(01-07-2018 16:09)DrCode napisał(a): Ok, zaladowalem plik do Sculpteo. I autochecki mowia ze model ma za cienkie sciany. Minimalna grubosc do rezyny to 2mm... Ja model tworze pod Shapeways i grubosc 1mm ... Wiec bez zmian w modelu przezucic na rezyne latwo sie nie da.
Nie wiem w czym projektujesz, czy nadal w OpenScad? Ostatnio namierzyłem Fusion 360, darmowy dla hobbystów. Jest fajny bo pogrubienie ścianek w stronę wnętrza wagonu to 1 minuta roboty. Oczywiście dopiero się uczę tego softu ale Openscad mnie przerósł przy bardziej skomplikowanych bryłach.
(30-06-2018 21:14)pado napisał(a): Jacku niestety żywica nie nadaje sie do wydruku wielu modeli wagonów z uwagi na jej technologię. Akurat w przypadku tego modelu, to uważam że wydruk z shapeways jest lepszy i fajnie odda strukturę nieregularności drewna na boku wagonu
Tak, drewno - zresztą sam Ci to kiedyś mówiłem proponując by zrobić Gagsa z pudłem z druku 3D ale okuciami z blach by jednak wyglądało to "gładko", jak blacha. Hasło żywicy rzuciłem dlatego właśnie, bo tam można uzyskać idealnie gładkie powierzchnie - patrz Twoje 401z od Mario. Z Mario jest tylko problem taki, że ma za słabą (małe pole robocze) drukarkę. Są drukarki o znacznie większym polu roboczym, które drukują z żywicy.