(28-09-2015 09:27)sympatyk napisał(a): Nie jestem znawcą taboru, ale zawsze mi się wydawało, że NOHAB to Duńska lokomotywa??? Ale mogę się mylić.
Jednym z głównych partnerów Szweckiego producenta ( NOHAB, Nydquist & Holm A.B., szwedzkie zakłady przemysłu ciężkiego i elektroenergetycznego z siedzibą w Trollhättan nad jeziorem Wener. Producent m. in. taboru kolejowego (od 1925 lokomotywy elektryczne) i wyposażenia elektrowni.) była właśnie Dania. Stąd może takie utrwalone skojarzenie
Lokomotywa była produkowana w latach 1960-1962 dla kolei duńskich. Wyprodukowano 45 spalinowozów. Pomalowane na kolor bordowy. Lokomotywy zostały wyprodukowano do prowadzenia pociągów towarowych oraz pasażerskich na liniach kolejowych pozbawionych trakcji elektrycznej.
W czasach Żelaznej Kurtyny 1960, 20 szt. trafiło też na Węgry,( zamówienie Węgierskich Kolei Państwowych (MÁV). Bardzo się to nie podobało Radzieckim braciom, którzy doprowadzili do zablokowania dalszych zamówień. Wciskając w to miejsce swoją maszynerię M62 (wykonanie oczywiście ZSRR.)