Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jest plan
Autor Wiadomość
nikos Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Jest plan
Przymierzam się do czegoś takiego Cool Dwa warianty do wyboru. Co Wy na to?
Coś dołożyć coś ująć? Ewentualnie która opcja jest lepsza. Rolleyes
Oczekuję sugestii odnośnie sygnalizacji.


[Obrazek: rys.jpg]
17-08-2014 15:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ego Offline
Znany
**

Liczba postów: 57
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Jest plan
(17-08-2014 15:21)nikos napisał(a):  Przymierzam się do czegoś takiego Cool Dwa warianty do wyboru. Co Wy na to?Coś dołożyć coś ująć? Ewentualnie która opcja jest lepsza. Rolleyes
Oczekuję sugestii odnośnie sygnalizacji.

Wersja 2 jest rozwojowa. Z obydwu stron możesz dostawiać moduły.
Zastanawia mnie czy łączenie modułów na zwrotnicach jest dobre?

[Obrazek: rys1.jpg]
17-08-2014 15:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Junior Offline
Znany
**

Liczba postów: 181
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Jest plan
Uważam, że jedynkę można dalej rozwijać i podpinać z obydwu końców. Wyprostowałbym tylko tor za szopą. Smile

[Obrazek: image.jpg]
17-08-2014 15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bazyl Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 39
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Jest plan
Na dobrą sprawę, można pójść dalej i zrobić bardziej uniwersalny układ. Wink




[Obrazek: image.jpg]
17-08-2014 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kosmaty Offline
Znany
**

Liczba postów: 127
Dołączył: May 2013
Reputacja: 3
Post: #5
RE: Jest plan
A czy to wszystko jest zgodne z FREMO?

Jeśli jest możliwość, wybieram Polskie produkty.
17-08-2014 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kaczor Offline
Moderator
****

Liczba postów: 492
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 12
Post: #6
RE: Jest plan
Nie ma normy na moduły zetkowe (próba "wymyślenia" polskiego standardu jest w tym wątku: http://forum.trybunaly.eu/showthread.php?tid=8 (moim zdaniem jednak trzeba szerokość powiększyć do okrągłych 30cm).
18-08-2014 11:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zygzyg Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Aug 2014
Reputacja: 1
Post: #7
RE: Jest plan
(18-08-2014 11:30)Kaczor napisał(a):  Nie ma normy na moduły zetkowe (próba "wymyślenia" polskiego standardu jest w tym wątku:
http://forum.trybunaly.eu/showthread.php?tid=8 (moim zdaniem jednak trzeba szerokość
powiększyć do okrągłych 30cm).

Przeglądałem wątek, masz rację Kaczor tylko trzeba ten rysunek poprawić uwzględniając 30cm,
aby się już nikomu nie kiełbasiło. Proponuję dalsze poprawki i dyskusję w " Standard dla skali Z "

Nie zaśmiecajmy więc koledze wątku, tylko wyraźmy swoje opinie czy propozycje.

(17-08-2014 15:21)nikos napisał(a):  Przymierzam się do czegoś takiego Cool Dwa warianty do wyboru. Co Wy na to?
Coś dołożyć coś ująć? Ewentualnie która opcja jest lepsza. Rolleyes
Oczekuję sugestii odnośnie sygnalizacji.

Podoba mi się teraz wariant w wykonaniu Bazyla, tylko trzeba jeszcze przeanalizować funkcjonalność
i logikę torowiska. Czy będzie spełniało twoje oczekiwania i zgodność z rzeczywistością w realu.
18-08-2014 16:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nikos Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Jest plan
Też mi się zaczyna podobać propozycja Bazyla. Smile
A jak to widzicie koledzy Misiek lub Kaczor?
Macie więcej doświadczenia.
18-08-2014 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kaczor Offline
Moderator
****

