Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 5 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Makieta 135 x 60
Autor Wiadomość
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #1
Makieta 135 x 60
Planuję wykonać makietę o wymiarach 135 x 60 cm.

Na makiecie będzie jeden dworzec z możliwością wyjazdu w trzech kierunkach.

Do tego na północy mamy posterunek odgałęźny z małym przystankiem.

Poniżej fabryka.

Z lewej w środku będą magazyny, dwa tory do rozrządzania wagonów oraz lokomotywownia z wieżą wodną.

Każdy z odcinków oznaczonych kolorem będzie osobno zasilany tak, aby można było prowadzić automatyczny ruch pociągów w oparciu o platformę Arduino, a jednocześnie prowadzić manewry czy to na stacji czy to w fabryce czy to w okolicy magazynów.

Czy moglibyście przeglądnąć układ torowy i przedstawić ewentualne komentarze w jego zakresie ?
[Obrazek: szuflada-4-rzut.jpg]

[Obrazek: szuflada-4-3-D.jpg]
29-02-2020 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.618
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 27
Post: #2
RE: Makieta 135 x 60
(29-02-2020 23:10)xls napisał(a):  Planuję wykonać makietę o wymiarach 135 x 60 cm. ,.....................................

Nie jestem specjalistą od makiet typu tort ale na pierwszy rzut oka widzę, że bez jakiegoś specjalnego ustawiania będziesz miał problem z elektryką i polaryzacją - przez tą pętlę w środku plus łączy się z minusem... -chyba że tam się będzie coś przełączać automatycznie przez Arduino ???

Ponadto załóżmy, że jedziesz od góry po granatowym odcinku i wjeżdżasz na tę pętlę do środka - po jej przejechaniu powrót pociągu na nią może obyć się wyłącznie tyłem - jako cofanie.

Nie jestem też pewny czy wystarczy odległości na podjazdy na ten wiadukt po lewej - obawiam się, że będą zbyt strome.
01-03-2020 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Makieta 135 x 60
(01-03-2020 17:51)Zdrada69 napisał(a):  Nie jestem specjalistą od makiet typu tort ale na pierwszy rzut oka widzę, że bez jakiegoś specjalnego ustawiania będziesz miał problem z elektryką i polaryzacją .,.............,............................

Dziękuję za odpowiedź

Z polaryzacją nie będzie problemu, bo każdy z odcinków kolorowych będzie osobno "załączany" w odpowiednim kierunku (plus/minus) przez arduino po ustaleniu jazdy.

Co do podjazdów masz rację - zdaję sobie z tego sprawę - będę musiał jeszcze przemyśleć czy nie przesunąć rozjazdu w prawo i usunąć tory z pod tego toru - lub ewentualnie wydłużyć wjazd na górę....
01-03-2020 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Doktorek Offline
Znany
**

Liczba postów: 282
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 6
Post: #4
RE: Makieta 135 x 60
(01-03-2020 22:14)xls napisał(a):  .......Z polaryzacją nie będzie problemu, bo każdy z odcinków kolorowych będzie osobno "załączany" w odpowiednim kierunku (plus/minus) przez Arduino po ustaleniu jazdy..........

Hmmm.... Arduino.... no.. różne krążą opinie na temat działania produktów. Osobiście nie miałem kontaktu więc się nie wypowiadam.
Tym bardziej jestem ciekaw jak wyjdzie ci sterowanie. luz
07-03-2020 12:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Makieta 135 x 60
(07-03-2020 12:29)Doktorek napisał(a):  
(01-03-2020 22:14)xls napisał(a):  .......Z polaryzacją nie będzie problemu, bo każdy z odcinków kolorowych będzie osobno "załączany" w odpowiednim kierunku (plus/minus) przez Arduino po ustaleniu jazdy..........

Hmmm.... Arduino.... no.. różne krążą opinie na temat działania produktów. Osobiście nie miałem kontaktu więc się nie wypowiadam.
Tym bardziej jestem ciekaw jak wyjdzie ci sterowanie. luz

Generalnie arduino bawię się od dobrych 6 lat i myślę, że spokojnie powinienem sobie poradzić. Obecnie czekam na części z Ali więc z powodu wirusa trochę to potrwa. Części powoli "kapią"...

Będę się starał aktualizować co jakiś czas informacje o makiecie.

Głównym założeniem jest, aby było pełne sterowanie z poziomu Arduino w zakresie semaforów, rozjazdów, poszczególnych wyizolowanych odcinków.

Obecnie drukuję w 3D elementy makiety (zbiorniki, fabrykę, silosy, i inne drobiazgi, których modele udaje mi się znaleźć i są sensowne) w celu ich poukładania i ewentualnego skorygowania układu torowego.
Poniżej korekta makiety - zrezygnowałem wiaduktu, na poczet płaskiej makiety.
Dorzuciłem też dodatkowy tor do silosów.

[Obrazek: szuflada-5.jpg]

[Obrazek: szuflada-5-w-3-D.jpg]
07-03-2020 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.618
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 27
Post: #6
RE: Makieta 135 x 60
(07-03-2020 22:21)xls napisał(a):  Poniżej korekta makiety - zrezygnowałem wiaduktu, na poczet płaskiej makiety.
Dorzuciłem też dodatkowy tor do silosów.

[Obrazek: szuflada-5.jpg]

[Obrazek: szuflada-5-w-3-D.jpg]


Przy tym układzie pozostaje jednak nadal problem "jednorazowości" wjazdu na ten odcinek w środku. Jeśli nie zakładasz wyłącznie autobusów szynowych (a takiego taboru w Zetce na lekarstwo) to moim zdaniem jest to słabe.

Pokaż też co Ci wychodzi w druku 3D ciekawego.
Pytanie też o to jakimi pociągami chcesz jeździć co do długości - te tory sugerują, ze dość krótkimi - myślę, że warto pod tym kątem szukać taboru. Jak sądzę to raczej przesądzone ze względu na wielkość makiety.

Fajnie jakbyś zamieścił na rysunku krótki opis - jaka część co ma reprezentować - może jeszcze w związku z tym jakieś uwagi się pojawią - takie by model bardziej przypominał rzeczywistość. Przykładowo - zakładasz jak sądzę 2 perony - na dole i u góry makiety - ale nie bardzo jest chyba miejsce na budynek stacyjny ... W prawym górnym rogu chyba ma być góra bo są tunele - pytanie jaki biznes ulokowałeś tuś przy tej górze...
08-03-2020 07:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Makieta 135 x 60
(08-03-2020 07:59)Zdrada69 napisał(a):  Przy tym układzie pozostaje jednak nadal problem "jednorazowości" wjazdu na ten odcinek w środku.........
Pokaż też co Ci wychodzi w druku 3D ciekawego.
Pytanie też o to jakimi pociągami chcesz jeździć co do długości.............

Fajnie jakbyś zamieścił na rysunku krótki opis ..........................

Tak zdaję sobie sprawę w sprawie tej "jednorazowości" ale w ten sposób chciałem uzyskać możliwość obrotu lokomotywy o 180 stopni bez obrotnicy (jedna z lokomotyw nie ma możliwości pchania wagonów) Masz może inny sposób na rozwiązanie problemu obrócenia lokomotywy lub też na usunięcie problemu z "jednorazowością"?

W kwestii długości torów na dolnej stacji to mam na chwilę obecną najdłuższy zestaw pociągu osobowego długości 40 cm i zakładam, że taki będzie najdłuższy (mieści się na dolnej stacji).
z uwagi na ograniczenie makiety (i tak przekroczyłem 120 cm) nie będzie na makiecie długich pociągów - maksymalnie właśnie 40 cm.

W kwestii stacji to na dole będzie nazwijmy to normalna stacja natomiast na górze będzie przystanek bez budynku stacyjnego (element do przeanalizowania jak już ułożę wszystkie obiekty na styropianie i będzie czas na drobne korekty położenia torów).




[Obrazek: szuflada-5-w-3-D-opis.jpg]
Dorzucam jeszcze trochę surowych nie malowanych obiektów wydrukowanych w 3D.

Wydruk w PLA - warstwa o grubości 0,1 mm
Pewnie lepsza byłaby "żywica", ale i na tradycyjnej drukarce można uzyskać całkiem ciekawe wyniki.

Są to elementy które zapewne pojawią się na makiecie:
1. Fabryka - wydrukowane delikatnie w większej skali niż powinno być - lepiej pasuje do układu torowego i ciężarówki.
2. Silosy,
3. Zbiorniki - staną nad tunelami na pagórku,
4. Kontenery na śmieci - zapewne staną przy fabryce,
5. Stacja Trafo
6. Ładunek beczek - zostanie wykorzystany w wersji na wagonie oraz rozcięty jako uzupełnienie drobiazgów rozłożonych na makiecie.
7. Magazyn
8. Wieża Ciśnień - prawdopodobnie jeszcze raz do wydrukowania bo trzeba troszeczkę powiększyć skalę.

itp.

Jeszcze cały czas pracuję nad obiektami, bo pomimo, iż są one jako gotowe modele dostępne w sieci to wymagają dobrania skali i parametrów wydruku.


[Obrazek: IMG-20200309-213613.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-213654.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-213835.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-213900.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-213926.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-214009.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-214159.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-214256.jpg] [Obrazek: IMG-20200309-214441.jpg]
Zastanawiam się jeszcze na układzie makiety w wymiarze 120 x 60 ( z uwagi na to że mogę dostać taką formatkę płyty sklejki bez przycinania).

Dołączam schemat układu wraz z opisem oraz 3D.

Mam problem z w wypadku dojazdu lokomotywy do obrotnicy z stacji (dużo manewrów + zajmowanie głównego toru wyjazdowego ze stacji) jeśli pociąg osobowy stanie do toru z peronem i trzeba obrócić lokomotywę by ruszył w drugą stronę.

Macie może pomysł jak to ogarnąć ?

Zależy mi na utrzymaniu układu torowego w okolicy magazynów bo jest ten układ ciekawy z uwagi na manewry jakie tam można prowadzić.

[Obrazek: szuflada-wersja-7.jpg] [Obrazek: szuflada-wersja-7-3-D.jpg] [Obrazek: szuflada-wersja-7-opisy.jpg]
09-03-2020 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.618
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 27
Post: #8
RE: Makieta 135 x 60
(15-03-2020 10:27)xls napisał(a):  Zastanawiam się jeszcze na układzie makiety w wymiarze 120 x 60 .............................................................

Widzę duże zmiany - ale to oznacza, że kombinujesz co i jak i to jest super. Pytanie jest takie - do jakiego stopnia chcesz iść w model czyli odwzorowanie rzeczywistości z niezbędnymi kompromisami ? Jeśli to Cie interesuje to chyba warto przypomnieć stare powiedzenie "Im mniej tym lepiej". Co mam na myśli - dalej...

Wychodząc z obecnego projektu i szukając plusów:
- 120x 60 - to juz się da coś zrobić w Zetce
- tor "odstawczy" jako pomysł na przyszłe rozszerzenie - perspektywicznie myślisz
- tereny do manewrowania - przy tej elektronice jaką planujesz - będziesz pewnie miał fajną zabawę

Trochę konstruktywnej krytyki:

- nieregularne "esy-floresy" od góry zabierają w układzie "na szerokość" miejsce a moim zdaniem niewiele wnoszą.
- zredukowałbym z czterech do trzech liczbę "tematów" układu torowego - masz stację, parowozownię z obrotnicą, magazyny i fabrykę z centrum logistycznym "na górze". Stację bym zostawił i zdecydował si na dwie atrakcje z trzech: magazyny bocznicowe , fabryka, parowozownia.
- najwięcej roboty będzie pewnie z parowozownią i potrzebna będzie obrotnica - ale dla tak małej lokomotywowni to prawie jak strzelanie z armaty do muchy. Jeśli zostawisz parowozownię z obrotnica to budynek na 2 3 stanowiska powinien być.
- stacja - obsługuje tylko jeden pociąg bo ma jeden peron - i do tego parowozownia - po co ? Myślę, ze jeśli będzie parowozownia to con. 2 perony - coś między torami - chociażby jednokrawędziowy. Jak górę wyprostujesz to będzie miejsce.

I jeszcze pytanie - czy tunel to Twoje marzenie ? - w tym krajobrazie trochę dziwny ...

Chyba, że poprzedni plan startowy należy czytać tak, że zależy Ci na długiej jeździe pociągu - wtedy może warto rozważyć drugi okręg torowy wchodzący "piętro" wyżej i potem wracający na dolny poziom - przez teren industrialny jakaś estakada lub wiadukt ?

Mam nadzieję, że nie zniechęcam a zachęcam do kombinowania - wielu doświadczonych mówi, że lepiej dłużej planować niż byc niezadowolonym, przebudowywać i tracić kasę...
-
16-03-2020 20:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Makieta 135 x 60
(16-03-2020 20:52)Zdrada69 napisał(a):  Widzę duże zmiany - ale to oznacza, że kombinujesz co i jak i to jest super.......................................................
Trochę konstruktywnej krytyki............................................
I jeszcze pytanie - czy tunel to Twoje marzenie ? - w tym krajobrazie trochę dziwny ............................................
Chyba, że poprzedni plan startowy należy czytać tak, że zależy Ci na długiej jeździe pociągu..................................................................

Dzięki za krytykę - przyjmę każdą wartościową Smile Twoja jest jak najbardziej wartościowa.

Więc jadąc kolejno czyli od końca:
- nie jestem emocjonalnie związany z tunelem - pewnie pozbędę się go - natomiast chciałem trochę krajobraz urozmaicić. - może piszczę tor między jakimiś pagórkami - to zobaczę już jak będę miał zbudowany układ torowy - na makiecie ( a z tym trochę potrwa bo transporty z Ali są mocno opóźnione).
- zdaję sobie sprawę, że obrotnica przy tak małym projekcie to lekka przesada ale nie znalazłem lepszego sposobu na obrócenie lokomotywy o 180 stopni. A muszę to czynić bo jedna z moich lokomotyw, którą planuję wykorzystać do ciągnięcia wagonów osobowych nie ma z przodu sprzęgu. Poza tym dobrze mieć na makiecie miejsce, gdzie można obrócić lokomotywę ( niekoniecznie podnosząc ją w powietrze). Masz może inny pomysł na obrócenie lokomotywy ?
-co do ilości elementów "atrakcji" na makiecie to na razie drukuję sobie różne modele (które wpadły mi w oko) i będę je ustawiał już na miejscu i patrzył czy nie jest tego za dużo. Z drugiej strony bardzo podobają mi się makiety, gdzie jest bardzo gęsto w zakresie różnych atrakcji - taki krajobraz nazwijmy go przemysłowy. Trzeba będzie tylko je z sensem poukładać i wytyczyć odpowiednio drogi, chodniki itp.
- parowozownia będzie jednostanowiskowa bo znalazłem fajny model do druku, a ponieważ mam w sumie 4 lokomotywy to było by dobrze aby znalazły się jeszcze ze 2 krótkie tory odstawcze na lokomotywy - myślę że będzie to dobrze wyglądało na makiecie. I w ten obraz wpisuje się obrotnica do ich obsługi.
- peron pozostawię jeden jedno krawędziowy, bo zakładam że będzie po makiecie jeździć jeden pociąg osobowy, pozostałe będą towarowe. Muszę też oszczędzać miejsce bo rozszerzanie stacji wszerz generuje jej znaczne wydłużanie z uwagi na wbudowanie kolejnych rozjazdów a na to nie mogę sobie pozwolić bo mam tylko 1,2 m płyty

Plan jest taki, aby zrobić wszystkie lub większość modeli obiektów, jakie znajdą się na makiecie, później je ustawić na ustawionym/narysowanym układzie torowym i zobaczyć jak to będzie wyglądało. I dopiero później dokupować brakujące tory i rozjazdy (mam około 80% torowiska).

