(12-02-2019 22:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Trochę do przodu.......
Krzaczki w bagnie robiłeś sam czy kupne?
(21-05-2019 23:40)Peter napisał(a): [ -> ]Krzaczki w bagnie robiłeś sam czy kupne?
Niskie kępy trzcinowo-trawiaste sam przygotowałem korzystając z elektrosadzarki i trawki elektrostatycznej - najpierw zrobione oddzielnie na metalowej płytce a potem odcięte i wklejone. Wyższe zarośla po lewej stronie między bagnem a torem to mieszanka produktów MiniNatur (kilka odcieni) oraz Busch.
(22-05-2019 11:35)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Niskie kępy trzcinowo-trawiaste sam przygotowałem korzystając z elektrosadzarki i trawki elektrostatycznej - najpierw zrobione oddzielnie na metalowej płytce a potem odcięte i wklejone. Wyższe zarośla po lewej stronie między bagnem a torem to mieszanka produktów MiniNatur (kilka odcieni) oraz Busch.
Pytanko, a jaką maja wysokość kępy, 2mm czy mniej?
Trochę pracy przy stacji technicznej a w zasadzie pod nią. Lutowanie i elektryka to mniej ulubiona dla mnie część naszego hobby
(27-09-2019 16:02)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Trochę pracy przy stacji technicznej a w zasadzie pod nią. Lutowanie i elektryka to mniej ulubiona dla mnie część naszego hobby
U mnie, odwrotnie. Uwielbiam grzebać w elektryce
(28-11-2019 21:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Nie miałem ochoty na niszczenie tego co zrobione i zdzieranie tej mlecznej wody. Pomyślałem sobie, że będzie to takie zarośnięte bagno, w którym gdzieniegdzie między krzakami prześwituje trochę wody.................
Bardzo pomysłowo, może jakiegoś bociana wstawić żeby żaby łapał
(29-11-2019 18:26)Twiter napisał(a): [ -> ]Bardzo pomysłowo, może jakiegoś bociana wstawić żeby żaby łapał
W sumie dobry pomysł jeśli się jakiś bocian trafi. Może w Altenbeken ?
Jeszcze trochę zieleni średniej i wysokiej i mlecze na łąkach...
Jeśli chodzi o roślinność to myślę, że moduł jest praktycznie skończony.
(30-11-2019 22:54)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Jeszcze trochę zieleni średniej i wysokiej i mlecze na łąkach...
Jeśli chodzi o roślinność to myślę, że moduł jest praktycznie skończony.
Im więcej oglądam Twoich prac, tym bardziej nabieram chęci do zmiany skali.
(04-12-2019 10:46)Lopan napisał(a): [ -> ]Im więcej oglądam Twoich prac, tym bardziej nabieram chęci do zmiany skali.
Zetka ma swoje plusy (i minusy też) ...
Już myślałem, że praktycznie tylko powstawiać sprzęty do żwirowni i moduł będzie prawie skończony (no jeszcze słupy telegraficzne przy torach, hektometry i finisz). Zastanawiałem się nad tym jak poustawiać te sprzęty i czy coś zamontować na stałe - żółta koparka, tak by ożywić ją przy pomocy serwa - żeby wyglądało, że ładuje piasek a tą podrdzewiałą starego typu wstawić w krzaki lekko zarośniętą...
No i kolega zasugerował, że może wprowadzić drogę i będzie ciekawiej ... Wyjdzie z tego jeszcze trochę pracy na module - najpierw potrzebna była mała destrukcja ale moim zdaniem będzie znacznie ciekawiej - włącznie z ruchem ciężarówek po drodze. No i zdecydowałem, że cały sprzęt będzie można wymieniać na trochę starszy i trochę nowszy - w zależności od taboru jaki będzie kursował. Na razie przebieg drogi przygotowany ale będzie trzeba ją jeszcze zapiaskować...
(09-12-2019 00:10)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Zetka ma swoje plusy (i minusy też) ...
Przydałby się jeszcze jakiś barak i kilku ludków oraz jakieś puste beczki po ropie do koparki
(09-12-2019 22:45)Doktorek napisał(a): [ -> ]Przydałby się jeszcze jakiś barak i kilku ludków oraz jakieś puste beczki po ropie do koparki
Będą, będą ...
Wstępne plany są takie:
A - teren na bazę dla kilku ciężarówek z barakiem
B - Transformator wieżowy - niebieskie to przebieg linii elektrycznych - słupy
C - droga - wyłożona płytami betonowymi
D - Budka przy wjeździe na teren żwirowni
Budynki już powstały:
I szlaban do umieszczenia przy wjeździe na teren:
Droga w budowie...
Co lepsze - stacja transformatorowa czy kapliczka ?
Trochę sprzętu da się pomieścić ale chyba podaruję sobie robienie płotu dookoła "bazy" - czyli tam gdzie stoją dwie ciężarówki - chyba za mało miejsca
Rzeczy nabierają smaku przez drobiazgi
Kolega z Niemiec dał pomysł by jeszcze pies do pilnowania doszedł:
(09-12-2019 23:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Co lepsze - stacja transformatorowa czy kapliczka ?
Stanowczo stacja transformatorowa
Popieram Rysia, wszak musi być jakieś zasilanie zabudowy. Jeszcze kilka słupów i będzie oki.
(09-12-2019 23:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]I szlaban do umieszczenia przy wjeździe na teren:
Pytanko, jakie są wymiary?
(15-12-2019 17:41)Big42 napisał(a): [ -> ] (09-12-2019 23:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]I szlaban do umieszczenia przy wjeździe na teren:
Pytanko, jakie są wymiary?
Szlaban jest pewnie lekko przeskalowany - ma 3 cm długości ramienia - płyty betonowe, z których jest droga mają ok 1,5 cm w Zetce. "Rura" pomalowana ma ok. 1,2mm średnicy. Te wymiary są w miarę ok. Trochę za duże są elementy podstawy ...
Kolega zwrócił uwagę, że buda dla psa za mała. Dostał nową - wiekszą:
(09-12-2019 22:45)Doktorek napisał(a): [ -> ]Przydałby się jeszcze jakiś barak i kilku ludków oraz jakieś puste beczki po ropie do koparki
Jak sugerowałeś - chłopaki odpoczywają po robocie ... Figurki ręcznie malowane z zestawu Preisera.
Poranek - czas iść do pracy:
Zagospodarowany przejazd kolejowy i wskaźnik W8 uprzedzający przed nim:
(15-12-2019 22:27)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Zagospodarowany przejazd kolejowy i wskaźnik W8 uprzedzający przed nim:
Jakie ma wymiary W8 w zetce?