Liczba postów: 492
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 12
Post: #9
RE: Jest plan
Moim zdaniem najlepiej wybrać układ prawdziwej małej stacji, wtedy nikt nie będzie kręcić nosem Wink
19-08-2014 13:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nikos Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Jest plan
(19-08-2014 13:50)Kaczor napisał(a):  Moim zdaniem najlepiej wybrać układ prawdziwej małej stacji, wtedy nikt nie będzie kręcić nosem Wink

A masz może jakąś propozycję?
19-08-2014 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kaczor Offline
Moderator
****

Liczba postów: 492
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 12
Post: #11
RE: Jest plan
Może tu coś sie znajdzie: https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/inde...ych_(Id12)
19-08-2014 14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
flopek Offline
Znany
**

Liczba postów: 78
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #12
RE: Jest plan
Kaczor, świetna strona, można coś wybrać ciekawego.
Nikos? Dwa obiekty budowlane u góry rysunku jakie mają przeznaczenie?
22-08-2014 15:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 392
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #13
RE: Jest plan
Takie łamańce modułowe mogą utrudniać transport (nawet jak to jest Z)
tor idący po skosie, przez podział modułów, powoduje konieczność cięcia po skosie podkładów - może to średnio wyglądać

http://N.fremo.pl
25-08-2014 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ego Offline
Znany
**

Liczba postów: 57
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 1
Post: #14
RE: Jest plan
(25-08-2014 19:20)Misiek napisał(a):  tor idący po skosie, przez podział modułów, powoduje konieczność cięcia po skosie podkładów - może to średnio wyglądać

Czyli, dobrze zaznaczyłem swoje wątpliwości Wink
29-08-2014 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nikos Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #15
RE: Jest plan
(25-08-2014 19:20)Misiek napisał(a):  Takie łamańce modułowe mogą utrudniać transport

Jestem za Rys.1 z poprawką Bazyla. Przeniosę zwrotnice na pierwszy moduł który wyprostuję. Czy to będzie zgodnie z normami?

[Obrazek: image.jpg]
29-08-2014 19:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Doktorek Offline
Znany
**

Liczba postów: 314
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 6
Post: #16
RE: Jest plan
Całość wygląda już bardziej sensownie. Trzeba jeszcze torowisko przesunąć ku dołowi, aby połączenia torów na końcach modułów znalazły po środku.
Wtedy będziesz miał zgodność z normą.Wink
29-08-2014 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 392
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #17
RE: Jest plan
Można tak.
[Obrazek: image.jpg]

Poprawka
tor do magazynu(?) nie powinien być torem głównym
chyba że ten budynek z prawej to nie magazyn?
Można dorobić jeszcze jeden rozjazd do magazynu, po wyśrodkowaniu toru głównego.
I zaczyna to przypominać mój eNkowy Tuchów Wink
[Obrazek: download.php?id=6517]

http://N.fremo.pl
29-08-2014 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nikos Offline
Znany
**

Liczba postów: 56
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #18
RE: Jest plan
(29-08-2014 21:57)Misiek napisał(a):  Można dorobić jeszcze jeden rozjazd do magazynu, po wyśrodkowaniu toru głównego.

Czy coś takiego?


[Obrazek: image.jpg]
30-08-2014 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Misiek Offline
Znany
**

Liczba postów: 392
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #19
RE: Jest plan
Na przykład tak Wink
Można dłuższy, tak, żeby zaczynał się w okolicy "Główna linia wyjściowa z modułu"

http://N.fremo.pl
30-08-2014 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bazyl Offline
Użytkownik
*

Liczba postów: 39
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #20
RE: Jest plan
(30-08-2014 11:18)Misiek napisał(a):  Na przykład tak Wink
Można dłuższy, tak, żeby zaczynał się w okolicy "Główna linia wyjściowa z modułu"

Czyli Nikos musi poprawić na taki układ. Shy



[Obrazek: image.jpg]
30-08-2014 11:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Modelarstwo kolejowe wielkości Z -1:220 | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS