Okres planowania praktycznie zakończony. O tym co ma być zrobione można poczytać
TUTAJ.
Tymczasem w oczekiwaniu aż przyjdą zamówione profile czołowe powstaje pierwsza skrzynka - na niej ma się znaleźć przystanek Kłosowice:
Pierwszy budynek na moduły - waga wagonowa z blachy.
W Nojewie tylko resztki leżą zdemontowane:
W Chrzypsku stoi jeszcze w całości:
A u mnie wygląda tak:
Piękne maleństwo. Z czego jest imitacja blachy?
Cały budynek to blacha fototrawiona. Kupiona z 10 lat temu produkcji Hugwa&WyigN. Wydaje mi się, że jeszcze jakiś czas temu widziałem ją w którymś niszowym sklepie z Zetką w Niemczech.
(28-09-2016 21:14)Zdrada69 napisał(a): [ -> ].....Wydaje mi się, że jeszcze jakiś czas temu widziałem ją w którymś niszowym sklepie z Zetką w Niemczech.
Bardzo możliwe. Swego czasu co pamiętam Hugwa&WyigN trochę tego wypchnęli do Niemiec.
Szkoda, że firma się rozpadła. Mieli sporo ciekawych propozycji dla modelarzy.
(15-10-2016 11:23)Oskar napisał(a): [ -> ]Bardzo możliwe. Swego czasu co pamiętam Hugwa&WyigN trochę tego wypchnęli do Niemiec.
Szkoda, że firma się rozpadła. Mieli sporo ciekawych propozycji dla modelarzy.
Hugwa działa nadal - obecnie konfekcja betonowa i ceramiczna - także w Zetce:
http://sklep.hugwa.pl/pl/c/1220-Z/67
(16-10-2016 16:08)Zdrada69 napisał(a): [ -> ] (15-10-2016 11:23)Oskar napisał(a): [ -> ]Bardzo możliwe. Swego czasu co pamiętam Hugwa&WyigN trochę tego wypchnęli do Niemiec. Szkoda, że firma się rozpadła. Mieli sporo ciekawych propozycji dla modelarzy.
Hugwa działa nadal - obecnie konfekcja betonowa i ceramiczna - także w Zetce:http://sklep.hugwa.pl/pl/c/1220-Z/67
Ale w innej branży
Gips mnie nie kręci, ale są ponoć maniacy którzy to kupują.
(25-10-2016 00:51)Qucyk1977 napisał(a): [ -> ]http://www.shapeways.com/product/Z5VYTCE...d=58894722
Nie jest to przypadkiem na twoją makiete?
Dzięki za rewolucyjną czujność. Widziałem ten most. To design znajomego przez Internet Amerykanina. Zobaczył fotkę mostu w Chrzypsku i sobie machnął coś takiego ale bardziej w kategoriach "swobodnej fantazji" a nie dokładnego odwzorowania. Za dużo ceglanych łuków a i sama kratownica uproszczona - szczególnie w ten sposób, że powinna być obła a ta po obrysie zewnętrznym ma dźwigary łączone pod kątem. Ale nadawałby się na europejską czy nawet polską makietę ...
Ten na twoją makietę jeszcze się rysuje niestety
(30-10-2016 18:53)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Powstał główny motyw dla modułu Kłosowice - wiata peronowa. Oryginał:
I model:
Po sugestiach model przystanku jeszcze został trochę poprawiony jeśli chodzi o fakturę ścian......
Jak lub z czego zrobiłeś papę na dachu?
(08-11-2016 23:28)Dodo napisał(a): [ -> ]Jak lub z czego zrobiłeś papę na dachu?
Papa na dachu w wersji 2.0. - czyli po poprawkach, to papier ścierny gradacja 400 bez żadnego malowania całej powierzchni (pierwotnie był 150 - zbyt gruby). Namalowane farbą czarną spoiny pomiędzy rolkami.
(08-11-2016 23:24)Pingu napisał(a): [ -> ]Ta wersja wygląda lepiej
Prosta technologia - pierwotne ściany przeszlifowane lekko papierem i pomalowane od nowa i gotowe. Taki przypadkowo odkryty patent na "odpadający tynk".
Jest peron i zarys drogi a także przejazd przez tory - choć tutaj jeszcze przewiduję pewne poprawki.
(09-11-2016 21:25)Zdrada69 napisał(a): [ -> ]Jest peron i zarys drogi a także przejazd przez tory - choć tutaj jeszcze przewiduję pewne poprawki.
Mam wielką prośbę czy mógłbyś opisywać co z czego robisz?
Błękitna warstwa terenu jest może zrobiona ze styroduru?
(10-11-2016 09:22)TGV napisał(a): [ -> ]Mam wielką prośbę czy mógłbyś opisywać co z czego robisz?
Błękitna warstwa terenu jest może zrobiona ze styroduru?
Nie ma sprawy:
Błękitna (zielona) warstwa gruntowa to pianka pod panele podłogowe o grubości 3 mm - miejscami 2 warstwy. Na krawędziach ścinana pod kątem nożykiem typu "do tapet". Po przyklejeniu wyrównana papierem ściernym (trochę to brudzi). W miejscach gdzie trzeba "podrównać teren" wykorzystuję cieniutki styrodur (1-2 mm) lub szpachlówkę akrylową.
Droga - szpachlówka akrylowa. Wada: trzeba długo czekać aż wyschnie - robię wieczorem i dalej można działać następnego dnia.
Krawędź peronowa - listewka sosnowa 1mmx1 mm - ponacinana lekko nożykiem - najlepiej dość tępym, aby zrobić poszczególne "bloki" betonowe a następnie pomalowana i spatynowana.
Peron - pył ziemny Polak - gradacja 0,25 mm klejony na klej typu wikol. Ponieważ dość słabo łapie - dwie warstwy. Najlepiej piankę trochę najpierw zmatowić papierem ściernym.
No to jedziemy dalej z tematem.
Układ komunikacyjny czyli szyny oraz drogi gruntowe, częściowo z brukiem gotowe. Zaczęło się zazielenianie poboczy. Trawy będzie dużo ale czekam na elektrosadzarkę, bo zamierzam ją sadzić - zobaczymy jak to wyjdzie.
Powstał też relikt wąskotorówki (600mm) jaka była w Kłosowicach - fragment torów znajduje się tam do dzisiaj.