Muszę jeszcze popracować nad tym "zygzakiem" poniżej lokomotywowni, bo mi się nie do końca podoba i tworzy dziwną drogę lokomotywy do obrotnicy.
18-03-2020 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.618
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 27
Post: #10
RE: Makieta 135 x 60
(18-03-2020 22:55)xls napisał(a):  Dzięki za krytykę - przyjmę każdą wartościową Smile Twoja jest jak najbardziej wartościowa.
Więc jadąc kolejno czyli od końca....................................................................

Myślę, że trochę zaczynam łapać o co Ci chodzi - przynajmniej tak mi się wydaje. Za punkt wyjścia przyjmuje, że chcesz mieć dużo zabudowy i industrialny klimat. Są takie makiety w skali Z - choć mam wrażenie, ze trochę konsekwentniej budowane - np. w oparciu o jeden duży zakład (fabryka chemiczna, stalownia...) lub fragment miasta (np w Zagłębiu Ruhry czy na Śląsku) - trochę mniej przemysłu ale typowa zabudowa z cegły - układ torowy może być nawet bardzo prosty A JEST KLIMAT:
https://www.youtube.com/watch?v=3bDPGXyu...wIMZhf76Fw

Widzę, że jesteś fanem 3D ale rozważ wypróbowanie różnych technik i różnych produktów - jest parę super modeli z kartonu, można też zrobić bardzo dobre modele z plastiku przy odrobinie pracy z farbami. A to rozszerza paletę możliwości.

Czy rozważałeś przynajmniej odniesienie się do jakiegoś terenu ? Wtedy budynki powinny pasować do tematu - chociaż do kraju - ja odniosłem wrażenie, że część z tych modeli w 3D jakie pokazałeś pasuje do Europy a część do USA. Zakładam, że tabor masz Marklina i europejski.
Jeśli chcesz by bylo to bardziej rzeczywiste - dokonaj wyboru.

Odwrócenie parowozu - alternatywą jest trójkąt torowy ale to głównie na wąskotorówkach i nie z tym miejscem - nie pasuje. Obrotnica to bardzo ciekawy motyw ale jak ma być trochę rzeczywisty układ to chociaż ze dwa stanowiska "pod dachem" powinny być. Oczywiscie jeszcze jeden czy dwa tory obok parowozowni mogą być. Poczytaj i poszperaj w schematach stacji kolejowych (np. bazakolejowa) - małe stacje z małą szopą - co tam jeszcze było - wieża wodna, może niewielki zasiek węglowy - i to gotowy jeden motyw.

Drugi motyw - to ta fabryka z bocznicą.

Stacja - z jednym peronem to praktycznie przystanek osobowy lub ładownia a nie stacja - duży budynek byłby raczej niepotrzebny, obrotnica - tym bardziej. Myślę, że wąski peron to nawet nic nie zmieniając da się zrobić i będzie trochę bardziej realistycznie.

Jak tunel miałby zostać - poszukaj tunel kolejowy w Bielsku Białej - może zainspiruje - góra to nawet kamienice mogą być...
18-03-2020 23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #11
RE: Makieta 135 x 60
Mam pytanie na temat doboru grubości płyty sklejki (i jej sztywność) na podstawę blat o wymiarze 120 x 60 cm - czy wystarczy płyta 4-5 mm jeśli będzie dodatkowo skręcona wkrętami z listwami drewnianymi i wymiarze 3 x 2 cm.
Stosowanie sklejki grubości 10 mm (jak dla rozwiązań H0) wydaje się moim zdaniem jako znaczne przewymiarowanie makiety.

