Witam
Zacząłem realizować, jak mówi moja żona "niespełnione morzenia mojego dzieciństwa", czyli budowę makiety. Prace trwają od pół roku, więc to dopiero początek, a w perspektywie chyba kilka lat. Makieta ma wymiary 215X65 cm i będzie zasilana analogowo z dwóch obwodów co pozwoli na jazdę w dwóch kierunkach. Na przerabianie lokomotyw i montowanie dekoderów DCC nie jestem jeszcze gotowy - po prostu nie czuje się na siłach aby grzebać w środku malutkich lokomotyw. Może z czasem przyjdzie to samo, ale póki co lobię miło spędzać czas przy realizacji mojego planu - bez żadnych ambitnych celów - ma to być zabawa. Mam na to czas tylko w soboty, czasami w niedzielę, ale z drugiej strony tempo prac podyktowane jest również możliwościami finansowymi. Załączam plan torowiska oraz zdjęcia z pierwszych etapów realizacji.
P.S.
Położyłem szuter na części torów (wyjazdy z tuneli) przed zamontowaniem górnego poziomu. Fajnie to wygląda ale przyklejenie szutru spowodowało, że tłumienie drgań z jadących lokomotyw zmniejszyło się, przez co oczywiście zwiększył się hałas. Wiem, że stół na którym posadowiłem makietę działa jak pudło rezonansowe, ale może ktoś wie jak ów rezonans, a przez to i hałas, zmniejszyć
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów