(05-10-2015 14:31)Peter napisał(a): Jak techniczne rozwiązano zmienną długość?
Podsypka ma rozcięcie na środku i chyba w przypadku rozsunięcia - wydłużenia torów trzeba dokroić i dodać kawałek podsypki (tak mi się wydaje po pewien nie jestem). Sama szyna - polecam się przyjrzeć powiększeniu fotki - rozsuwa się bo jest zrobiona częściowo z dwóch równoległych szyn - wyciętych i zachodzących na siebie - przynajmniej ja to tak widzę. Nie rozpakowywałem i nie miałem w ręku tak by przyjrzeć się dokładniej.
(05-10-2015 12:40)hugwa napisał(a): Maerklin robi taki teleskopowy tor od zawsze (a co najmniej od 2000 roku) - nr kat. 8592
Wiem - więc nie piszę, że "innowacyjny" chociaż pewnie trochę inny technologicznie.Marklin musi się ogarnąć długością szyny i podkładami a Rokuhan dodatkowo załatwić kwestię zmiennej długości wbudowanej podsypki - co chyba załatwia się dodaniem kawałka dodatkowej podsypki. Ponadto wydaje mi się że sama technologia "rozsuwanej szyny" jest trochę inna u tych producentów. Rokuhan dwa równoległe kawałki metalu tworzą szynę a w Marklinie wygląda to tak jakby "jedno wchodziło w drugie".