(28-01-2020 15:43)Egon napisał(a): (19-01-2020 16:32)Zdrada69 napisał(a): BRDM-2 w wersjach rakietowych:
Wyszło znakomicie Jestem pełen uznania dla twojej pracy. A tak z ciekawości ile czasu zajęło, tak w sumie wykonanie całości?
Rozumiem, że pytasz o czas zrobienia BRDMów .... Nie liczyłem dokładnie ale myślę że te cztery sztuki to pochłonęły 2-3 godziny. Proces składa się z:
- umycia wydruków 3D w myjce ultradżwiękowej: szykujesz roztwór, odpalasz, robisz co innego, potem płuczesz i zostawiasz do wyschnięcia.
- malowanie - 2-3 razy podkład, potem 2-3 razy kolor oliwkowy, potem bezbarwny świecący pod kalkomanie (spray Tamiya) więc chwila moment tylko czekasz aż obeschnie (i też robisz co innego),
- te w łaty trzeba po drodze pomalować w te łaty w kolorze czarnym oraz brązowym + we wszystkich modelach malowanie na czarno kół, malowanie świateł przednich na srebrno i tylnych czerwonych - to trochę zajmuje bo maluję z ręki ale też modele nie są za duże...
- nakładanie kalek - to czynność która tez zajmuje kilka minut na każdy model - wycięcie, użycie płynów.
- miejscowo może jeszcze zaaplikowanie washa
- na koniec dla zabezpieczenia kalek raz jeszcze lakier bezbarwny - tym razem półmat
To proces produkcyjny (no może faktycznie 3-4 godzin ?) Oczywiście średni czas spada jak robisz kilka modeli równocześnie.
Można tez doliczyć czas na znalezienie fotek oryginałów i zaprojektowanie kalek - ale to jak już złapie się wielkość to chwila moment jest (tylko potem dużo czekania na wydrukowanie bo tego sam nie robię).
Kolejny nabytek:
Tym razem BRDM1....
Po dość przypadkowym efekcie poszukiwań tego co na polski eszelon można załadować w dwóch wersjach LWP oraz +/- współczesnej dochodzę do wniosku, że sprzętu jest sporo, używany był w różnych jednostkach i ... pewnie kilka pociągów już dałoby się załadować, więc może warto podejść trochę bardziej systemowo i w sposób uporządkowany.
Analizując co już mam i co jest gdzieś "w drodze" dla okresu LWP myślę, że wyjdą mi 3 różne składy. Dla dwóch z nich mam już wybrane konkretne jednostki wojskowe. Dlatego właśnie pojawił się BRDM 1, który będzie elementem składu ze sprzętem 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej wracającej z ćwiczeń "Burza październikowa" z NRD a dokładniej z Erfurtu.
Druga jednostka, która zostanie załadowana na wagony to 7 Łużycka Dywizja Desantowa zwana polską piechotą morską. Na razie dostała samobieżne działa przeciwlotnicze ZSU-57-2 ale będzie jeszcze kilka innych typów sprzętu. Działa jeszcze zostaną oznakowane jak zrobię kalki.
Zrobiły się wszystkie Stary 660 - w zestawie ze Shapeways są 3 sztuki - plandeki zrobione w różnym stanie zużycia. Maja też wprawione szyby: