Chwiliwo stwierdzam że robienie tego obiektu na małej dioramie jest bez sensu. Zrodził sie ostatnio pomysł na moduł/diorama o czym więcej w osobnym wątku
Z uwagi na pewne przemyślenia dotyczące budowy kolejnej dioramy w skali 1:220 stwierdziłem że odpuszczam temat. Nie mam miejsca na to i szkoda mi energii/czasu i pieniędzy. Stwierdziłem że to się nie sprawdzi i nie będzie działać tak jakbym chciał. Zależy mi bowiem na tym abym mógł pokazać w ruchu swoje wypociny z wydruku 3D bo zaczyna coś z tego nawet wychodzić. Budowa normalnego modułu szlakowego w skali Z (na module 500x800mm) to dla mnie póki co też nietrafiony pomysł, z uwagi na ich małą liczbę i na małe możliwości wspólnego spotkania się i pobawienia. Stwierdziłem że trzeba być bardziej samowystarczalnym
ale nie samotnym wilkiem stojącym ze swoimi skrzyniami gdzieś z boku w izolacji
Przy okazji ostatnich prac nad makieta makietą w skali 1:87 (system FREMO) na której są takie oto patenty...
[
attachment=1449]
stwierdziłem że może połączę skale (które mnie opętały ostatnio) ze sobą.... 1:87 i 1:220 oraz 1:87 i 1:160.
Tak powstał pomysł na budowę modułów-dioram które będą spełniały kilka funkcji:
- umożliwią poprowadzenie szlaku kolejowego H0 w wydzielonym tunelu celem przedłużenia szlaku w skali 1:87, poniżej przykład fotki modułu FREMO z internetu jak to ma +- wyglądać od strony toru H0 (oczywiście bez mostu i tramwaju
. Wjazd będzie znormalizowany pod normę FREMO (3 typy profili wjazdowych)
[
attachment=1451]
- zabudowany tunel ze sklejki wkoło toru w 1:87 podzieli 50 cm szerokości moduł na dwie części, po ok 21 cm na stronę.
- moduły z racji dwustronności można dowolnie aranżować (szlak/mijanka/przystanek/stacja/stacja techniczna) i pokazywać widzowi w różnej konfiguracji.
- jako połączenie szlaku po obu stronach modułu zrobię dwie pętle nawrotne na skrzynce 500x350 mm. Całość łuku R=195mm być schowana w tunelu. Poniżej szkic jak to ma wyglądać w kilku przekrojach i rzucie z góry. Deski poszły do wycięcia na frezarce. Czekam....gdyż to od tych skrzynek chcę rozpocząć realizacje swojego pomysłu
Mając te dwie skrzynki w stanie surowym będzie można gonić tabor Zkowy w kolo...
[
attachment=1450]
- zakładam że moduły szlakowe będą o długości 65-100 cm, i wysokości ok 25 cm
- budowa takiego modułu/modułów umożliwi późniejsza nimi zabawę w domu. Wystarczy rozstawić dwie nawrotki i coś w środek i się już bawić na stole/podłodze. Moduły takie można postawić osobno na jakiejś wystawie, moduły takie można także wpiąć w układ makiety H0 (która dominuje na imprezach w Polsce) i przy okazji pokazać widzom skale 1:220
Z racji szerokości skrzynki jaką mam do dyspozycji (20-21cm) zastanawiam się jaki fragment szlaku postarać się odzwierciedlić, no bo powiedzmy sobie że w tej skali to już można się pokusić o realizację czegoś co występuje w realu, a pociąg w skali 1:220 na długości szlaku ok 3 - 5 metrów będzie wyglądał okazale.
Pomysłów jest kilka, ale założenie najważniejsze to póki co - tło które będzie się szybko zamykało za torami
W pierwszej kolejności pomyślałem o Szklarskiej Porębie Górnej, gdzie zaraz za stacją są skały... ale stwierdziłem że na start nie będę się ubierał w stację i szedł w ogromne koszty. Trzeba zrobić coś mniejszego, a równie miłego dla oka. Dzięki podpowiedziom kolegów z klubu, me oczy zwróciły się w kierunku doliny rzeki Poprad. Poniżej przykład jednego z odcinków linii kolejowej na tej trasie przed stacją Wierchomla, wprost idealny na moduł dioramę, aby zaprezentować tabor w ruchu
[
attachment=1452]
jak to robią tu
https://www.youtube.com/watch?v=1jSYl2YXoe8
Są tam też bardzo funkcjonalne mijanki/stacje/przystanki , które także można postarac się odzwierciedlić na takiej połówce modułu.
Jak nie chcemy terenów górzystych można pokusić się o realizacje terenów płaskich, z tymże trzeba postarać się o tło. Niestety te oferowane przez producentów nie są wg mnie ciekawe i trzeba zrobić coś samemu tak jak to wykonał @Zdrada69 na swoim module. Pewnie i jak sie do tego pomysłu przypnę, gdyż chciałbym przełożyć swój most kratownicowy na taki oto moduł aby po nim coś jeździło raz na jakiś czas...
[
attachment=1453]
a nie tylko stało
Dodam że ta diorama ma szerokość 20 cm, jaka powstanie na moim module, a treści na takiej szerokości można pomieścić aż nadto
Pomysł już się urodził w głowie powstał szybki szkic w skali 1:1 przystanku Żegiestów Zdrój (ok 140 cm długości), który to pokolorowałem wspólnie z dziećmi. Potem postawiłem na tym swój zbudowany tabor aby ocenić proporcje
Uważam że jest [
attachment=1454]
[
attachment=1455]
pójdę ta drogą
Tory zamówione, deski na nawrotki też. Mam nadzieję że niebawem cd, ale już z budowy