Cześć Koledzy. Ostatnio wpadł mi niecny plan aby przerobić swoją ludmiłke od Marklina na coś bardziej naszego i swojskiego. Padło na SP 47 z uwagi na to że wymiary rozstawu kół i rozstaw wózku są prawie ok. Pomyślałem że zrobie projekt 3D samej budy którą to potem nałożę na podwozie Marklina.
W dwa dni powstał projekt 3D
i poszedł do próbnego Druku u Mariusza. To ten sam kolega co drukował wagony 401Z. Po paru dniach przyszedł wydruk. Jest nieziemski i tak dokładny że szok. Niestety ograniczenia technologiczne Mariusza nie pozwalają wydrukować budy w całości. Dlatego całą budą posłałem też do Shapeways na próbny wydruk, aby sprawdzić jak to wygląda docelowo i jak to się będzie składać z Ludmiłką w skali 1:220
Póki co wrzucam fotki mojego projektu i testowego wydruku 3D od Mariusza. Niebawem wrzucę fotki pomalowanej próbnie budy. Jak tylko dojdą wydruki 3D z Shape to podzielę się wrażeniami.
Wydruk budy z Shapeways - jeszcze surowy.......i 1 grosz
Więcej info tutaj. Zapraszam....
http://forum.modelarstwo.info/threads/sp...132.38214/
Model po drugim malowaniu.. podkładem.
Mam druga bliźniaczą budę z ziura w dachu. Dziura jest celowo zrobiona, aby było widać co mi się tam pod deklem zmieści. Dziś się zabrałem za przymiarki modelu do podwozia. Widzę że jak się popieści i podetnie tu i tam to mi dekoder dźwięku Velmo się nawet zmieści
W sumie po parominutowych pomiarach już wiem gdzie trzeba co uciąć aby sie ładnie pomieściło. Oczywiście mowa o dekoderze dźwiękowym VELMO.
Pieszczę model i pieszczę. Tam dodamy, tam odejmiemy, ale wygląda na to że wszystko co potrzeba to pomieścimy
Całe DCC wejdzie w budę SU 47
Przekrój podłużny uwidacznia że wszystko się zmieści w modelu-przynajmniej wg teorii i pomiarów. Wejdzie cała płytka z dekoderem dzwiękowym Velmo do BR 132 Marklina. Przewiduję jeszcze zrobi dziurę w dachu nad głośnikiem, która docelowo będzie przykryta siatką trawioną. Liczę że dzięki temu dzwięk Ludmły będzie miło słyszalny dla ucha
Przekroje poprzeczne też pokazują żę raczej się wszystko mieści