Nie jest źle z tą równomiernością skurczu mosiądzu. Współczynnik wyznaczony dzięki porównaniu 4 różnych wymiarów wyszedł mi ~1.01. Niby nic ale istotne jeśli chcę zmieścić do loka napęd z Shortiego. Niestety warsztat mam na działce a w ten weekend nie ruszyłem się na nią. Nie mogę więc sprawdzić czy szlifowanie mosiądzu jest do zaakceptowania czy nie.
Aktualnie przymierzam się do zaprojektowania podwozia z łożem pod silnik. Shorty już rozebrany i pomierzony. Na razie FUD oceniam jako najlepszy wybór ale wtedy potrzebny byłby balast (może mosiężne podwozie). Prace w toku choć znów zaczynam żyć bardziej w pracy niż w domu
A te sprzęgi na filmie, to nie jest przypadkiem microtrains? One są rekalmowane producenta, że mają patent MagneMatic. Uważam, to za bardzo fajną rzecz, zwłaszcza w przypadku modeli lokomotyw manewrowych.
Pojawiło się jedno nowe wyzwanie - płytka w Shorty. Płytka jest za duża bym ją zmieścił ot tak. Można kombinować ustawić ją jakoś w kabinie ale chyba rozsądniej będzie poszukać kogoś, kto zna się na elektronice i zrobi podobny układ ale inaczej rozplanowany.