Ja uzywam obydwu programow: Fusion360 i OpenSCAD. Nowe projekty bede teraz tworzyl wylacznie w Fusion bo jest w tym latwiejszy do obslugi. Ale jak moj Ryflak pokazuje, w OpenSCAD tez sie da.... tyle ze trzeba byc zawodowym programista.
Poniewaz jestem za oceanem, tworze modele tak aby byly gotowe do jazdy z wydruku. Czy sa lepsze od tych z elementami metalowymi odrebnie dodawanymi... nie nie sa... Sam wolalbym z dodatkowymi metalowymi poreczami, czy tez drzwami lub siatkami trawionymi z metalu. Niestety nie mam mozliwosci takich elementow robic wiec RTR (gotowe do jazdy) jest jedynym wyjsciem :-)
@pado jaka jest szerokosc twoich platform? Na zdjeciach widze ze twoje wozki pasuja pod nadwozia. Jednak moj GAS mimo ze jest teraz mniej wiecej poprawnej szerokosci (+/- 0.5 mm w skali Z) to wozki nadal sa za szerokie i nie mieszcza sie wewnatrz wzmocnien wagonu. Zdjecia przesle dzisiaj wieczorem. Przy okazji, jakiej grubosci sa twoje "dolne burty/wzmocnienia"?
Obiecane zdjecia.
Jak widzicie wózek jest za szeroki aby się zmieścić wewnątrz modelu. Mógłbym co prawda możne poszerzy wagon o 0.5 mm ale to i tak nie zmieni problemu szerokości wózka. Zastanawiam się czy przypadkiem nie muszę poprosić Szymona o zrobienie wózka z nadrukowana częścią dolnej burty ("fishbelly") tak jak robi to marklin przy lokomotywach z otulinami.