(18-02-2020 23:20)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]...........Patrząc na zdjęcia miejsce jest niezwykle urokliwe - moim zamiarem jest by na dioramie było sporo drzew - trochę jak obecnie. Myślę tylko jeszcze nad tym czy nie powinna być to "Złota Polska Jesień". Naprawdę warto kliknąć w linki poniżej...
Wspaniałe, ale żal że zmarnowane i zniszczone
(19-02-2020 18:31)Rysio napisał(a): [ -> ]Mosty piękne, aż nie więżę że to karton.
Cała kratownica - karton, chodnik - cieniutka sklejka grawerowana laserem, barierka - fototrawiona.
(19-02-2020 20:22)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Cała kratownica - karton, chodnik - cieniutka sklejka grawerowana laserem, barierka - foto trawiona.
Zadam odwieczne pytanie powracające jak bul głowy. Za ile można nabyć rzeczony most?
(20-02-2020 09:58)Lopan napisał(a): [ -> ]Zadam odwieczne pytanie powracające jak bul głowy. Za ile można nabyć rzeczony most?
Nie wiem - sugeruję napisanie do Szymona (jak nie masz kontaktu mogę sam zapytać). Ja kupiłem te mosty pewnie ze 3 lata temu - z tego co pamiętam kwoty były OK.
Kolejny krok w pracy nad dioramą "Ocalić od zapomnienia". Dominującym elementem mostu jest filar, który postanowiłem zrobić z balsy.
W pierwszym kroku wstępnie ręcznie wyciąłem i obrobiłem odpowiednie elementy (warstwy filara). Następnie zostały sklejone i po ogólnej obróbce nożykiem do tapet oszlifowane. Aby oddać proces już częściowego niszczenia i odpadania fragmentów betonu szlifowanie celowo nie było idealne - nie zależało mi też aby szczególnie ukryć warstwowanie.
Pomalowany z spatynowany filar - nie spodziewałem się,że tak to fajnie może wyjść - przyczółki chyba zrobię w takiej samej technice
(25-02-2020 21:38)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Pomalowany z spatynowany filar - nie spodziewałem się,że tak to fajnie może wyjść - przyczółki chyba zrobię w takiej samej technice
Wygląda jak prawdziwy beton.
Kapitalny pomysł na wykonanie
Mógłbyś podać jakieś wymiary?
(27-02-2020 14:03)Jago napisał(a): [ -> ]Wygląda jak prawdziwy beton. Kapitalny pomysł na wykonanie.
Mógłbyś podać jakieś wymiary?
Wysokość filara 8,7 cm, szerokość 1,6 cm a długość 4,1 cm.
Powstał rozrysowany plan i "nóżki" do dioramy:
(10-03-2020 23:13)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Powstał rozrysowany plan i "nóżki" do dioramy:
A co to będzie? Nie jestem w temacie, a wygląda ciekawie.
Filary mostu z balsy, a z czego przyczółki i ukształtowanie terenu? Styropian czy coś innego?
Fajnie sie presentuje ten pociag pruski na twojej dioramy. Mozna tez sprobowac zrobic zdjecia na czarno bialo.
(13-04-2020 18:51)sebek1974 napisał(a): [ -> ]Fajnie sie presentuje ten pociag pruski na twojej dioramy. Mozna tez sprobowac zrobic zdjecia na czarno bialo.
Bardziej w stylu epoki przy tym taborze:
Moim zdaniem bomba. Super to wyglada.
Temat na kolejna dioramę jest zainspirowany dawnym portem rzecznym w Poznaniu. Teraz wygląda tak (część) - bo część wcale nie wygląda bo zasypano stare koryto Warty gdzie port się ciągnął i teraz nawet wody tam nie ma a rzeka płynęła inaczej.
Kiedyś ten teren wyglądał zupełnie inaczej:
Na razie ze starych niezrobionych rzeczy wygrzebałem model Artitec - żywica - dźwig na platformie. takie jednostki z reguły były zapuszczone:
(11-04-2020 19:56)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Teraz czas na drobiazgi techniczne:
Co to jest za element na drugim zdjęciu od lewej?