14-11-2016, 22:37
16-11-2016, 23:38
(14-11-2016 22:37)Buła napisał(a): [ -> ]Z czego zrobiłeś bruk?
Bruk to plastikowa płytka Auhagena - nominalnie dla skali N. Nr katalogowy 44632. Myślę, że można ja stosować w Zetce w tym miejscu bo kamienie są trochę większe niż zwykła drobna kostka brukowa. Widać to na zbliżeniu reliktu wąskotorówki. W realu pomiędzy torami weszły 3 kamienie w rzędzie:
W modelowym wydaniu mieści się ich nawet 5. Rozstaw szyn wąskotorówki wynosi na module 3mm.
Odpaliłem elektro sadzarkę: pierwsze efekty:
20-11-2016, 22:05
Dziwnie wygląda pozostały fragment wąskotorówki, ale skoro w realu tyle zostało. Tak musi być. Ogólnie kawał fachowej roboty.
25-11-2016, 00:06
(20-11-2016 22:05)TGV napisał(a): [ -> ]Dziwnie wygląda pozostały fragment wąskotorówki, ale skoro w realu tyle zostało. Tak musi być. Ogólnie kawał fachowej roboty.
Dla mnie to taki fajny smaczek na module...
powoli idzie dalej - zastanawiam się nad sposobem porozstawiania gospodarstwa:
Do którego dotarł ostatni budynek:
Oraz nad sposobem rozstawienia terenu "firmy" i doprowadzenia drogi do tego terenu:
O ile część kolejowa jest w założeniu wiernie odwzorowana to te elementy istnieją w rzeczywistości ale są przysunięte siłą rzeczy i miejsca dostępnego bliżej torów oraz nie są dokładnie modelowane. Stąd zastanowienia jak je dobrze zagospodarować.
25-11-2016, 22:27
(25-11-2016 00:06)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Dla mnie to taki fajny smaczek na module...
powoli idzie dalej - zastanawiam się nad sposobem porozstawiania gospodarstwa:
Myślę że tak jak na drugim zdjęciu
25-11-2016, 22:35
30-11-2016, 06:37
04-12-2016, 18:34
(03-12-2016 21:14)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Prace przy gospodarstwie posunęły się dalej - jest już dom mieszkalny. Dojdzie jeszcze drzewo - tam gdzie strzałka i pewnie pod wiatą trochę sprzętu rolniczego.
Robótka idzie na całego a jak z dojazdem do firmy?
Jest jakaś koncepcja ?
08-12-2016, 00:49
(04-12-2016 18:34)Bubek napisał(a): [ -> ]Robótka idzie na całego a jak z dojazdem do firmy?
Jest jakaś koncepcja ?
Na terenie firmy będzie ostatecznie skraj placu z płyt betonowych (jeszcze na dostawę czekam).
Tymczasem w gospodarstwie zadomowił się bocian a i pies będzie miał gdzie mieszkać.
Dokończony został a w zasadzie oznakowany przejazd kolejowy (jeden z krzyży św. Andrzeja kiedyś zahaczyła ciężarówka.
Pojawiło sie wyposażenie gospodarstwa w sprzęt:
oraz zaczęło się zazielenianie okolic przystanku:
Sadzenie lasu się posuwa:
13-12-2016, 13:56
Nabiera super wiejskiego charakterku A zdradź z czego masz wykonane druty na słupach telegraficznych?
13-12-2016, 14:00
(13-12-2016 13:56)Bazyl napisał(a): [ -> ]Nabiera super wiejskiego charakterku A zdradź z czego masz wykonane druty na słupach telegraficznych?
Przyłączam się do pytania z własnym. Czy przewody są twoją własną kombinacją, czy można gdzieś nabyć imitację drutów?
Budę dla psa robiłeś sam?
I jeszcze jedno gdzie można nabyć taki ładny traktorek z przyczepą?
13-12-2016, 18:43
Druty to specjalna żyłka do przyszywania mankietów spodni. Dostałem od kolegi z Krakowa, który ją odkrył. Ma dobrą cechę że się nie "siepie" na końcówkach jak wszelki nitki. Całość doklejana cyjanoakrylem do postawionych słupów - robota jest dosyć żmudna - jak wiele rzeczy w Zetce.
Buda dla psa - 100% własnej pracy. Resztki z cienkich drewnianych płytek od innych modeli jako ściany. Frontowa ściana - najpierw wiercony otwór a dopiero potem wycinanie aby się nie rozleciało, tak jak to się stało jak zrobiłem w odwrotnej kolejności. Dach - papier ścierny 400.
Traktorek - wydruk 3D Shapeways - jest kilka dostępnych - mój to ten z pierwszego linku:
http://www.shapeways.com/product/WJZB23L...d=40209269
ale też jest taki:
http://www.shapeways.com/product/FW84PYE...d=58542837
Przyczepa - fototrawiona - do znalezienia na tej stronie:
http://www.komi-miniaturen.de/images/sto....12.16.pdf
Tu nie jestem pewien czy to ten właśnie model, bo już jakiś czas temu kupowałem i składałem samodzielnie, a ten wygląda na złożony i jest niestety dość drogi.
Buda dla psa - 100% własnej pracy. Resztki z cienkich drewnianych płytek od innych modeli jako ściany. Frontowa ściana - najpierw wiercony otwór a dopiero potem wycinanie aby się nie rozleciało, tak jak to się stało jak zrobiłem w odwrotnej kolejności. Dach - papier ścierny 400.
Traktorek - wydruk 3D Shapeways - jest kilka dostępnych - mój to ten z pierwszego linku:
http://www.shapeways.com/product/WJZB23L...d=40209269
ale też jest taki:
http://www.shapeways.com/product/FW84PYE...d=58542837
Przyczepa - fototrawiona - do znalezienia na tej stronie:
http://www.komi-miniaturen.de/images/sto....12.16.pdf
Tu nie jestem pewien czy to ten właśnie model, bo już jakiś czas temu kupowałem i składałem samodzielnie, a ten wygląda na złożony i jest niestety dość drogi.
14-12-2016, 22:43
Dzięki serdeczne za namiary a buda jest świetna
18-12-2016, 08:24
W trakcie robienia fotki wypadający telefon ... zburzył część płotu
ale może nie jest to katastrofa. Mam zapasowe przęsło ale w sumie można pomyśleć że i w rzeczywistości coś się tam stało. Przykładowo mogło sie drzewo przewrócić. Mogło zostać, mogli sprzątnąć... Może ktoś wydepcze ścieżkę na skróty
Już wkrótce zobaczycie co ostatecznie zdecydowałem z ty zrobić foty
ale może nie jest to katastrofa. Mam zapasowe przęsło ale w sumie można pomyśleć że i w rzeczywistości coś się tam stało. Przykładowo mogło sie drzewo przewrócić. Mogło zostać, mogli sprzątnąć... Może ktoś wydepcze ścieżkę na skróty
Już wkrótce zobaczycie co ostatecznie zdecydowałem z ty zrobić foty
18-12-2016, 23:33
Ja bym tego nie ruszał. Wygląda bardzo naturalnie, a jakaś wydeptana ścieżka
to dobry pomysł.
to dobry pomysł.
20-12-2016, 11:45
Ostatecznie dziura w płocie wygląda jak poniżej z taką oto legendą. Drzewo przecięto - czubek na terenie zakładu, główna cześć poza nim - tam gdzie rosło. Jakieś pniaki nawet ekipa techniczna zostawiła po tym cięciu. A ludność miejscowa wydeptała też ścieżkę. Pojawiły się beczki na terenie zakładu.
Powoli widać koniec - jeszcze kilka drzewek i sam teren zakładu (czekam na dostawę płyt betonowych bo zabrakło.
Powoli widać koniec - jeszcze kilka drzewek i sam teren zakładu (czekam na dostawę płyt betonowych bo zabrakło.
20-12-2016, 15:58
Muszę przyznać że twoje moduły są po prostu cudne Teraz będę miał trochę wolnego to w końcu narysuję twój most
21-12-2016, 17:31
(20-12-2016 15:58)Kaczor napisał(a): [ -> ]Muszę przyznać że twoje moduły są po prostu cudne Teraz będę miał trochę wolnego to w końcu narysuję twój most
Dzięki za miły komentarz. No most się przyda...
Tymczasem układa się trylinkowa droga - na szczęście niezbyt długa bo robota jest benedyktyńska:
Pojawił się wiadukt - typowy dla linii 368 - najczęściej przechodzą takimi polne, czasem brukowane drogi. Projektowany przez znajomego Walta z USA na podstawie moich wymiarów, fotek i poglądowych rysunków. Wydruk 3D.
22-12-2016, 10:22
(20-12-2016 11:45)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Ostatecznie dziura w płocie wygląda jak poniżej z taką oto legendą. Drzewo przecięto - czubek na terenie zakładu,
główna cześć poza nim - tam gdzie rosło. Jakieś pniaki nawet ekipa techniczna zostawiła po tym cięciu. A ludność
miejscowa wydeptała też ścieżkę. Pojawiły się beczki na terenie zakładu.
Robótka super! Pełen szacun
22-12-2016, 10:26
Dziura w płocie rewelacja. Sam autentyzm. teraz pracownicy mogą wynosić to i owo, albo lecieć po flaszkę