Ponieważ kolega Pado do przodu posuwa projekt platformy 401Z, który aż prosi się o wykorzystanie do wykorzystania do stworzenia modelu eszelonu no to warto zebrać i sprawdzić co można na ten polski eszelon załadować. Trochę tego jest na Shapeways. Ponadto podjąłem kilka rozmów o dostosowanie do skali 1:220 istniejących modeli (głównie 1:200). Wychodzi na to, że można myśleć o dwóch zestawach. Jeden to w miarę współczesny zestaw a drugi osadzony w czasach PRL. Zacznijmy więc od współczesnego. Właśnie pojawił się w wyniku mojej prośby przeskalowany model Leoparda:
Model:
Dostępny:
https://www.shapeways.com/product/7CWSBP...d=62219892
Zwolnij.... niech najpierw wagon będzie opracowany do końca
Leopard piękny, trzeba go jakimś washem potraktować jeszcze.
(28-03-2017 10:15)Kaczor napisał(a): [ -> ]Leopard piękny, trzeba go jakimś washem potraktować jeszcze.
Dzięki za sugestię. Podziałam pewnie jeszcze troszkę na nim...
Coś militarnie się zrobiło
(17-03-2017 00:09)pado napisał(a): [ -> ]Zwolnij.... niech najpierw wagon będzie opracowany do końca
Prędzej czy później będzie .... a że zbiera się baza danych do chyba dobrze. Do współczesnego eszelonu polskiego wojska można dorzucić jeszcze amerykański transporter M113
- są różne wersje i na Shapeways też można trochę wybrać - poniżej przykładowy zestaw:
https://www.shapeways.com/product/E95ZLR...d=56103639
Pierwsze platformy już sie ponoć drukują
Na razie wersja testowa
[
attachment=1340]
Fantastyczne te Humvee
Kiedyś jednego z nich sklejałem w skali 1:35
W zyciu bym nie przypuszczał że będę patrzył na wersje w skali 1:220
No muszę przyznać że prezentują się elegancko. Zwłaszcza jak pomyślę że niektóre wagony to moja ręka
(21-08-2017 07:59)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Kolejny ładunek na eszelon - tym razem bardziej współczesny to wozy M113 w dwóch odmianach (z "wanną" na przodzie i bez niej) - pewnie jak będę miał kalki to niektóre będą w przyszłości przerobione na sanitarki. Jest tez jeden M577. Wszystkie te wozy są na stanie polskiej armii i były zakupione razem z Leopardami:
W "wannach" z przodu zainstalowałem imitacje siatek maskowniczych.
Na przedniej platformie stoi też BWP-1 we współczesnym malowaniu:
Piękne wykonanie i malowanie. Jest na czym oko zawiesić
Na jednej z fotek widać druty i uchwyty, napisz proszę jak
to zrobiłeś.
[
attachment=1396]