(02-02-2016 09:20)Rysiek_Zet napisał(a): Witam ponownie
Zmodyfikowałem nieco położenie toru postojowego - teraz to bocznica do planowanego na makiecie kamieniołomu. ...
Rysiek - wiem, że masz już wiele zrobione ale pozwalam sobie zwrócić uwagę na "drobiazgi", które może da się skorygować i może warto uwzględnić - wychodząc z założenia, że mamy oczywiście "uproszczenia" ale staramy się możliwie dobrze oddać rzeczywistość lub ją uprawdopodobnić. Dla jasności porysowałem trochę na Twoim schemacie.
A - Kamieniołom - super motyw (sam na drugim module planuję). Zwracam jednak uwagę, że tor idący na górnej płycie prowadzi niemal po samym skraju - krawędzi tego kamieniołomu. Sugeruję wygospodarowanie trochę szerszej krawędzi - tak by tam wstawić jakieś oddzielenie optyczne - rząd drzew, wystające powyżej płyty górnej niewielkie skałki albo coś innego - co przyjdzie Ci do głowy.
Kamieniołom - Kibri ma fajny budynek kruszarni do kamienia - z niego może być załadunek na wagony - tylko musisz sprawdzić czy Ci się pomieści.
B - droga przy parkingu - ten zawijaniec zupełnie dziwnie wygląda i chyba nigdy w realu by nie wystąpił - raczej wjazd na parking byłby tam gdzie narysowałem - po co tracić tyle asfaltu !! Chyba że zamysł jest że droga idzie wyżej przy samych bocznicach - to może mieć sens ...
C- jeśli układ torowy pozostanie niezmieniony - a wygląda na to, że tory już leżą to przesunąłbym drogę jak wskazuje strzałka - tak by mieć wiecej miejsca przy kamieniołomie do załadunku.
D - czy szary prostokąt to peron ? a jesli tak to gdzie perony przy innych torach poniżej ? czy tam jest wystarczająco miejsca pomiędzy torami ? Czy faktycznie peron będzie taki krótki ? No i trochę dziwnie będzie wyglądać ten tor schodzący z górnego piętra - jak rozumiem po estakadzie ...
To nie jest krytykanctwo a jedynie zestaw sugestii które możesz uwzględnić lub odrzucić - to Twoja makieta i ma się Tobie podobać.