(11-04-2014 11:04)danieloko napisał(a): Przede wszystkim chciałem się przywitać w Forumowiczami skali Z. Miło mi ,że stałem zaproszony.
Do ułożenia zieleni niskiej i jej przyklejenia potrzebna jest gładka powierzchnia terenu, zwłaszcza jeśli
chodzi o tereny stacyjne. Używamy tylko albo pyłów ( pył gąbkowy) lub trawki Mininatur lub Polak
1mm - maksymalnie 3mm, ale tylko Mininatur ( trawki są cieniutkie, a nie grube jak większość traw firmy
Polak, o wyższych wysokościach). Trawki sadzimy elektrosadzarką lub te najniższe, można sypać np.
na posmarowaną powierzchnię klejem modelarskim np. Faller i od razu na niego sypiemy trawkę 1mm, po
czym po paru sekundach zdmuchujemy to samo robimy z najdrobniejszymi pyłami gąbkowymi......
W miejscach imitująch bardzo niskie porosty lub darninki, chcąc przy skali Z uzyskać w miarę realistyczny
efekt , używamy tylko pyłów, ale w formie pigmentów, ponieważ trawka może być za wysoka.. To takie
luźne spostrzeżenia, wynikające z doświadczenia w pracach w skali H0. Nigdy nie pracowałem w skali Z
więc nie jestem w stanie czegoś konkretnego sklecić w dwóch zdaniach, ale może dane mi będzie kiedyś
coś fajnego w Zetce wykonać
A Ja mam pytanie z innej beczki. Czy kolega Daniel ( oczywiście w miarę możliwości ) mógłby wykonać taką
sesję zdjęciową itp. obrazującą przebieg wykonywanych czynności? Cobyśmy laicy wiedzieli co i jak.?