - Zdrada69 - 22-07-2020 20:23 (22-07-2020 10:01)Doktorek napisał(a): Nie mam nic przeciwko samodzielnemu projektowaniu kalek. Nauki i praktyki w programach graficznych nigdy nie za mało. Ja właśnie tak robię. |