Zakładam, że makieta będzie leżała podczas "zabawy" na stole, a nie będzie samonośna.

Co o tym sądzicie ?
29-03-2020 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kosmaty Offline
Znany
**

Liczba postów: 119
Dołączył: May 2013
Reputacja: 3
Post: #12
RE: Makieta 135 x 60
Pytanie jak bardzo chcesz urealniać infrastrukturę kolejową? Czy trzymasz się obowiązujących w realu reguł czy wolna amerykanka?
Pytam ponieważ usytuowanie i odległość nawęglania od parowozowni jest zbyt duża. luz

Jeśli jest możliwość, wybieram Polskie produkty.
30-03-2020 09:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zdrada69 Offline
Admin Junior
******

Liczba postów: 1.618
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 27
Post: #13
RE: Makieta 135 x 60
(29-03-2020 23:29)xls napisał(a):  Mam pytanie na temat doboru grubości płyty sklejki (i jej sztywność) na podstawę blat o wymiarze 120 x 60 cm - czy wystarczy płyta 4-5 mm jeśli będzie dodatkowo skręcona wkrętami z listwami drewnianymi i wymiarze 3 x 2 cm.
Stosowanie sklejki grubości 10 mm (jak dla rozwiązań H0) wydaje się moim zdaniem jako znaczne przewymiarowanie makiety.

Zakładam, że makieta będzie leżała podczas "zabawy" na stole, a nie będzie samonośna.

Co o tym sądzicie ?

Odpowiem trochę teoretycznie - najważniejsze żeby makieta "nie wichrowała się". Podklejenie i skręcenie listwami powinno temu zapobiegać. To co będzie od góry na pewno ciężkie nie będzie. Możesz też rozważyć zrobienie ze sklejki 9/10 mm obramowania i kratownicy w środku - tak by było to sztywne a samą powierzchnie wykonać z wklejonych płyt twardego styroduru - takie materiały nawet tanio można kupić jako ocieplinowe w marketach budowlanych. Widziałem opisy tak robionych makiet, często nawet to jedna duża tafla styroduru. Ja teraz tak będę wypełniał szkielet swoich modułów. Piszę na podstawie tego co czytałem - sam jeszcze mam to przed sobą.
30-03-2020 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Wiko Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 42
Dołączył: Aug 2019
Reputacja: 0
Post: #14
RE: Makieta 135 x 60
(29-02-2020 23:10)xls napisał(a):  Planuję wykonać makietę o wymiarach 135 x 60 cm.............

Jak idzie z makietą? Shy
10-04-2020 15:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xls Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 10
Dołączył: Feb 2020
Reputacja: 0
Post: #15
RE: Makieta 135 x 60
praca nad makietą idzie do przodu. Nazwałbym to poszukiwaniem "Świętego Grala"

Mam już założony układ torowy, aczkolwiek jeszcze ciągle ulega małym przeobrażeniom.

No i ciągle poszukuję rozwiązań modeli 3D, które w całości lub w części mógłbym wykorzystać do mojego pomysłu na makietę.

Do tego przyszło mi trochę części elektronicznych z Ali i powoli zaczynam testować poszczególne elementy elektroniki.

Pomimo, iż płyta sklejki oraz styrodur (plus trochę innych elementów) jest już w domu i czeka na montaż elementów nastąpi po przetestowaniu elektroniki.
Część czujników musi być wmontowana bezpośrednio pod tor by rozpoznawać np: lokalizację pociągów na poszczególnych odcinkach i muszą na pewno dobrze działać.

Tak czy inaczej dużo myślenia i analizowania poszczególnych elementów przed rozpoczęciem pracy związanej z czystym klejeniem.

Lubię przemyśleć ile się da przed robotą.
12-04-2020 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS